Fynske uddannelsesinstitutioner skal fortsat spare over 380 millioner kroner

Nyborg Gymnasium har ligesom andre fynske gymnasier været igennem besparelser på grund af omprioriteringsbidraget. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fynske uddannelsesinstitutioner skal fortsat spare over 380 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både på Nyborg Gymnasium og Faaborg Gymnasium skaber det store bekymringer, at regeringen ikke vil afskaffe omprioriteringsbidraget før 2022, hvilket kritiseres af Socialdemokratiets Trine Bramsen.

Regeringen vil afskaffe det i 2022. Socialdemokratiet vil afskaffe det nu.

Det omdiskuterede omprioriteringsbidrag presser nemlig de fynske uddannelsesinstitutioner, der samlet har sparet - og skal spare - over 380 millioner kroner i perioden 2016 til 2021.

Tallene stammer fra en høring i Undervisningsministeriet samt Uddannelses- og Forskningsministeriet, der viser en samlet opgørelse over, hvor meget uddannelsesinstitutionerne skal spare oven på omprioriteringsbidraget.

En afskaffelse af omprioriteringsbidraget er altså ikke på tale i oplægget til finanslovsforhandlingerne fra regeringens side, og det bekymrer det fynske folketingsmedlem Trine Bramsen fra Socialdemokratiet.

- Og det her dokumenterer sort på hvidt, at der over de næste år, kommer til at være massive besparelser på de fynske uddannelsesinstitutioner, og jeg frygter særligt for de uddannelsesinstitutioner, der ligger i yderområderne, siger hun.

- Her fodrer man hunden med sin egen hale. Det er borgernes egne penge, og derfor skal de også tilbage til borgerne, fastslår Trine Bramsen og uddyber, at det skal ske ved velfærdsinvesteringer og ikke skattelettelser.

Og på Faaborg Gymnasium er bekymringerne til at spore hos Sophie Holm Higgins, der er rektor.

- Det vil betyde, at lærerne skal undervise flere i sidste ende. Og det vil gå ud over forberedelsestiden, det er klart, siger hun og uddyber, at der allerede er sparet i ledelsen, administrationen og i serviceafdelingen.

Så meget skal de spare
Omprioriteringsbidraget blev indført af den nuværende regering og går ud på, at kommunerne har skulle skære i de kommunale budgetter, så regeringen selv kunne prioritere pengene. Det blev indført i 2015.De fynske uddannelsesinstitutioner skal spare sammenlagt over 380 millioner kroner fra 2016 til 2021.

Syddansk Universitet: 134,5 millioner kroner.

Fynske gymnasier og HF: Samlet 147,7 millioner kroner.

Erhvervsskoler: Samlet 71,2 millioner kroner.

Social- og sundhedsskolen: 12,9 millioner kroner.

Kold College: 10,3 millioner kroner.

AMU Fyn: 5,1 millioner kroner.
Trine Bramsen er valgt for Socialdemokratiet på Fyn. Foto: Michael Bager
Trine Bramsen er valgt for Socialdemokratiet på Fyn. Foto: Michael Bager

Det kommer til at gå ud over kvaliteten

Det er ikke kun i Faaborg, besparelserne kan mærkes. Også på Nyborg Gymnasium er der skåret ind til benet, hvis man spørger Henrik Stokholm, der er rektor.

- Vi har allerede sparet de steder, vi kunne. Nu er det lærerlønningerne, vi bliver nødt til at kigge på, fastslår han.

Ifølge Henrik Stokholm betyder det, at underviserne på Nyborg Gymnasium også må give flere hold per underviser.

- Vi har prøvet at sige flere gange "Det går ikke ud over kvaliteten", men nu må vi sige: "Det kommer til at gå ud over kvaliteten", fortæller Henrik Stokholm.

Ifølge Trine Bramsen er det afgørende, at der ikke skal spares på uddannelser, og til spørgsmålet om, hvordan de vil finansiere en afskaffelse af omprioritereringsbidraget, siger hun, at det handler om prioritering.

- Og der er det, vi siger, at uddannelse er så afgørende en prioritering. Det med at man skal spare, det er en politisk prioritering, at man vil bruge pengene på Tour de France-start i Danmark og diverse gastroinitiativer i stedet for.

I et skriftligt svar til avisen erkender Merete Riisager, der er undervisningsminister og valgt for Liberal Alliance på Fyn, at de almene gymnasier står med en vanskelig opgave:

- Regeringen har meldt ud, at vi ønsker at lade omprioriteringen gå tilbage til sektoren fra 2022 for at fastholde pengene på uddannelsesområdet. Frem til da indgår midlerne i den generelle prioritering. Effektivisering er en vanskelig opgave, uanset om vi taler den private eller den offentlige sektor. Når vi ser på gymnasierne, er det meget vigtigt, at der effektiviseres på funktioner, der skåner kerneopgaven - undervisningen - mest muligt.

Også uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) tror, at tingene kommer til at gå, selv om bidraget opretholdes de næste år.

- Regeringen foreslår, at besparelserne på området stopper i 2022. Det er en god nyhed. Jeg er helt med på, at det ikke er en nem opgave at spare, men jeg tror på, at institutionerne godt kan løse det.

Avisen har forsøgt at få en kommentar fra Henrik Dam, der er rektor på Syddansk Universitet, men han er ikke vendt tilbage.

Merete Riisager er undervisningsminister og valgt for Liberal Alliance på Fyn. Foto: Vibeke Volder.
Merete Riisager er undervisningsminister og valgt for Liberal Alliance på Fyn. Foto: Vibeke Volder.

Fynske uddannelsesinstitutioner skal fortsat spare over 380 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce