Fynsk folketingsmedlem: Lægeflytninger er en nødvendig løsning

Foto: Martin Ravn/Ritzau Scanpix

Fynsk folketingsmedlem: Lægeflytninger er en nødvendig løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Unge læger skal ud i yderområderne for at afhjælpe problemerne med mangel på praktiserende læger. Det er et af punkterne i Socialdemokratiets nye sundhedsudspil.

Flere dele af landet - og særligt yderområderne - har mangel på praktiserende læger. Det vil Socialdemokratiet gøre noget ved. Partiet mener, at løsningen er, at nyuddannede læger i et halvt år skal tvinges ud i de områder, hvor manglen er. Forslaget har vakt harme hos blandt andet organisationen Yngre Læger, der kalder forslaget "visionsløst og ikke særlig fremsynet".

Det fynske og socialdemokratiske folketingsmedlem Erik Christensen er medlem af sundheds- og ældreudvalget. Han mener, at udflytningen er den rette løsning for at bekæmpe lægemanglen på kort sigt.

- Vi ser, at folk kan vente op til to måneder for at få en tid hos deres læge, og andre steder er der folk, der slet ikke har nogen praktiserende læge. Det kan vi ikke være bekendt i et sundhedsvæsen som det danske, siger han.

Lægemangel i Danmark
I nogle områder af Danmark, er det svært at få praktiserende læger, og derfor oplever borgerne en markant lægemangel. Ifølge tal fra Sundhedsministeriet er antallet af danskere, der ikke er tilknyttet en praktiserende læge, men en regions- eller udbudsklinik, steget markant de seneste år. Det skriver DR.

I 2015 var det 40.000 danskere. I år er det indtil nu 105.000 borgere.

69 procent af de praktiserende læger har lukket for tilgangen af nye patienter, og det er en noget større andel end i 2014. Her var det blot 38 procent af de praktiserende læger.
Yngre læger skal tvinges ud i områder, hvor der er mangel på praktiserende læger. Det er Socialdemokratiets nye forslag til at komme lægemanglen til livs. Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix 2018
Yngre læger skal tvinges ud i områder, hvor der er mangel på praktiserende læger. Det er Socialdemokratiets nye forslag til at komme lægemanglen til livs. Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix 2018

Exceptionel situation

Erik Christensen mener, at lægemanglen flere steder i landet gør, at det kan retfærdiggøres at tvinge nyuddannede læger til at flytte.

- Vi bekoster jo en dyr og lang uddannelse på lægerne, og der kan man sige, at vi har et samfundsmæssigt problem, som vi så hjælper dem med at løse. Vi siger, at forudsætningen for en speciallægeuddannelse er, at de så er ude i det her halve år.

- Der er andre brancher, hvor man gør det samme. Betjente kan heller ikke altid selv kan bestemme, hvor i landet de skal være. Vi tager borgernes kasket på i den her sag for at sikre, at lægedækningen er tilfredsstillende, siger han og fortæller, at man ikke skal være bange for, at man fra politikernes side begynder at tvinge folk alle faggrupper rundt i landet.

- Det her er en exceptionel situation, og exceptionelle situationer kræver exceptionelle løsninger.

Manglende erfaring

Det er ikke nogen hemmelighed, at nyuddannede læger har mindre erfaring end de, der har været i klinikkerne i adskillige år. Erik Christensen mener dog ikke, at det bliver et problem.

- De har været i praktik under uddannelse og fungeret på sygehuse i sidste del af deres uddannelse. Det har altid været sådan, at en læge, der starter i en praksis, ikke har samme erfaring som en, der har været der i 20 år.

- Jeg er helt sikker på, at borgerne hellere vil have en nyuddannet læge i lægepraksis end at skulle vente i flere måneder eller slet ikke have nogen, siger folketingsmedlemmet.

Han køber ikke præmissen om, at usikkerhed og manglende erfaring kan gå ud over patienterne.

- Selvom man sidder i Thisted, kan man godt ringe og spørge andre til råds. Det er muligt at kommunikere på tværs af områder, siger han.

Med forslaget er der et håb om, at ordningen kan gøre, at flere unge læger i fremtiden får interesse for at blive praktiserende læge.

- Det her er den bedst mulige løsning på kort sigt. På lang sigt skal der gøres noget ekstraordinært for, at flere ønsker at blive praktiserende læge, siger han.

Flere retter kritik

Forslaget om tvangsflytning af nyuddannede læger får dog kritik fra flere sider. En af kritikerne er sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som kalder forslaget en "hovsaløsning":

- Jeg hører ingen børnefamilier eller ældre, syge mennesker bede om, at man får læger på gennemrejse hvert halve år. De ønsker en fast læge, som kender dem, siger hun til DR.

Dansk Folkeparti er dog positive over for forslaget. Det fortæller partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt til DR. Hun siger dog også, at løsningen bør være midlertidig:

- Jeg tror aldrig, at tvang er vejen frem, men jeg kan se, at det kan løse et her-og-nu-problem.

Socialdemokratiets samlede sundhedsudspil blev fremlagt på et pressemøde fredag.

Fynsk folketingsmedlem: Lægeflytninger er en nødvendig løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce