Krisztina skal hjælpe flygtninge i job: - Det er et genialt koncept

Krisztina Vajda Rygård er den del af mentorteamet, som skal være med til at undervise de flygtninge, der bliver en del af forløbet. Hun arbejder til daglig som programmør for Gul og Gratis.dk. Foto: Sugi Thiru

Krisztina skal hjælpe flygtninge i job: - Det er et genialt koncept

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et ønske om at hjælpe andre, være frivillig og uddanne fremtidig arbejdskraft til en branche, der i høj grad mangler folk, bliver til virkelighed for Krisztina Vajda Rygård, der skal være en del af mentorteamet i Hack Your Future.

Når Hack Your Future starter op i Odense, står 29-årige Krisztina Vajda Rygård klar som mentor og underviser i forskellige programmeringssprog, som kan være med til at hjælpe flygtninge videre ud i it-verdenen. Krisztina Vajda Rygård har længe overvejet en form for frivilligt arbejde, og da hun hørte om Hack Your Future, gav det for alvor mening for hende at blive frivillig.

- Jeg er veganer, så jeg har længe overvejet, om jeg skulle melde mig ind i Greenpeace eller noget med dyrevelfærd. Da jeg så det her, tænkte jeg, at der måske var et større behov for mig her, fordi det ikke er alle, der kan melde sig, fortæller Krisztina Vajda Rygård, der til daglig er programmør ved GulogGratis.dk.

Tanken om at kunne hjælpe med noget mere specifikt er bare en af de ting, der ifølge Krisztina Vajda Rygård er attraktivt ved forløbet. Men derudover lægger hun også stor vægt på, at det kan være med til at hjælpe de deltagende flygtninge videre ud på arbejdsmarkedet.

- Det er et genialt koncept, fordi det er en branche med stor mangel på arbejdskraft. Hvis man kan kode, er der stor chance for, at man kan få et job, selv om man ikke kan snakke dansk, siger Krisztina Vajda Rygård og fortsætter:

- Det er win-win-win - det er godt for staten, det er godt for de flygtninge, der er med, og det er godt for branchen, at der kommer flere, der kan kode.

Bag om Hack Your Future
Hack Your Future er et et uddannelsesforløb, hvis formål er at få flygtninge i beskæftigelse. Under uddannelsesforløbet lærer de studerende at kode, og det kan efterfølgende gøre dem attraktive i en it-verden med stor mangel på arbejdskraft.

Undervisningen startede op i Amsterdam i 2015, hvor frivillige webudviklere underviste de deltagende flygtninge i kodning.

I maj 2017 kom tiltaget til København og i 2019 starter endnu et kursus op i Odense.

Forløbet i København var planlagt til at køre over syv måneder med undervisning hver søndag i fire timer. Derudover forventes det, at deltagerne bruger omkring 25 timer om ugen ved siden af på forberedelse og lektier. Det samme forventes at gøre sig gældende i Odense.

Der er ikke krav om, at man skal have erfaring med webudvikling, for at blive en del af forløbet som flygtning. Ansøgerne skal dog igennem en test, som viser, om de har den rette motivation til at kunne gennemføre forløbet.

Kurset er gratis for alle studerende. I København er forløbet støttet af den A.P. Møllerske Støttefond, Roskilde Festival Forening, Tryg Fonden og Tuborgfondet, mens arrangørerne i Odense håber på at finde økonomisk støtte fra kommunen eller it-virksomheder.

Kilde: www.hackyourfuture.net, Christopher Klüter, stifter af Hack Your Future, København samt Marie Hoff, der er ansvarlig for Hack Your Future, Odense

Bonus at lære noget selv

Med forløbet håber Krisztina Vajda Rygård dog ikke kun på at kunne lære fra sig - hun er også overbevist om, at hun selv kommer til at lære noget af det

- I dag kan jeg sagtens undervise i flere forskellige sprog såsom HTML, CSS og JavaScript, men i takt med at de skal undervises i programmer, som jeg ikke kender så godt i dag, kræver det også, at jeg selv forbereder mig godt. Og så kan jeg i øvrigt stå til rådighed, hvis de har brug for min hjælp.

Selv om Krisztina Vajda Rygård har fuldtidsjob og en datter på tre år, er hun overbevist om, at det ikke bliver noget problem for hende at være mentor ved Hack Your Future ved siden af, da man som mentor kun knytter sig til et enkelt delforløb på mellem tre og seks uger ad gangen.

Krisztina skal hjælpe flygtninge i job: - Det er et genialt koncept

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce