Ny prognose: Folketingsvalg kan betyde farvel til fynsk minister og kan koste flere partier et mandat på Fyn

Hvis Det Konservative Folkeparti mister et fynsk mandat, som en ny prognose for Altinget spår, så kan det betyde, at børne- og socialminister Mai Mercado skal sige farvel til Folketinget. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ny prognose: Folketingsvalg kan betyde farvel til fynsk minister og kan koste flere partier et mandat på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • En valgprognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget, viser, hvordan de fynske mandater kan fordele sig ved det nært forestående folketingsvalg.
  • Det kan betyde, at børne- og socialminister Mai Mercado (K) ikke får en hverdag på Christiansborg.

Der er ikke længe til, at danskerne skal sætte sig ind i partiernes mærkesager, se valgdebatter og gå til stemmeurnerne. Folketingsvalget skal senest afholdes 17. juni i år, og allerede nu viser prognoser et fingerpeg om, hvad fynboernes stemmer kan komme til at betyde.

En ny prognose lavet af professor Kasper Møller Hansen for Altinget viser nemlig, hvordan mandaterne kan komme til at fordele sig på Fyn. Ifølge prognosen kan det kommende folketingsvalg betyde, at børne- og socialminister Mai Mercado må sige farvel til Folketinget.

Det skyldes, at Det Konservative Folkeparti ifølge prognosen går fra et fynsk mandat til ingen fynske mandater, viser Kasper Møller Hansens tal lavet for Altinget.

Mai Mercado er den fynske spidskandidat for Det konservative Folkeparti, og skulle prognosens spådom tale sandt, vil det manglende mandat have stor betydning for hendes fremtid på Christiansborg. Hun fortæller, at hun ikke kan svare på, hvorfor de konservative ikke står til at få et mandat på Fyn, men at hun godt er klar over, at hun aldrig kan vide, hvornår hendes tid på borgen er slut.

- Jeg ved godt, at en plads i Folketinget er til låns, og for mig er der tale om deja-vu. Jeg har prøvet to gange før, at målinger og prognoser ikke viste sig at være rigtige, og det lykkedes mig at komme ind. Jeg har kæmpet og sloges de sidste to gange, og jeg vil også kæmpe og slås den her gang, siger hun og fortæller, at hun dog er glad for, at prognoserne viser et fremgang for Det Konservative Folkeparti på landsplan.

Selvom der fortsat ikke er udskrevet valg, og hun tidligere har modbevist prognoserne, mener hun, at de som politikere skal tage dem seriøst.

- Vi skal ikke bare afskrive målingerne og sige, at det er fis og humbug. Det er vigtigt med ydmyghed overfor, at det kræver benhårdt arbejde, hvis der skal være så mange stemmer, at vi på Fyn tager et mandat fra Syd- og Sønderjylland.

Flere ændringer

Mai Mercado har haft sin hverdag i Folketinget, siden hun blev valgt ind i 2011 for Fyns Storkreds. Hun har været børne- og socialminister siden 28. november 2016, og selvom den seneste prognose ikke tyder godt for Mai Mercados folketingsfremtid, mener hun ikke, at løbet er kørt.

- Det giver mig selvfølgelig en hel ualmindelig stor appetit på at give den endnu mere gas. Jeg bliver lidt stædig, og nu vil jeg ud og gøre det så godt, som jeg overhovedet kan, siger hun.

Ifølge prognosen er Det Konservative Folkeparti dog ikke det eneste parti, der kan komme til at mærke en ændring i antallet af fynske mandater efter det kommende folketingsvalg. Radikale Venstre står fra til at gå fra ingen til et enkelt mandat, viser Kasper Møller Hansens tal for Altinget.

Det kan betyde, at der dermed bliver plads til Rasmus Helveg Petersen i det nye folketing.

Ifølge prognosen står Liberal Alliance til at miste et fynsk mandat og får derfor muligvis ingen fynske mandater efter valget. Det kan betyde, at Carsten Bach, som er valgt som Liberal Alliances spidskandidat på Fyn, ved det kommende valg ikke kommer i Folketinget.

Derudover siger prognosen, at Dansk Folkeparti kan miste et mandat, og derved falder til tre fynske mandater.

Samtidig falder også Enhedslistens antal mandater fra Fyn, hvis prognosen holder stik. Den siger nemlig, at Enhedslisten falder fra to til blot et enkelt fynsk folketingsmandat efter valget.

Ny prognose: Folketingsvalg kan betyde farvel til fynsk minister og kan koste flere partier et mandat på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce