Massiv mangel på betjente: Overfald i fængsler skræmmer potentielle ansøgere

Antallet af voldsepisoder i landets fængslet er mere end fordoblet siden 2011. Det gør det ikke just nemmere at rekruttere flere betjente, siger formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye. FOTO: Mikkel Østergaard/Scanpix

Massiv mangel på betjente: Overfald i fængsler skræmmer potentielle ansøgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det seneste overfald i Nyborg Fængsel gør ikke arbejdet mere attraktivt, mener formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye. Fra 2011 til 2017 er antallet af voldsepisoder i fængslerne mere end fordoblet.

Det er fortsat en stor udfordring for Kriminalforsorgen at skaffe betjente nok til landets fængsler.

Ifølge Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet, mangler flere hundrede betjente.

- Vi har et kæmpe rekrutteringsproblem, og det bliver desværre kun værre og værre. Det groteske er, at vi faktisk har fået lov at opnormere med 250 mand. Men i stedet er vi blevet 130 færre betjente. Det er virkelig skidt, fortæller han til avisen.

Onsdag blev en fængselsbetjent i Nyborg Fængsel overfaldet af et medlem af den københavnske bandegruppering Loyal To Familia. Overfaldet skete i fængslets gård, hvor den mandlige betjent blev slået med knytnæve i hovedet og sparket adskillige gange.

Overfaldet blev, ifølge fængselsformanden, muliggjort af, at kun to betjente ledsagede den indsatte på hans gårdtur.

- Hvis man i stedet havde fulgt anbefalingen, der lyder på tre-fire betjente omkring de særligt farlige indsatte, så var sådan et overfald formentlig ikke sket. Det er farligt at nedjustere på de her områder, men sådan er det, når vi ikke har betjente nok, siger han.

Det groteske er, at vi faktisk har fået lov at opnormere med 250 mand. Men i stedet er vi blevet 130 færre betjente. Det er virkelig skidt.
Kim Østerbye, formand Fængselsforbundet
Overfaldet i Nyborg Fængsel
En fængselsbetjent i Nyborg Fængsel blev onsdag overfaldet af et medlem af den københavnske bandegruppering Loyal To Familia.

Overfaldet skete i fængslets gård, hvor den mandlige betjent blev slået med knytnæve i hovedet og sparket adskillige gange.

Der var kun to betjente omkring den særligt farlige fange, selvom vejledningen lyder på mellem tre og fire betjente.

Ifølge Fængselsforbundet skete overfaldet helt umotiveret, og betjenten blev efterfølgende kørt på skadestuen.

Alene i 2018 har der indtil videre været 51 psykiske og fysiske overfald i Nyborg Fængsel.

På landsplan er antallet af voldsepisoder i fængslerne mere end fordoblet siden 2011.

186 episoder på to år

Siden skudepisoden for to år siden, hvor en betjent blev skudt to gange i benet ved Nyborg Fængsel, har der været i alt 186 episoder af psykisk og psykisk vold alene i Nyborg Fængsel, oplyser pressechef i Fængselsforbundet Søren Gregersen.

Antallet af voldsepisoder i fængslerne er på landsplan mere end fordoblet fra 268 i 2011 til 679 i 2017.

- Det er et hårdt job, og dét, at man kan læse om de her overfald i pressen, gør det heller ikke just mere attraktivt, selvom jeg stadig synes, det er verdens bedste job, siger Kim Østerbye.

Et af problemerne er, at der også er mangel på folk hos politiet, i lufthavne og i Forsvaret, mener Kim Østerbye.

- Vi er mange, der slås om den samme lille gruppe mennesker, og lønmæssigt ligger vi på niveau med security-vagter i lufthavne, der så til gengæld har langt flere goder, mens politibetjente får 3.000-5.000 kroner mere om måneden. Og så har det heller ikke hjulpet, at en del af uddannelsen nu er på SU. Det skræmmer mange af dem, som er lidt oppe i årene, men som er dem, vi har allermest brug for, siger han.

Massiv mangel på betjente: Overfald i fængsler skræmmer potentielle ansøgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce