Justitsminister om storstilet aktion: Politiet skal tilstræbe åbenhed i videst muligt omfang

Hunde, droner, kriminalteknikere og et større antal kampklædte politibetjente var i sidste weekend i september pludselig at finde ved en landejendom i Espe, hvor indbyggerne undrede sig over den storstilede aktion i landsbyen. Foto: Tim Visti

Justitsminister om storstilet aktion: Politiet skal tilstræbe åbenhed i videst muligt omfang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) understreger i et svar til retsudvalget, at politiet - herunder også PET - skal være så åbent over for offentligheden som muligt. Svaret kommer efter den store aktion sidst i september, som lukkede flere broer og pludselig satte den lille fynske landsby Espe på Danmarkskortet.

Det vakte stor undren i den danske befolkning, da politiet fredag den 28. september om eftermiddagen lukkede ned for al trafik på Storebæltsbroen og for trafikken i retning mod Sverige på Øresundsbroen.

Og mystikken blev kun større, da en gård i den lille midtfynske landsby Espe pludselig blev spærret af under en storstilet politiaktion. Først lørdag, næsten et døgn efter, løftede politiet sløret for brolukningerne: En misforståelse kædede frygten for et forestående angreb på enkeltpersoner sammen med en stjålen svensk Volvo, som blev eftersøgt i en omfattende indsats. Og først mandag fortalte politiet, at det havde fået en melding om, at Volvoen var set i Espe.

Borgere i Espe efterlyste om lørdagen svar på, hvad der var foregået, og de er ikke de eneste, der har undret sig over den noget kortfattede information fra politiet. SF's politiske ordfører Karsten Hønge bad i starten af oktober justitsminister Søren Pape Poulsen (K) svare på, om politiets kommunikation i forbindelse med store indsatser - som den i september - er tilstrækkelig.

Evaluerer indsatsen

"Det er naturligvis ene og alene politiets opgave at vurdere truslers omfang og skride ind, når de mener, det er nødvendigt. Men når der iværksættes store aktioner, der har betydning for danske borgeres færden og gør dem bange og nervøse for terror, er det politiets ansvar at sørge for en moderne kommunikationsform, der oplyser borgerne og holder dem orienterede både under, men især også efter episoden. Spørgeren ønsker ministerens holdning til, om politiet i tilstrækkelig grad efterlever det ansvar," lyder det fulde spørgsmål fra fynske Karsten Hønge.

I svaret, der kom tirsdag, anerkender justitsministeren befolkningens behov for at få oplysninger om så stor sag og om den løbende udvikling i efterforskningen. Han pointerer, at politiet ikke kan dele alle informationer med borgerne, men slår fast, at der skal være størst mulig åbenhed:

"Der vil efter en større politimæssig indsats af den her karakter altid være grund til at se på, om man kunne have gjort noget bedre, og det ved jeg også, at politiet, herunder PET, vil gøre. Der vil selvfølgelig ofte være konkrete efterforskningsmæssige forhold, som myndighederne ikke kan dele, men politiet, herunder PET, skal generelt tilstræbe åbenhed i videst muligt omfang."

Søren Pape Poulsen lægger i sit svar desuden vægt på, at politiet afholdt to pressemøder, hvor politiet kom ind på de efterforskningsmæssige aspekter af sagen og forsikrede befolkningen om, at der ikke var grund til bekymring for almindelige borgere.

Derimod svarer ministeren ikke direkte på, om han mener, at politiets kommunikation var tilstrækkelig.

Hvad mener du - fik befolkningen nok at vide under og efter den store politiaktion den 28. september? Deltag i meningsmålingen her.

Justitsminister om storstilet aktion: Politiet skal tilstræbe åbenhed i videst muligt omfang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce