Fynsk Youtube-stjerne besøgte Rwanda: - Vildt, så forkælede vi er i Danmark!

Fynske Rasmus Brohave er med mere end 250.000 følgere en af de helt store Youtube-stjerner i Danmark. Med ham som frontfigur i et nyt undervisningsprojekt fra Unicef håber organisationen at kunne inspirere danske elever til at være med til at udvikle verden omkring dem. Foto: Finn Brasen/Unicef

Fynsk Youtube-stjerne besøgte Rwanda: - Vildt, så forkælede vi er i Danmark!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske Youtube-stjerne Rasmus Brohave er blevet en af frontfigurerne i et nyt undervisningsprojekt fra Unicef, der tager afsæt i Rwanda og landets unge iværksættere. Med projektet håber han at kunne inspirere danske unge til at komme ud af værelset og gøre en forskel for andre end dem selv.

- Når man møder en ung mand, der bor i et hus bygget af ler i en landsby uden rindende vand, men som alligevel har bygget sin egen radio ud af gammelt elektronik. Ja, så sætter det tingene lidt i perspektiv.

Sådan fortæller 21-årige Rasmus Brohave, der er født, opvokset og nu bosat i Svendborg. Med over 250.000 følgere er han blevet en af Danmarks mest populære "youtubere", men han bruger ikke kun tiden foran kameraet derhjemme. I maj var han sammen med tv-vært Sofie Østergaard 10 dage i Rwanda med Unicef, som han har været ambassadør for siden 2017. Formålet var at samle materiale til et nyt undervisningssite, der tager udgangspunkt i Rwanda og unge iværksættere i landet.

- Jeg har været af sted med organisationen fire-fem gange efterhånden, og det er jo mega priviligeret at blive inviteret med til den slags. Jeg startede med at lave Youtube-videoer for sjov, men nu har jeg efterhånden så mange følgere, at jeg også har en forpligtigelse til at bruge min stemme til noget godt. Folk siger altid: "Jamen det behøver du jo ikke, Rasmus". Men det vil jeg gerne, fortæller han.

Resultatet af turen til Rwanda er samlet på undervisningssitet "ungeforandrerverden.dk", der går i luften i dag, mandag. Her kan danske elever fra 7.-10. klasse lade sig inspirere af de afrikanske unge til at tænke i digitale løsninger som blandt andet video, podcast, apps og sociale medier.

Unge Forandrer Verden
 • "Unge Forandrer Verden" er et undervisningssite udgivet af Unicef, der har til formål at sætte fokus på FN's 17 verdensmål og Børnekonvention.

 • Sitet er målrettet danske folkeskoleelever fra 7. til 10. klasse.

 • Materialet, der ligger til grund for sitet, tager udgangspunkt i Rwanda og er indsamlet af den fynske Youtube-stjerne Rasmus Brohave og tv-vært Lisbet Østergaard, der begge er ambassadører for Unicef.

 • Eleverne kan på sitet lade sig inspirere af de afrikanske unge til at tænke i digitale løsninger som blandt andet video, podcast, apps og sociale medier.

 • Grundlaget for Unicef's arbejde er FN's Børnekonvention. Den giver alle børn over hele verden ret til at have et godt liv under sunde og trygge forhold, ret til skolegang og indflydelse på egen fremtid.
Foto: Finn Brasen/Unicef
Foto: Finn Brasen/Unicef

Forbud mod plastikposer

Og der er mange grunde til, at man kan blive inspireret af Rwanda, mener Rasmus Brohave.

- Da vi ankom til lufthavnen, blev vi virkelig ramt af, hvor rent landet er. Det er for eksempel forbudt at tage plastikposer med ind i landet, og man får bøder, hvis man smider skrald i gaderne. De har også en dag om måneden, hvor de går ud og indsamler affald. Det er vildt nok, at man kan være så fattigt et land og alligevel gå så meget op i at passe på klimaet, fortæller han.

I år er det 25 år siden, at 800.000 tutsier i Rwanda blev dræbt i et af verdens hurtigste og mest brutale folkedrab. Siden da har landet rejst sig på rekordtid. Økonomien boomer, sikkerheden er i top, og andelen af mennesker, der lever under fattigdomsgrænsen, er faldet fra 78 til 38 procent. Alligevel er der en verden til forskel fra et liv som ungt menneske i Rwanda og til livet som ung i Danmark.

- Vi har alt herhjemme, og de har ingenting. Hver gang jeg kommer hjem fra en rejse med Unicef, skal jeg minde mig selv om ikke at brokke mig over de der små bagateller i hverdagen, siger han.

Det nye undervisningssite rummer blandt andet seks historier om unge iværksættere fra Rwanda. Rasmus Brohave håber, at deres fortællinger kan inspirere danske unge til at gøre noget for andre end dem selv.

- Vi er vildt forkælede i Danmark. Og vi tager det for givet. Med de her historier håber jeg, at unge herhjemme får lyst til at lave noget, opfinde noget, blive gode til noget eller ændre noget. Vi skal bruge vores mange privilegier til noget, mener han.

Rasmus Brohave ved også godt, at han som ung youtuber med en kvart million følgere har et stort ansvar for at pege de unge i den rigtige retning.

- Alle de ting, Unicef gør, dem står jeg inde for, og jeg håber, at jeg kan hjælpe med at udbrede deres budskaber omkring børnerettigheder og den slags. Og så vil jeg fortsat gerne give noget glæde og positivitet til de mennesker, der ser mine videoer.

Det nye undervisningssite kan findes på http://ungeforandrerverden.dk/

Rasmus Brohave
 • Rasmus Brohave er en 21-årig Youtube-stjerne og "influencer", der er født og opvokset i Svendborg. Han har også netop købt hus i byen.

 • Efter et år på Faaborgegnens Efterskole, startede han på handelsskole, men droppede ud for at satse på en karriere som "youtuber".

 • Han startede med at lave videoer allerede som 14-årig og har i dag mere end 250.000 følgere.

 • I 2016 blev han kåret som "Årets Youtuber" ved awardshowet GuldTuben.

 • Han er også forfatter til bogen "Sådan blev jeg Rasmus Brohave", der udkom i 2017.

 • Rasmus Brohave er ambassadør for Unicef.
Rasmus Brohave har siden 2017 været ambassadør for Unicef. Turen til Rwanda er derfor ikke den første tur, han er blevet inviteret med på. Her ses han med tv-vært Sofie Østergaard, der også er en af frontfigurerne i undervisningsprojektet. Foto: Finn Brasen/Unicef
Rasmus Brohave har siden 2017 været ambassadør for Unicef. Turen til Rwanda er derfor ikke den første tur, han er blevet inviteret med på. Her ses han med tv-vært Sofie Østergaard, der også er en af frontfigurerne i undervisningsprojektet. Foto: Finn Brasen/Unicef

Fynsk Youtube-stjerne besøgte Rwanda: - Vildt, så forkælede vi er i Danmark!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce