Grøn eller hvid jul: Se den fynske juleprognose

Det er sådan, mange gerne vil have julen til at se ud - hvid og med masser af sne, men det bliver nok næppe i år, hvis man kigger på lavtrykkenes bevægelse over Danmark de næste døgn og statistisk materiale siden 1900. Arkivfoto: Annelene Petersen

Grøn eller hvid jul: Se den fynske juleprognose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er stadig alt for tidligt at sige, om julen bliver hvid eller grøn, men sandsynligheden peger på det sidste - også når man kigger statistisk på tallene siden år 1900.

Nogle melder allerede om muligheden for en hvid jul, andre for en grøn jul, og selv vejrtjenesten tør ikke sige noget, selv om statistikken mest peger i retning af en jul uden sne.

Mange af os husker barndommen, hvor der altid var sne til jul. Hvordan stearinlysene i kirken lyste ud på snefnuggene, mens kirkegængerne sang sig gennem julesalmerne, hvordan familiemedlemmer kæmpede sig gennem snemængder til juleaften, og hvordan kælken blev fundet frem juledag, mens snefnug satte sig i øjenvipperne.

Det kan godt være, der ikke alene er tale om en en erindringsforskydning, men en decideret fortrængning, hvis man husker det sådan, for ser man på tallene fra DMI tilbage til 1900 har der kun været hvid jul ni gange i Danmark.

Erindringen spiller os måske også et puds i nyere tid, for senest, vi havde en hvid jul, sådan som DMI definerer den, var i 2010.

- I 2010 havde vi sidst landsdækkende hvid jul i Danmark. Da fejrede danskerne jul i klart og koldt vejr og med temperaturer ned til tocifrede minusgrader. Sneen var faldet over en længere periode op til jul. Snedækket gik fra nogle få centimeter i dele af Jylland til over en meter på Bornholm, fortæller seniorklimatolog John Cappelen fra DMI.

Vejrtjenesten kalder det en hvid jul, når mere end 90 procent af Danmark er dækket af sne den 24. december om eftermiddagen. Men ikke kun med et drys af sne eller blot med rim på jorden. Snedybden skal være mere end en halv centimeter. Julesneen eller noget af julesneen kan dog godt være faldet op til flere dage i forvejen.

Hvid jul i Danmark
Siden 1900 har der været hvid jul i Danmark:


Julen 1915

Julen 1923

Julen 1938

Julen 1956

Julen 1969

Julen 1981

Julen 1995

Julen 2009

Julen 2010

Sne to år i træk

Faktisk har sneen i 2010 skrevet sig ind i vejrhistorien, fordi det var første gang, Danmark oplevede hvid jul for andet år i træk, siden DMI begyndte registreringen i 1900. I 2009 faldt sneen også et par dage før jul. 99,3 procent af landet havde mere end en halv centimeter, og i gennemsnit havde vi 8,7 centimeter sne. De eneste steder, der ikke havde sne, var København, Skagen og den østlige kyst af Falster.

- Hvid jul er en betegnelse for det meteorologiske fænomen, at der er sne på juleaftensdag eller i nogle lande juledag. Hvid jul er langt mere almindeligt i nogle lande end andre. I Europa er sandsynligheden for hvid jul mindre, desto længere vestpå man er. I Danmark er der ikke hvid jul så ofte, siger John Cappelen.

Chancerne for en landsdækkende hvid jul er blot 8 procent, og i langt de fleste tilfælde er vejret den 24. december sidst på eftermiddagen gråt og mildt.

Kigger man på, hvornår det var varmest, var det juleaften i 1977 med 12 plusgrader i København. Til gengæld var det koldest i 2010 med under 18 minusgrader i Aalborg. Men også julen 1995, 1986 og 1962 var pænt kolde.

Grøn jul i 2018

Vil man vide, hvordan vejret bliver juleaften i år er det bedste at vente - i bedste fald til netop juleaftensdag, men formentligt dagen før har DMI også en prognose.

I år er usikkerheden nemlig stor, idet et par lavtryk forventes at passere tæt forbi Danmark fra den kommende weekend og ind i julen. Disse lavtryk medbringer en hel del nedbør, men selv DMI er påpasselig med at spå om vejret, fordi det afhænger af, hvilken bane lavtrykket tager ind over Danmark eller forbi Danmark.

- Usikkerheden er forholdsvis stor og en mindre ændring i lavtryksbanerne vil også ændre resultatet, skriver DMI på sin hjemmeside.

Sammenholdt med den statistiske oversigt over juleaftens vejr siden 1900 er sandsynligheden derfor absolut størst for en grøn jul og absolut mindst for en hvid jul.

Grøn eller hvid jul: Se den fynske juleprognose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce