Pas på dit hjem: Tyven holder ikke sommerferie

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at uge 27 til 29 er højsæson for indbrudstyve. Her blev der sidste år anmeldt over 600 indbrud om ugen, ligesom der også var mange indbrud i andre ferieuger. Foto: Lars Rievers/Ritzau Scanpix

Pas på dit hjem: Tyven holder ikke sommerferie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange hjem står gabende tomme i denne tid, og mens mange er på sommerferie er der fast arbejde for indbrudstyvene. Sommeren er nemlig højsæson for indbrud.

På Åsumvej i Odense er der stjålet PH-lamper, skibsure i stål fra Georg Jensen og en Verner Panton standerlampe. På Nordre Ringvej i Svendborg er der stjålet jakker, smykker, pas, sko og en Harman Kardon bluetooth højttaler.

Det er bare to indbrud i private beboelser fra de seneste dage, og politiets døgnrapport vidner om, at indbrudstyvene har en travl tid. For mens mange er taget på sommerferie er det højsæson for indbrudstyvene, når folks hjem tydeligvis står tomme, og ingen passer på dem.

Juli er nemlig ifølge forsikringsselskabet Tryg en af de måneder på året, hvor der begås flest indbrud i Danmark. Tryg har kigget på udviklingen over de seneste fem år tilbage til 2013, og den viser, at der er over 40 procent flere indbrud i juli end i maj eller juni, og over 30 procent flere end i august eller september.

Det har fået forsikringsselskabet til at give sine kunder en alarm med i købet, når en kunde samler sine forsikringer hos dem.

- Vi vil gerne hjælpe med at øge trygheden i de danske hjem. Hvis der sker et indbrud, så udløses alarmen ikke kun med en kraftig sirene i hjemmet, men kunden får også direkte besked via en app på sin mobiltelefon, fortæller Thomas Klærke, leder af markedsstrategi i Tryg Forsikring.

Gør det surt for tyven
Lås værktøj og haveredskaber inde, så tyven ikke kan bruge det til indbrud. Har du en stige udenfor, så lås den fast.En høj hæk giver tyven ro til at bryde ind. Overvej, om du skal klippe din hæk ned eller gøre plankeværket lavere.

Tænk på, hvad tyven kan se gennem dine vinduer. Sæt de værdifulde ting, så de ikke er synlige udefra.

I sommerhalvåret skal du være opmærksom på åbne vinduer og døre, også selvom du er hjemme. Tyven kan nemlig godt blive fristet til et hurtigt indbrud, mens du er i baghaven.

Få det til at se ud som om, der er nogen hjemme, når du og din familie er væk.

Der må gerne være lidt uorden i haven, så det ser ud som om, der er nogen hjemme. Lad f.eks. haveslangen eller trillebøren stå fremme.

Lad være med at annoncere, at du er på ferie. Skriv om din ferie på sociale medier, når du er kommet hjem. Få hjælp fra din nabo, mens du er væk. Naboen kan f.eks. gå en runde om dit hus, fylde affald i din affaldspose, eller parkere sin bil foran dit hus.

Tyve går mest efter computere, Ipads, mobiltelefoner, fladskærme og spillemaskiner. Dernæst efter smykker, kontanter, valuta og mærkevaretøj. Måske skal du sikre de mest værdifulde ting ekstra.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd
En af de mest almindelige måder for indbrudstyve at komme ind på er ved at fjerne vindueslisten rundt om ruden. Så kan man lige tage ruden ud og kravle ind. Foto: Sofie Mathiassen/Scanpix
En af de mest almindelige måder for indbrudstyve at komme ind på er ved at fjerne vindueslisten rundt om ruden. Så kan man lige tage ruden ud og kravle ind. Foto: Sofie Mathiassen/Scanpix

I kø med råd

Netop fordi sommerferien er højsæson for indbrud er det også højsæson for striben af firmaer, som vil give gode råd til at sikre ens hjem. Redaktionernes mailboks fyldes med pressemeddelelser fra diverse firmaer og organisationer, som selvfølgelig har noget, de vil sælge, men også med gode råd til beboere om at passe på deres hjem, når de ikke selv er i stand til det under en ferie.

Vinduesproducenten Velfac henviser til, at mange indbrud sker ved, at tyven piller de udvendige glaslister af og fjerner ruden. Det er det, man i politisprog kalder "at afliste en rude".

- Denne metode er meget let og lydløs at benytte, specielt på ældre vinduer. Her kan man besværliggøre tyvens arbejde ved at skrue glaslisterne fast med envejsskruer. Et godt alternativ er sikkerhedslimede ruder eller vinduer, siger Peer Bertelsen, salgschef i Velfac.

Men hen over sommeren står vinduer og terrassedøre ofte også åbne, og især i år med de varme sommertemperaturer, vi har. Derfor er det nærmest som at invitere tyven inden for, når han eller hun kan gøre det uden at skulle brække noget op for det.

Præcis som det skete forleden på Nørrebjerg Runddel i Odense, hvor en ubuden gæst var kommet ind ad en ulåst hoveddør og stjålet et armbåndsur, mens beboeren var hjemme.

Velkendte råd

Efterhånden kender de fleste de gode råd med nabohjælp, køre skraldespanden ud med affald fra naboen eller genboen, tænd-sluk-ure i huset, bevægelsessensorer, tændt radio og fjernsyn, bedre sikring af døre og vinduer, alarmer, og meget andet.

Forleden kom Det Kriminalpræventive Råd med rådet om, at ens have og hus gerne må se rodet ud, når man tager af sted på ferie.

- Uden for huset må det godt rode i haven. Der må godt stå en kop på et bord, så det ser ud, som om man lige er gået og kommer tilbage om et øjeblik, siger Hans Peter de Place, udviklingskonsulent i Det Kriminalpræventive Råd.

Det samme gælder også indendørs, hvor der også gerne må se rodet og beboeligt ud.

- De steder, hvor man kan kigge ind i huset, må det også gerne se ud, som om der er nogen hjemme. Det kan være, at der står en kaffekop, en kaffekande eller en avis på bordet, siger han.

Pas på dit hjem: Tyven holder ikke sommerferie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce