Næsten 2000 børn står på venteliste: Fællesfynsk bøjleklinik står midt i stor krise

13-årige Best fra Nyborg er en af de mange børn, der står på venteliste hos Tandreguleringscenter Fyn. Han har meget skæve tænder, og hans forældre kæmper en kamp med at få ham til undersøgelse. Foto: Michael Bager

Næsten 2000 børn står på venteliste: Fællesfynsk bøjleklinik står midt i stor krise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tandreguleringscenter Fyn er havnet i en akut krise, efter at halvdelen af de specialiserede tandlæger har sagt op eller er gået på pension. Ventelisten var i forvejen lang, men nu advarer ledelsen om, at situationen overskrider grænsen for, hvad de tilbageværende specialtandlæger kan tage ansvar for.

For to år siden stod der 1020 børn og unge på venteliste til at få rettet tænderne på Tandreguleringscenter Fyn. Det var alt for mange, var de fleste enige om.

Nu består listen af 1975 navne, hvoraf de 423 har ventet i mere end et år på den første undersøgelse. Og tallet vil formentligt fortsætte med at stige i de kommende måneder.

Nyborg, Kerteminde, Faaborg-Midtfyn, Nordfyn og Odense Kommuner blev ellers så sent som i februar enige om at tilføre yderligere ressourcer til centret, så man kunne få bugt med ventelisten.

Men den plan er meget langt fra virkeligheden på klinikken på Grønløkkevej i Odense, der er blevet hårdt ramt af to uventede opsigelser, et mere ventet farvel til en nu pensioneret specialtandlæge og en langtidssygemelding.

Dermed er centret milevidt fra den normering på 6,6 specialtandlæger, som kommunerne blev enige om i februar.

I et notat fra slutningen af september peger ledelsen på, at det kan få direkte konsekvenser for de mange børn og unge, der har behov for hjælp.

"Det er en uholdbar situation for serviceniveauet i forhold til patienten og for driftsøkonomien i centeret, da det vil betyde længere behandlingsforløb, øget risiko for akutte symptomer samt dårligere resultat både fagligt og patientoplevet", skriver ledelsen og fortsætter:

"Samtidig vurderes det, at situationen og de nødvendige prioriteringer går ud over, hvad specialtandlægerne kan tage fagligt ansvar for inden for rammerne af deres autorisation".

Sådan ser ventelisten ud
Ventelisten til Tandreguleringscenter Fyn opgør, hvor mange børn og unge der venter på en første, grundige undersøgelse. Den er altså ikke nødvendigvis et udtryk for, hvor lang tid man har ventet på at komme i egentlig behandling.

Pr. 30. oktober 2018 stod der 1975 på venteliste.

737 personer har stået på venteliste i et halvt år eller mindre.

815 personer har stået på venteliste mellem et halvt og et helt år.

423 personer har stået på venteliste i mere end et år.

Den maksimale ventetid er stadig under to år.

- Ubehjælpeligt bagud

Notatet er blandt andet blevet sendt til de fynske kommuner, der betaler Odense Kommune for at stå for driften af centret, der blev etableret i 2015, men aldrig har formået at få bugt med de lange ventetider.

I Faaborg-Midtfyn Kommune ser udvalgsformand Kim Aas Christensen (S) problemerne på tandreguleringscentret som en af de største udfordringer i øjeblikket.

- Vi er ubehjælpeligt bagud og udfordringerne bliver selvfølgelig markant større, når der er så mange tandlæger der stopper på samme tid. Det stod i forvejen skidt til, og det er nu blevet stærkt forværret, siger Kim Aas Christensen.

Samme bekymring har udvalgsformændene i Nyborg og Kerteminde Kommuner.

- Der er ingen tvivl om, at vi ser på det med stor bekymring. Den er alt for lang den venteliste, siger udvalgsformand i Nyborg Kommune, Jan Reimer Christiansen (V).

- Det er klart, at det bekymrer. Vi er jo slet ikke vant til, at børn bliver sat på venteliste i sundhedsvæsenet på den måde, siger Jutta Lundqvist Nielsen (EL), udvalgsformand i Kerteminde Kommune.

For få specialtandlæger

Som rådmand i Børn- og Ungeforvaltningen har Susanne Crawley Larsen (R) det politiske ansvar for, at tandreguleringscentret fungerer. Hun peger på, at problemet ikke kan løses med flere penge.

- Ofte vil en politikers svar være, at vi ikke har ressourcer nok. Men i det her tilfælde har de fem kommuner i samarbejdet jo allerede sat flere penge af, fordi vi ikke mener, at vi kan være bekendt at have en venteliste, der er så lang. Problemet er nu, at vi ikke kan skaffe specialtandlæger til stillingerne, siger Susanne Crawley Larsen (R).

Der bliver kun uddannet syv nye specialtandlæger om året. Susanne Crawley Larsen og udvalgsformændene for de fynske kommuner i samarbejdet har derfor skrevet et brev til Sundhedsstyrelsen, hvor de opfordrer til, at der bliver uddannet flere.

Om det er en mulighed, vil dog først blive afgjort, når den nye Tandplejeprognose er færdig i starten af 2019.

Næsten 2000 børn står på venteliste: Fællesfynsk bøjleklinik står midt i stor krise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce