Overlæge om spiseforstyrrelser: - Vi vurderer ikke kun på vægten

Det handler om mere end vægt, når Susie Andersen vurderer henvisninger, men spiseforstyrrelsen skal være reel, før psykiatrien er den rette løsning, fortæller hun. Arkivfoto: Søren Alwan

Overlæge om spiseforstyrrelser: - Vi vurderer ikke kun på vægten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Susie Andersen er overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense. Hun kan ikke udtale sig om den konkrete sag om Regitze Enochs datter, men fortæller, at henvisninger om mulige spiseforstyrrelser vurderes på andet end vægt.

Hvad er kriterierne for, at man som spiseforstyrrelsesramt kan få en henvisning og blive indlagt på Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling?

- Vi kigger på diagnosekriterierne. Omkring vægt handler det om, at man skal være undervægtig. Derudover kigger vi på, om man har en forvrænget kropsopfattelse, restriktiv spisning osv. Vi kigger på sværhedsgraden og mængden af symptomer. Beskrivelsen i henvisningen skal gøre, at vi får i hvert fald bare en lille mistanke om, at det er psykiatrisk behandlingskrævende. Vi kigger også på, om det mere tyder på generel mistrivsel end tegn på egentlig spiseforstyrrelse. Men nogle gange får vi kun to linjers beskrivelse fra egen læge, så er der meget lidt at vurdere ud fra.

Tager I en snak med alle, der bliver henvist?

- Det afhænger af, om vi ud fra den korte tekst tænker, at der er noget, der skal uddybes.

Giver en snak ikke bedre fornemmelse af den unge end to linjer i en henvisning?

- Jo, men egen læge er første mand på linjen. Uden at kende til hvilken sag, der er tale om, kan jeg forestille mig, at de har kæmpet for en henvisning, fordi egen læge ikke er enig i, at det er det, der skal til. Jeg gætter på, at det skinner igennem i henvisningen. Der er også mange instanser før sygehuset, som skal hjælpe den unge. Blandt andet egen læge og tiltag som Headspace.

Risikerer man ikke, at den unge bliver meget mere syg, hvis de tiltag fejler, end hvis han/hun kom ind til jer tidligere?

- Sygehuset behandler dem, der ikke kan behandles andre steder. Vi er eksperter i specifikt spiseforstyrrelser, og handler det om den brede dårlige mistrivsel, så starter det ikke hos os. Det skal behandles hos egen læge, i skolen og så videre. Men sygehuset er et dyrt system. Derfor er det vigtigt, at man starter i de systemer, der økonomisk er billigere.

Kan forældre komme til at stå i en situation, hvor deres spiseforstyrrelsesramte barn ikke opfylder kriterierne for at blive indlagt?

- Det vil jeg gerne sige nej til, men hvis jeg gjorde det, ville det betyde, at vi aldrig tog fejl. Sådan er det ikke. Hvis de har en tydelig spiseforstyrrelse, så tager vi dem bestemt ind.

Overlæge om spiseforstyrrelser: - Vi vurderer ikke kun på vægten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce