Pædagogernes formand: - Vi svigter vores børn

Arkivfoto: Maroinca Parra Lauridsen

Pædagogernes formand: - Vi svigter vores børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som samfund risikerer vi, at både børn og pædagoger taber i det lange løb. Det er budskabet fra Rikke Hunsdahl, der er formand for pædagogernes fagforening BUPL på Fyn, og som har tæt kontakt til medlemmerne rundt om i børneinstitutionerne. Lørdag taler hun til stor demonstration i Odense.

Hvordan står det til i daginstitutionerne?

- Det står slemt til. Det står så slemt til, at der mangler mange tusinde pædagoger for overhovedet at nå op på det, vi synes, er en rimelig normering.

Hvordan er hverdagen for pædagoger?

- Den er barsk. Den opgave, som både kommunen, forældre og ministeren tænker, der skal udføres, kan ikke lade sig gøre. Og vi risikerer, at både børn og pædagoger taber i det lange løb.

Hvad har det af konsekvenser?

- Vi har pædagoger hver uge, som bliver sygemeldt med stress og udbrændthed. De kan ikke få lov til at udføre det stykke arbejde med omsorg, dannelse og læring, som de faktisk mødte ind for at udføre. Når man ikke udfører sit fag, svigter børn og ikke kan se sig selv i øjnene, holder man ikke, til man er 67.

Hvordan ser en normal hverdag ud for pædagoger?

- Det der med at stå alene oplever rigtig mange hver eneste dag. Helt almindeligt, basalt omsorgsarbejde har de ikke tid til at lave.

'Totalt misvisende'

Men problematikken med at være alene med børn eksisterer kun i ydertimerne?

- Nej. Hvis der er to pædagoger til 24 børn, og den ene går ud, står man alene med 12 eller 18 børn. Det er hele dagen, der skal være nok personale til. Der skal være tid til både omsorg og de tiltag, der får børn til at trives og udvikle sig. Det er derfor, de er i en daginstitution. Ellers kan det jo være lige meget.

Børne-og socialminister Mai Mercado sagde i januar, at der i halvdelen af kommunerne er en tilsvarende eller bedre normering, end det I hos BUPL anbefaler. Hvad siger du til det?

- Det er fordi, hun tager Danmarks Statistiks gennemsnitstal, hvor man tæller leder og både en medarbejder på barsel samt barselsvikaren med. Det er totalt misvisende.

Ifølge Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd er pædagoger den gruppe af offentligt ansatte, der har den største forekomst af stress. Hvad tilskriver du det?

- Det tilskriver jeg de arbejdsvilkår, der er. De løber så stærkt, de kan, og uanset hvor stærkt de løber, ved de, at der er mange børn, der svigtes. Det kan man ikke holde til.

Børnene svigtes

Men bliver børnene svigtet?

- Ja. Nogle børn bliver decideret svigtet.

Jeg har talt med en forsker, som siger, at man ikke kan påvise, at de her børn tager varig skade. Hvad tænker du om det?

- De bliver jo heller ikke svigtet hvert minut hele dagen, og så længe der er nogen, der kan samle dem op på deres vej, tror jeg da ikke, man ender på gaden, fordi man har gået i daginstitution. Men de får ikke det, forældrene, og måske også ministeren, har en forventning til.

Bevægelsen er jo dannet af forældre, der er meget bekymrede. Hvordan bliver forældrene mødt af pædagogerne - med holdningen, at der er grund til bekymring, eller at det nok skal gå?

- Forældrene skal være trygge, når de afleverer deres børn, og det er ikke pædagogernes job at snakke om dårligdomme. Men pædagoger har med udsendelsen (DR2's dokumentar 'Hvem passer vores børn?', ) fået et talerør, hvor forældre kan se, hvor slemt det står til.

Pædagogernes formand: - Vi svigter vores børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce