Muligt farvel til Natteravnene: Fonden bag mister fem millioner kroner

Natteravnene har 20 års jubilæum i år. Foto: Yilmaz Polat

Muligt farvel til Natteravnene: Fonden bag mister fem millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis politikerne ikke kan blive enig om varig støtte, mister Fonden bag Natteravnene en tredjedel af omsætningen

De er med i bybilledet, når mørket har lagt sig over landet. Nogle kender Natteravnene for at hjælpe unge mennesker i det lokale natteliv, men fremtiden for nattens gulklædte helte er usikker.

Det skyldes, at bevillingen fra satspuljen, der afsætter til initiativer inden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet i en tidsbegrænset periode, ikke umiddelbart står til forlængelse.

Derved vil Fonden for Socialt Ansvar, der blandt andet står bag Natteravnene, ikke længere vil modtage fem millioner kroner i årlige bevilling og det bekymrer Thit Aaris-Høeg, der er administrerende direktør.

- Den bevilling, vi har haft, har været treårig. Men hvis man kommer i mål med alt, hvad man har lovet, så satser man på, at sådan en bevilling bliver forlænget eller lagt om i varig finansiering. Og det er ikke umiddelbart tilfældet, siger hun.

Fonden for Socialt Ansvar er en paraplyorganisation, der står for en række frivillige indsatser som Bydelsmødrene, LifeMap og Natteravnene.

De fem millioner kroner, som organisationen hvert år har modtaget de sidste tre år, er en tredjedel af den samlede omsætning. Derfor har organisationen også været ude og prøve at finde andre donerer og snakket med de selskaber, som laver donationer i forvejen. Men det er endnu for tidligt at sætte ord på konsekvenserne.

- Man kan ikke sige: Vi lukker i morgen, men hvis vi mister en tredjedel af vores samlede bevillingsgrundlag, så er det ekstremt alvorligt, fastslår Thit Aaris-Høeg.

Det støtter Fonden for Socialt Ansvar
Natteravnene: De skaber tryghed i nattelivet. Natteravnene har 4000 frivillige fordelt på over 140 lokalforeninger landet over.Bydelsmødrene: De motiverer isolerede kvinder til at blive stærke mødre og aktive medborgere i deres lokalsamfund.

Baba: Baba styrker etniske minoritetsfædre i at være mere aktivt til stede i deres børns liv.

Familieiværksættere: Projektet er et initiativ for alle førstegangsforældre og tilbyder blandt andet kursusforløb.

LifeMap: App'en LifeMap er en hjælp og vejledning til unge i gymnasiet og andre ungdomsuddannelser, når livet er på tværs.

Erhvervs- og Skoleguiderne: Et mentorforløb til unge mennesker, der har behov for en hånd til at klare uddannelsen.

Kilde: www.socialtansvar.dk
Lokalafdelingen i Odense har været i gang i seks år. Her ses Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), med
Lokalafdelingen i Odense har været i gang i seks år. Her ses Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), med "fuldebriller" til fejring af fem årsdagen for afdelingen i Odense. Foto: Yilmaz Polat

Udstikker rammerne til lokalforeningerne

Fonden for Socialt Ansvar står for den administrative ledelse af Natteravnene. Det indebærer at skaffe donationer, jakker, bolcher og kondomer til uddeling, it-systemer, børneattester og rekrutteringssystemer.

Natteravnene har en lokalafdeling i alle fynske kommuner, og i Odense ser man på de forestående forhandlinger med en smule bekymring.

- Hvis de ikke var en del af det koordinerende led, så ville der jo mangle noget i relation til, hvordan vi agerer efter et fælleskoncept som natteravne. Det er også dem, der udstikker rammerne, der er for mig som lokalforening, fortæller René Aabo Clausen.

Han er formand for lokalafdelingen i Odense, som han var med til at starte op i 2012. Sidenhen har han også fungeret som seniorinstruktør, der blandt andet starter nye lokalforeninger op.

- Og der får vi inputs fra landssekretariatet, og de sikrer, jeg også får at vide, hvad der sker i andre steder af landet. Det er også dem, der udstikker rammerne, der er for mig som lokalforening, siger René Aabo Clausen.

Sværere at drive forening

Hvis Fonden for Socialt Ansvar og dermed sekretariatet for Natteravnene ikke længere kan køre rundt, så vil det være op til lokalforeningerne selv at varetage alle opgaver. Det fortæller Claus Nilsson, der er chef for landssekretariatet for Natteravnene, hvor der er tre ansatte.

- Det værste ville være, at vi kommer til at skære ned på mandskabstimer og den del, der er maskinen bag Natteravnene. Hvis vi ikke er her, så kan vi ikke servicere foreningerne - så kan vi ikke hjælpe dem. Så kan vi ikke være til stede og sørge for, at hele det her frivillige arbejde kører smidigt, siger han.

Det giver genklang lokalt i Odense, hvor René Aabo Clausen allerhelst bare vil tage sig af det frivillige arbejde og sikre hverdagen for de lokale natteravne - og her spiller sekretariatet en stor rolle.

- Det, der fylder mest hos os, er at få de gåture gennem nattelivet. Samtidig er det vigtigt, at maskinen kører stille og roligt bag os, fortæller han og udtrykker vigtigheden af at have et sekretariat i ryggen, der tager sig af donationer til det frivillige arbejde.

- Så hvis der kommer sådan en byrde ned på mig, så vil jeg få sværere ved at drive foreningen i Odense også.

Hvilke frivillige indsatser paraplyorganisationen ikke længere kan varetage, hvis ikke bevillingen forlænges, vil Thit Aaris-Høeg ikke svare på endnu.

- Det er for tidligt at udtale sig om, siger hun.

Muligt farvel til Natteravnene: Fonden bag mister fem millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce