Fynsk kommune topper listen: Fire ud af ti unge bliver boende

Hvis man spørger eksperter, er uddannelsesmulighederne i Odense en af grundene til, at unge bliver boende i kommunen. Arkivfoto: Victoria Mørck Madsen

Fynsk kommune topper listen: Fire ud af ti unge bliver boende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Odense Kommune topper over på listen over, hvor mange unge der bliver boende i kommunen fra barndom og ind i voksenlivet. Ifølge eksperter er nøgleordene muligheder, når det gælder uddannelse og jobs.
  • Se tal for alle landets kommuner i kortet nederst i artiklen.

Ude godt, men hjemme bedst. En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening, der er lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, viser, at Odense topper som den kommune i landet, hvor flest bliver boende, efter de har færdiggjort folkeskolen, og til de er 33 år.

Tallene viser, at hele 40,4 procent bliver boende i den fynske hovedstad, mens landsgennemsnittet ligger på 23,9 procent. Generelt er det det store studiebyer, der ligger øverst, men Odense gør det altså bedst, og det glæder byens borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

- Jeg er lidt stolt af den udvikling, og at vi er den kommune, hvor unge helst vil blive og realisere sig selv, siger han.

Hvis man spørger Jesper Bo Jensen, direktør hos Fremforsk Center for Fremtidsforskning, er der intet chokerende i, at de store studiebyer ligger godt placeret på listen, for nøglen til en god placering er uddannelse.

- Det betyder, at de, der er tættest på uddannelsesinstitutionerne, skal flytte mindst for at få lov til at uddanne sig, siger han og uddyber, at det for nogle kan være nemmere at finde jobs i de store byer bagefter.

Og den problemstilling kender Ole Wej Petersen (S), der er borgmester på Ærø, alt til. Ærø Kommune ligger nemlig nede på en 84. plads blandt landets 98 kommuner med bare 8,7 procent.

- Min umiddelbare tanke er, at det er ærgerligt, fordi der er et problem med bosætningen på øen, fordi der ikke er mange, der kommer tilbage.

- De unge må ud i landet for at tage en uddannelse. Og så er der ikke mange akademikerstillinger på øen. De er koncentreret om de store byer, siger han og tilføjer, at der er et par uddannelser, man kan tage på øen, og at det forhåbentligt vil hjælpe til, at flere af øens unge kommer tilbage.

Jeg er lidt stolt af den udvikling, og at vi er den kommune, hvor unge helst vil blive og realisere sig selv
- Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune.
Så mange bliver boende i de fynske kommuner
Tallene er målt på årgang 1983 og viser, hvor mange der aldrig fraflytter kommunen, fra de forlader folkeskolen i 15-års alderen, og til de fylder 33 år.Odense, plads nummer 1 - 40,4 procent bliver boende.

Nyborg, plads nummer 16 - 28,4 procent bliver boende.

Svendborg, plads nummer 33 - 22,7 procent bliver boende.

Langeland, plads nummer 46 - 20 procent bliver boende.

Kerteminde, plads nummer 55 - 18,3 procent bliver boende.

Nordfyn, plads nummer 58 - 17 procent bliver boende.

Middelfart, plads nummer 64 - 15,9 procent bliver boende.

Faaborg-Midtfyn, plads nummer 70 - 14,2 procent bliver boende.

Assens, plads nummer 72 - 13,6 procent bliver boende.

Ærø, plads nummer 84 - 8,7 procent bliver boende.

Der er ikke taget højde for, om danskerne flytter kommunerne imellem. Blot om de bliver boende i samme kommune.

Kilde: Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum på baggrund af Danmarks Statistik.

Muligheder er et andet nøgleord, når det gælder at få unge mennesker til at blive boende i den by, de er kommet ud af folkeskolen i.

Det mener Egon Noe, der er professor og centerleder for Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet i Odense.

- Uddannelsesmuligheder, jobskiftemuligheder, bosætning- og oplevelsesmuligheder. Det må være de væsentligste faktorer.

Han giver også en forklaring på, hvorfor andre fynske kommuner ikke holder på de unge i samme grad, som Odense gør.

- Der er ikke ret mange uddannelsesmuligheder, for det er kommet til Odense det hele. Og så kan der være lang pendlerafstand, hvis man bor længere ude, siger Egon Noe.

At man skal kunne få job efterfølgende er også en afgørende faktor, hvis man spørger Jesper Bo Jensen.

- Det er en kombination af store byer og uddannelserne. Tager man en uddannelse i en lille by og skal finde et job bagefter, så er sandsynligheden for at finde et job bagefter i den by ikke nær så stor som i en stor kommune.

Odense Kommune har også sørget for, at det er nemmere at være studerende i byen, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.

- For det første har vi gennem en hel del år investeret i ungdomsboliger og studieboliger, så man har råd til at bo i Odense, mens man studerer. Dernæst er der et hav af gode uddannelsesmuligheder i Odense, så unge fra hele landet kan komme til byen og realisere talenter og livsdrømme, og det gælder så også dem, der bliver boende, fortæller han og fortsætter:

- Det er ikke en pokal, vi skal sætte på hylden og kigge på. Vi skal knokle på, fordi der er nogle steder, der mangler arbejdskraft. Så på den måde skal vi blive ved med at tænke i, hvordan vi kan sikre, at Odense og Fyn fortsat kan få den arbejdskraft, der er brug for.

Odense Kommune er ikke helt i land, for ifølge tal fra Danmarks Statistik valgte 430 personer i alderen 34 til 40 år at flytte fra Odense og over i en anden fynsk kommune, mens der kun skete 233 flytninger den anden vej.

- Odense har en udflytning af børnefamilier. Så det, man får ud af det her, er ikke, at man holder på børnefamilierne, forklarer Jesper Bo Jensen.

Et dilemma, Odenses borgmester allerede har i tankerne:

- Vi er meget opmærksomme på at skabe en by, der er rar at bo i. Der er også et byliv, der har forandret sig til det positive. Vi er også opmærksomme på, at når vi planlægger at udbygge, så skal der være plads til børnefamilier. Så jeg har en tro på, at den optimisme, der holder på dem under 33 år, også spreder sig til dem, der er over 33 år.

Fynsk kommune topper listen: Fire ud af ti unge bliver boende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce