Kølstrup-overfaldsmænd efterlyst: Anklagemyndigheden vil have alle dømte varetægtsfængslet

Avisen har tidligere skrevet navne og brugt en usløret tegning. Det sker, når der falder domme på over et års ubetinget fængsel. Da sagen nu er anket, er mændene tiltalt på ny. Derfor skriver vi ikke navn, og vi slører ansigter. Illustration: Julie Gry Sviestrup

Kølstrup-overfaldsmænd efterlyst: Anklagemyndigheden vil have alle dømte varetægtsfængslet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

12 blev dømt for groft overfald i Kølstrup på Nordøstfyn. Fem har siden sagens afslutning siddet varetægtsfængslet. Nu er resten af de dømte efterlyst med henblik på at få dem fængslet indtil appelsagen i landsretten.

Da dommen var blevet afsagt, og retssagen om det grove overfald i Kølstrup var færdig i byretten, gik størstedelen af de 12 dømte overfaldsmænd ud af døren til et liv i friheden, inden de skal ind og afsone deres straf eller til en eventuel anke af sagen. Tre havde siddet varetægtsfængslet inden og under selve retssagen. Ved domsafsigelsen blev to yderligere - dermed i alt fem - varetægtsfængslet.

Men nu vil anklagemyndigheden tage den kortvarige frihed fra samtlige af de 12, der er blevet kendt skyldige i overfaldet i Kølstrup den 1. oktober 2017. Det bekræfter Christian Nielsen, der er anklager hos Fyns Anklagemyndighed.

- Vi har anmodet om, de skal efterlyses med henblik på at få dem varetægtsfængslet, siger han.

Det frembringer undren hos advokat Vilhelm Dickmeiss, der er forsvarer for sagens kronvidne, at anklagemyndigheden nu forsøger at få fængslet dem, der ikke sad varetægtsfængslet under sagen og ikke blev begæret det ved retssagens afslutning.

Noget, der gør sig gældende for Vilhelm Dickmeiss klient. Han er sagens kronvidne, fordi han har fortalt politi og anklagemyndighed om de andre tiltales rolle i sagen.

- Jeg forstår slet ikke, at de vil det nu. Det er mærkeligt, at de efter domsafsigelsen kommer i tanke om, at de vil have resten varetægtsfængslet. Det er lidt overraskende, siger han og oplyser, at hans klient endnu ikke er blevet fremstillet i et grundlovsforhør for at få ham fængslet.

25-årig blev banket og skudt
Sagen handler om et overfald på Kertinge Bygade ved Kølstrup tæt ved Kerteminde den 1. oktober 2017. En på daværende tidspunkt 25-årig blev banket med golfkøller, bat og skudt med mest sandsynligt en gaspistol ifølge dommen.15 var oprindeligt tiltalt. Én blev udskilt til en sag for sig. Én blev frifundet. Sagens offer blev dømt for at true en af overfaldsmændene efter overfaldet. 12 blev dømt for legemsangreb af særlig farlig, rå eller brutal karakter. De var også tiltalt for brug af skydevåben omfattet af våbenloven og straffeloven på et offentligt tilgængeligt sted. Det blev de frifundet for.

To af dem erkendte medvirken til vold - dog uden skydevåben.

De 12 dømte fik fra et år og otte måneder til tre år og ubetinget udvisning med indrejse for bestandigt. Anklagemyndigheden var med tiltalerne for skydevåben gået efter op til fem år længere straf til den, der fik længst tid.

Flere af overfaldsmændene har eller har haft tilknytning til den tyske rockergruppering Gremium.

Sagen er anket

Anklagemyndighedens nye kurs omkring varetægtsfængsling skyldes, at der nu er et andet grundlag at varetægtsfængsle alle 12, lyder forklaringen fra anklager Christian Nielsen.

- De er blevet dømt over et års ubetinget fængsel, og det giver mulighed for at varetægtsfængsle dem med henvisning til retsfølelsen, siger Christian Nielsen.

Kronvidnet, advokat Vilhelm Dickmeiss' klient, er i Odense Byret blevet idømt et år og ni måneders ubetinget fængsel. Fem måneder af dem er en reststraf fra en anden dom. Når eller hvis han bliver fundet og fremstillet i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling, vil advokaten ikke overraskende afprøve om betingelserne for, at hans klient kan blive det, er til stede.

I hvert fald én af de efterlyste, der først efter sagens afslutning er blevet begæret varetægtsfængslet, har fået taget sin frihed. Derfor sidder mindst halvdelen af mændene nu i varetægt og venter på, at sagen skal for i Østre Landsret.

Byrettens dom over de skyldige i Kølstrup-sagen blevet anket af anklagemyndigheden. Anklagemyndigheden går efter højere straf.

En af overfaldsmændene skulle have været for retten i Odense onsdag i forbindelse med en sigtelse i en anden sag, men han mødte ikke op.

Kølstrup-overfaldsmænd efterlyst: Anklagemyndigheden vil have alle dømte varetægtsfængslet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce