Kirken hjælper: Fynboer i sorg søger mod Folkekirken

Arkivfoto: Morten Pape

Kirken hjælper: Fynboer i sorg søger mod Folkekirken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af sorggrupper i folkekirkeregi er vokset markant i hele landet over de seneste fem år. Også på Fyn oplever sognepræsterne, at efterspørgslen er vokset.

Den altopslugende knude, der tager ophold i ens brystkasse, når en, man står nær, dør, kan være svær at få bugt med. Det har de seneste år fået flere og flere danskere til at søge mod Folkekirken.

Fra 2013 til 2018 er antallet af steder med sorggrupper i folkekirkeregi steget med 57 procent på landsplan - fra 125 til 196. På nuværende tidspunkt er der registreret sorggrupper i 14 forskellige fynske kirker.

Og også her på Fyn oplever sognepræsterne, at flere vender blikket mod Folkekirken, når sorgen virker altopslugende.

- Der er bestemt kommet flere grupper og mere efterspørgsel efter det, siger Mette Grymer, sognepræst i Nyborg Kirke, og fortæller, at hun i nogle perioder har folk på venteliste. Sådan var det ikke for seks år siden.

Hun bliver bakket op af Susanne Andersen, sognepræst i Skydebjerg og Orte sogn, som også oplever øget efterspørgsel generelt.

- Sorg er noget, der bliver talt mere om, og folk finder ud af, at de har stor glæde af at tale mere om det, siger hun.

Men stigningen i antallet af sorggrupper skyldes ikke nødvendigvis et øget behov i forhold til tidligere. Det mener Kamille Nygård, sognepræst i Kværndrup.

- Der er kommet markant flere sorggrupper, men jeg tror, det er svært at tale om, at det er et nyt behov, men nærmere, at man har fået blik for, at der er det her store, uopfyldte behov, og derfor har oprettet grupperne, siger hun.

Et frirum

Også private initiativer og organisationer, som frivilligecentre og Kræftens Bekæmpelse, sørger for sorggrupper, men de tre sognepræster mener, at Folkekirken har andre styrker.

- Død og sorg er en hel naturlig del af kirken - ligesom glæde også er det - så vi er ikke bange for at snakke om døden. Det gør, at det bliver et frirum, hvor man ikke skal være bange for at chokere med de tanker, man har, siger Susanne Andersen.

Nogle af deltagerne kommer ofte i kirken. Andre sætter sjældent sin fod der, men for mange har det en betydning, at der er en præst med.

- Om man er religiøs eller ej, så giver det en ekstra dimension at have en præst med i samtalen. Præsterne har et sprog for skyld eller for, hvor man er, når man er død. Det har hverdagslivet ikke, siger Kamille Nygård.

Men tilstrømningen til Folkekirkens sorggrupper handler også om en ændring i samfundet, fortæller præsterne.

- Sorg har været et stort tabu indtil for ikke så lang tid siden, men psykologisk har der været et paradigmeskifte. Tidligere handlede det om at komme videre. Nu handler det om at lære at leve med sorgen. Det passer bedre ind i det, Folkekirken kan tilbyde, siger Kamille Nygård.

Mere legitimt

Sorgforsker ved Aarhus Universitet Mai-Britt Guldin er enig med de tre fynske præster i, at snak om sorg er blevet mere legitimt i vores samfund:

- Der er en ny kulturel strømning om sorg, hvor vi er i gang med at ændre kulturen og skabe bedre rammer for at være i sorgen i Danmark. Her følger Folkekirken fint med. De har lyttet til det behov, der er i befolkningen, og de har valgt at gøre sorggrupper til en større opgave for dem, fordi de ser det som en opgave, Folkekirken kan løse, siger hun.

Hun ser også, at Folkekirken har en række styrker i forhold til at løse netop den opgave.

- Folkekirken er godt klædt på til den her opgave, for den har beskæftiget sig med sorg i århundreder.

- Og så kan de tilbyde det i hvert et sogn i landet, hvilket betyder, at folk ofte kender dem, der tager imod dem i sorggruppen, siger hun og fortæller også, at Folkekirken samtidig har en markant position på området.

- Lige nu er de den eneste organisation udenfor sundhedssystemet, der har et tilbud, som er landsdækkende og for alle, siger sorgforskeren.

Kirken hjælper: Fynboer i sorg søger mod Folkekirken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce