Her bliver flest 100 år: Fynsk område topper listen

Chancen for at blive 100 år er tre gange større, hvis man er født på Langeland, Ærø, Tåsinge eller Sydfyn. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik. Foto: Preben Madsen/Scanpix

Her bliver flest 100 år: Fynsk område topper listen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny undersøgelse viser, hvor det er bedst at være født, hvis man vil have højest chance for at ramme de 100 år. Fynske områder er topscorere.

Noget tyder på, at der er et område i det fynske, hvor borgerne er særligt standhaftige i forhold til resten af landet. En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik viser nemlig, at ekstraordinært mange af dem, der blev født i det sydfynske og øerne for 100 år siden, stadig lever ved deres 100-års-fødselsdag.

I 70 sogne på Sydfyn, Ærø, Tåsinge og Langeland er andelen af personer født mellem 1906 og 1915, der har kunne fejre deres 100-års-fødselsdag, højere end i resten af landet. Faktisk er der i området omkring Langeland og Sydfyn lidt over en tredjedel højere chance for at passere de tre magiske cifre, viser undersøgelsen "Hvor bliver folk 100 år?".

Anne Vinkel Hansen er ph.d. studerende på projektet, og hun fortæller, at de endnu ikke ved med sikkerhed, hvorfor de, der er født i det sydfynske, ser ud til at have større chance for at blive 100 år.

- Der findes flere områder rundt om i verden, hvor folk er mere tilbøjelige til at blive 100 år. Det kan handle om, hvad folk spiser, deres livsstil, klimaet og så videre. Det kan handle om påvirkning tidligt i livet, for det, der sker tidligt, kan have stor betydning for ens chance for at blive 100 år og ens livsforløb.

- Måske har der været bedre vilkår for at være baby i det område, mødre har levet sundere, eller der har været nogle andre influenzastammer der, siger hun.

Samtidig fortæller Anne Vinkel Hansen, at undersøgelsen viser, at den afgørende faktor er, hvor man er født, og ikke nødvendigvis hvor man bor hele sit liv. Er man for eksempel født i det sydfynske, er ens chance for at blive 100 år stadig højere end de flestes - selvom man har boet et andet sted i landet det meste af sit liv.

Så mange 100+ årige er der i de fynske kommuner
Middelfart: Otte mellem 100 og 109 årNordfyn: Seks mellem 100 og 109 år

Kerteminde: Fem mellem 100 og 109 år

Assens: Syv mellem 100 og 109 år

Odense: 37 mellem 100 og 109 år

Faaborg-Midtfyn: ni mellem 100 og 109 år

Nyborg: Otte mellem 100 og 109 år

Svendborg: 22 mellem 100 og 109 år

Ærø: Tre mellem 100 og 109 år

Langeland: Fire mellem 100 og 109 år

Målt i 3. kvartal 2018. Kilde: Danmarks Statistik

Også tilfældighed

En langelænder, der netop er blevet 100 år, er Rigmor Pedersen, der er født i Rifbjerg Udflytter - og for nylig havde et portræt i Fyens Stiftstidendes navnesider i anledningen af den store dag. Hun passerede den gyldne alder i lørdags og fejrede det med sine otte søskende, der alle er mellem 79 og 97 år.

Og det kan ikke afvises at det, at sydfynske ældre som Rigmor Pedersen har en fordel i forhold til at blive 100 år, kan være et spørgsmål om genetik.

- Det kan være, at vi har nogle stammer af særligt hårdføre folk i det her område, siger Anne Vinkel Hansen, men pointerer samtidig, at hun ikke er sikker på, at det er den mest sandsynlige forklaring, da folk har flyttet meget rundt.

Også Kaare Christensen, leder af Dansk Center for Aldringsforskning, fortæller, at det er svært at svare på, hvad det er, der gør langelænderne - og de sydfynske borgere generelt - specielle i forhold til at blive 100 år.

- Hvis man laver et kort over, hvor lottogevinster er vundet, så ser man også ofte et område, hvor der ved en tilfældighed er vundet oftere. Så der kan være en grad af tilfældighed inde over, siger han og fortæller, at det dog også kan være gode livsbetingelser i det sydfynske øhav for 100 år siden, der har givet de ældre en god start på tilværelsen.

Flere i fremtiden

Der er dog nogle ting, Kaare Christensen ser går igen for dem, der rammer de 100 år.

- Den vigtigste faktor for at blive 100 år er, at man er kvinde. Derudover er det også meget sjældent, at man er storryger og overvægtig. Hvis man kommer fra en familie, hvor folk lever længe, så øges ens egne chancer også for at leve længe, siger han og fortæller, at vi vil se flere 100-årige i fremtiden.

- Det er vokset støt gennem mange år, og der er ikke noget, der tyder på, at det vil stoppe i fremtiden.

I undersøgelsen blev der ikke kun kigget på, hvor folk er født, men også hvor folk i pensionsalderen har bopæl. Den del af undersøgelsen viste, at folk bosat nord for København og i Midtjylland i højere grad lever, når de 100 år.

I 2018 var der 1082 personer i Danmark, der havde passeret de 100 år, hvilket er en stigning på 38 procent over de seneste ti år. Ud af de 1082 100-årige eller mere var 87 procent kvinder.

Her bliver flest 100 år: Fynsk område topper listen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce