Fynsk argentiner om hjemlandet før VM: - I Argentina er fodbold ligesom at spise

Både Alberto Sandez (her i rugbytrøje) og hans 11-årige søn Marcello hepper på Argentina og Messi. Også hvis sydamerikanerne vinder deres gruppe, og Danmark bliver nummer to - i det tilfælde skal de to lande møde hinanden. Foto: Lars Krejberg

Fynsk argentiner om hjemlandet før VM: - I Argentina er fodbold ligesom at spise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Argentina er fyldt med fodboldfanatikere, for hvem sportsgrenen er lige så vigtig og lige så naturligt som at spise, lyder det fra Alberto Sandez, der kom til Danmark i 1993.
Han vil dog altid opfatte sig selv som argentiner, og fodbolden gør ham nostalgisk og bringer ham tættere på hjemlandet.

- Det eneste, jeg kan fortælle vores fans, er, at vi vil gøre Argentina stolt. Desuden har jeg den bedste spiller i historien, og det er altid et plus.

Sådan sagde Argentinas landstræner Jorge Samapoli i december.

Stoltheden i forhold til træneren kan dog ligge på et lille sted for 58-årige Alberto Sandez fra Odense, der kom til Danmark i 1993. Da avisens udsendte spørger til holdets styrker og svagheder, peger han med det samme på træneren som svagheden.

- Han var god med Chile, som han vandt Copa América med i 2015, men han mangler en baggrund i argentinsk fodbold, hvor han aldrig har været træner, siger Alberto Sandez og fortsætter:

- Han har kvalificeret holdet, men der har manglet koordination og taktik i flere kampe. Ikke mindst i testkampen mod Spanien, som vi tabte 6-1.

Og så er der den ulmende skandalesag om landstræneren, der beskyldes for sexchikane mod en kvindelig kok.

En historie, der brød ud i argentinske medier mandag, og som ifølge Sandez er endnu et forstyrrende element efter utallige trænerskift på landsholdet og sager om svindel med penge i det argentinske fodboldforbund, der generelt har været præget af ballade.

- Der har været så meget tumult i argentinsk fodbold, siger odenseaneren.

Fem facts om Argentina
Så mange gange har Argentina været med til VM: 16


Bedste resultat: Vandt i 1978 og 1986.

Største navn gennem tiden: Diego Maradona eller Lionel Messi

Største navn ved dette VM: Lionel Messi (angriber)

Ekspertvurdering: Trods en andenplads ved det seneste VM er Argentina outsider til titlen som verdensmester. Bet365 for eksempel har Argentina som femte-favorit med odds 10. Messi & Co bør dog vinde deres gruppe komfortabelt foran modstanderne Kroatien, Nigeria og Island.
Alberto Sandez oplever Danmark som mindre åbent over for udlændinge nu end i 1993. - Nogle folk spørger mig: 'Hvad laver du her?' Før blev jeg spurgt 'hvem er du?
Alberto Sandez oplever Danmark som mindre åbent over for udlændinge nu end i 1993. - Nogle folk spørger mig: 'Hvad laver du her?' Før blev jeg spurgt 'hvem er du?". Foto: Lars Krejberg

- Godt at være outsidere

Holdets største styrke er Alberto Sandez ikke i tvivl om.

- Det er spillerne. Vi mangler ikke gode spillere, men en bedre taktik. Vi skulle have Guardiola som træner. Alle har prøvet at kopiere Barcelonas spillestil for at give Messi de bedste muligheder. Men man forstår ikke filosofien, medmindre man er vokset op i La Masia , Barcelonas fodboldskole.

Om de dobbelte verdensmestre chancer ved denne VM-turnering siger han:

- Jeg kan godt lide, at vi er outsidere, og at folk ikke regner med os. Det betyder mindre pres på spillerne. Man skal tro på sit landshold, og på papiret er vi outsidere, men vi har Messi.

Hvem er størst, Messi eller Maradona?

- Det er svært at sammenligne, for Maradona spillede i en anden tid. Maradona blev ikke tacklet lige så meget, og han havde mere plads end i dag, hvor spillerne er mere effektive og atletiske.

- De er begge topspillere, men jeg vil hellere have Messi på holdet. Jeg bryder mig ikke om Maradonas livsstil og alt det, der skete med ham. Messi er et godt eksempel.

Blå bog
Navn: Alberto Horacio Trøjgaard Sandez
Hjemland: Argentina
Alder: 58 år
Bopæl: Odense C
Beskæftigelse: Har tidligere været kok, men arbejder på grund af en rygskade nu i fleksjob i kantinen hos beskæftigelses- og socialforvaltningen på Tolderlundsvej.
I Danmark siden: 1993
Skal se VM: Hjemme med familien eller sammen med gode venner.

- Argentina er mit hjem

Det er efterhånden længe siden, at Alberto Sandez kom til Danmark, efter han havde mødt en dansker i Israel.

Forholdet holdt ikke, men argentineren er i dag gift med en anden dansk kvinde og har to børn. Trods de mange år i Danmark, føler han sig stadig argentinsk.

- Mit hjem er Argentina, ligegyldigt hvor længe der går. Jeg har det godt her, hvor der er mere sikkert, og hvor mine børn har langt bedre muligheder, men sådan er det bare. Fodbold er en del af min kultur, og det er nostalgi for mig at se klubkampene, som tager mig tæt på hjemlandet.

Det er især topklubben Boca Juniors og så San Martin fra det område, hvor han voksede op på landet, som Alberto Sandez følger via streaming i stuen i Odense. Selv spillede han mest rugby, men også fodbold.

- Alle spiller fodbold på et eller andet tidspunkt. I Argentina er fodbold lige som at spise.

Hvad ville det betyde, hvis I vandt VM?

- Argentina er under stort pres lige nu både økonomisk og politisk. Det går ikke så godt, selvom der er kommet ny regering. At blive verdensmestre kunne give socialt boost og en mere positiv måde at tænke på. Det kunne blive en god ting for landet, siger Alberto Sandez.

VM set fra Fyn
I serien "VM - set fra Fyn" taler vi med udlændinge, bosiddende på Fyn, som skal opleve VM herfra.


De fortæller om deres forhold til fodbold - og danskerne. Og de fortæller, hvordan de skal følge med i VM-turneringen, mere eller mindre fjernt fra deres hjemland.


I dag: Alberto Horacio Trøjgaard Sandez, Argentina
I morgen: Dragan Gluhajic, Kroatien

Fynsk argentiner om hjemlandet før VM: - I Argentina er fodbold ligesom at spise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce