Regionen vil undersøge fordobling i dyr klimabehandling

Hudlæger i regionen har i år været meget flittige med at sende patienter til blandt andet Israel i såkaldt klimabehandling. Allerede nu er antallet af patienter på samme niveau som i hele 2017. Nu undersøger regionen udviklingen. Arkivfoto: Klaus Madsen

Regionen vil undersøge fordobling i dyr klimabehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvom vi endnu ikke er halvt igennem 2018, har regionens udgifter til psoriasispatienters dyre klimabehandling i udlandet allerede nået niveauet fra de seneste år. Antallet af behandlinger tegner til en fordobling i forhold til de forgangne. Samtidig er der tvivl om virkningen af behandlingen. Regionen skal nu undersøge sagen.

Knap 50 borgere med psoriasis i Region Syddanmark har i år været i enten Israel, Kroatien eller på Læsø, hvor de er blevet behandlet på regionens regning.

Selvom 2018 ikke engang er halvvejs, er antallet af patienter i såkaldt klimabehandling i år allerede på niveau med de forgangne år. I årene 2015-17 har mellem 38 og 46 patienter afsted. Ved udgangen af maj i år var 44 patienter allerede bevilget behandling. Det er sket efter indstilling fra hudlæger.

En klimabehandling består af daglige behandlinger med solbadning, saltvandsbade, indsmøring under et ophold af fire ugers varighed i blandt andet Israel og kostede i 2017 cirka 32.000 kroner. Ophold på Læsø er noget billigere. Regionens udgift til klimabehandlinger har dermed indtil nu beløbet sig til 1,3 millioner kroner.

Den markante stigning, som svarer til en fordobling i år, vækker stor undren i regionshuset. Politikerne i regionens sundhedsudvalg skal derfor på et møde tirsdag diskutere sagen.

Sagen kort
En klimabehandling består af daglige behandlinger med solbadning, saltvandsbade og indsmøring under et ophold af fire ugers varighed.

Region Syddanmark betaler behandlingsophold på de behandlingssteder, som Region Nordjylland på vegne af alle regionerne har godkendt efter faglige og økonomiske kriterier.

Det konkrete valg af behandlingssted træffes af patienten og hudlægen, og der udfyldes en ansøgning gældende for det pågældende behandlingssted.

Usikkerhed om virkning

Ifølge retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen fra 2016 er der "lav evidens for virkningen af klimabehandling".

Derfor bør man overveje at tilbyde patienter med psoriasis det såkaldte UVB-lys fremfor klimaterapi med saltvandsbade og UVB, "da den gavnlige additive effekt af saltvandsbade ikke kan dokumenteres", skriver Sundhedsstyrelsen.

Styrelsens vurdering samt den markant stigning i Region Syddanmark kalder på handling, mener regionen, som i første omgang vil se på dens egne retningslinjer for at sende patienter afsted på klimarejser. Disse retningslinjer er tilbage fra 2009.

- Vi har ikke umiddelbart en forklaring på stigningen, så nu ser vi i første omgang på retningslinjerne, og om der er noget, vi skal ændre. Stigningen er nok ikke et udtryk for, at der er kommet flere patienter, men der er jo sket et eller andet, bemærker Helene Vestergaard, chef i regionens afdeling for sundhedsplanlægning.

Regionen forventer, at sundhedsudvalget i august kan få forelagt et udkast til reviderede retningslinjer for klimabehandling for borgere med psoriasis.

Regionen vil undersøge fordobling i dyr klimabehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce