Liberal Alliances fynske spidskandidat: - Jeg vil sætte folkeskolerne fri

Som folketingsmedlem for Liberal Alliance har Carsten Bach mest haft ordet i de grønne dagsordener, men det er blandt andet skoleområdet, der trak ham ind i politik. Foto: Michael Bager

Liberal Alliances fynske spidskandidat: - Jeg vil sætte folkeskolerne fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Carsten Bach er ny fynsk spidskandidat for Liberal Alliance og er optaget af at sikre mere frie rammer til folkeskolerne. - De skal i højere grad konkurrere med hinanden, mener han.

Du blev politisk aktiv, da du som far mødte daginstitutions- og skoleverdenen. Hvad var du utilfreds med?

- Det er hele systemet. I Liberal Alliance vil vi gerne fokusere på det frie valg. Den frihed og mangfoldighed, der er på efterskoleområdet, hvor man kan gå ud og se på den store variation af skoler, den savnede jeg på daginstitutionsområdet. Der blev vi presset igennem pladsanvisningen og næst efter i skolen.

Er det ikke netop der, fri- og privatskoler kommer ind i billedet?

- Jo, for nogle børn. Men det skal gælde alle. Vi har gode folkeskoler, men de ligner hinanden, og der er meget lidt plads til, at skolebestyrelserne, der lever en fattig og kummerlig tilværelse, kan have medindflydelse. Som forældre er vi hensat til at lade os nøjes med tilbuddet i den lokale folkeskole, som er blevet sat i alt for snævre rammer med folkeskolereformen.

Hvad skal konkret laves om?

- Folkeskolerne skal i højere grad konkurrere med hinanden, jeg vil sætte dem fri og gøre dem selvejende. Men som forældre skal man ikke ud og betale for et skoletilbud til børnene, for pengene skal følge den enkelte elev.

Det lyder svært for kommunerne rent praktisk, hvis skoledistrikterne for eksempel forsvinder?

- Jeg vil gerne give alle forældre glæden ved selv at vurdere, hvilket undervisningstilbud der passer bedst til deres børn. Ansvaret skal tilbage til forældrene - det er blevet flået ud af hænderne på dem.

Du præsenterer dig selv som Liberal Alliances ordfører for alt det grønne. Hvordan er det at have den rolle i et parti, der ikke er udpræget grønt?

- Der er ingen tvivl om, at Liberal Alliance har fokus på økonomiske reformer, men det levner god plads til mig på et område, hvor jeg som geolog har både uddannelses- og erhvervserfaring.

Du har sagt, du betragter det, du kalder klimasvingninger, som en naturlig del af jordens cyklus. Er der slet ikke brug for at gøre noget anderledes?

- Jorden har ændret sig i millioner af år - tænk bare på istiden. Men den globale opvarmning er et faktum, man ikke længere kan diskutere, og den skal vi gøre, hvad vi kan, for at reducere.

- I første omgang skal vi gøre de grønne valg lettere for den enkelte dansker. Vi skal flytte energiforbruget over på grønne energikilder og transport over på elbiler.

Ikke alle mener, det er nok?

- Venstrefløjen vil gerne lave politik på den grønne dagsorden, men langt hen ad vejen er vi enige. Vi vil investere 3,7 milliarder kroner om året i klimaforskning, fordi vi ikke har de nødvendige teknologier. Det er et markant beløb.

Fakta
Carsten Bach er 43 år, født og opvokset i Holstebro og bor i dag i Galten.Er uddannet geolog og har arbejdet 12 år som miljørådgiver i rådgivende ingeniørvirksomheder.

Blev i 2007 medlem af Ny Alliance, fulgte med over i Liberal Alliance og er i dag et af partiets 13 mandater i Folketinget, hvor han er ordfører for alt det grønne som for eksempel energi, klima, miljø, landbrug, fødevarer og fiskeri.

Er gift og far til to børn på 13 og 16 år. Han fylder sin fritid ud med fælles familieaktiviteter som gåture i naturen, havearbejde, X Factor og madlavning.

Med jeres 2030-plan vil I sænke og også helt afskaffe en række skatter og afgifter, og I vil hente de op mod 100 milliarder kroner i den offentlige sektor. Hvordan hænger det sammen med det stigende antal børn og ældre?

- I vores 2030-plan er der afsat penge til den demografiske udvikling, så det tager vi hånd om. Men den offentlige sektor er for stor.

Hvem skal ikke have hjælp?

- Det er der ikke nogen, der ikke skal. Ifølge Helle Thorning-Schmidts Produktivitetskommission (fra 2014, red.) er der 10 procents effektiviseringspotentiale i kommunerne. De dårligste kommuner skal gøre det, de gode gør.

Det er ellers ikke længe siden, at både blå og røde borgmestre fra flere dele af landet stod sammen om et opråb til Christiansborg om en presset økonomi og en truet velfærd?

- Det kommer ikke bag på mig.

Men det er jo dem, der skal få enderne til at nå sammen?

- Ja, og det skal nogle af dem blive bedre til.

I Odense har både lokalformand og spidskandidat til byrådet forladt Liberal Alliance i protest mod partiets ageren som regeringsparti - bl.a. slagsmålet om topskatten. Var I overhovedet modne til at komme i regering?

- Det kan man med rette spørge om, men det handler om at tage ansvar. Vil man som parti løbe rundt med den ideologiske fane og råbe højt, eller vil man tage ansvar og som pragmatikere flytte dagsordener? Jeg vil det sidste.

- Det har været en lynmodning af partiet, og det har været hårdt og kostet noget i meningsmålinger og i antallet af medlemmer. Men med vores 13 mandater har vi kæmpet for vores mærkesager og taget det med fra slagmarken, vi kunne få.

Hvor ser du jeres vigtigste aftryk?

- Der er mange, men jeg vil pege på skolepolitikken, hvor vi blandt andet har forhøjet koblingsprocenten (den offentlige støtte til fri- og privatskoler, red.) og afskaffet bindende mål i folkeskolen.

Har du en fynsk mærkesag?

- Jeg går meget op i mobilitet og infrastruktur og ser gerne tre motorvejsspor hele vejen over Fyn.

Liberal Alliances fynske spidskandidat: - Jeg vil sætte folkeskolerne fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce