Fynboerne reagerer: Det siger de om den nye regerings aftale

Tirsdag aften afsluttede Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF regeringsforhandlingerne på Christiansborg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fynboerne reagerer: Det siger de om den nye regerings aftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tirsdag aften kunne en socialdemokratisk mindretalsregering sammen med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten fremlægge et aftalepapir med en ny retning for Danmark. Fyens Stiftstidende har spurgt nogle af Fyns hovedaktører, hvad de mener om udspillet.

Anne-Mette Kæseler Jensen, formand for Odense Lærerforening
Anne-Mette Kæseler Jensen, formand for Odense Lærerforening. Arkivfoto

- Det er positivt, at man vil fjerne de nationale test fra de mindre klasser i folkeskolen. Men som udgangspunkt bør de ikke eksistere i folkeskolen overhovedet. Vi har set, at de nationale test ikke viser et validt billede af, hvor eleverne ligger rent fagligt.

- Derudover har en rapport også vist, at testene er med til at påvirke eleverne i en negativ retning, da der opstår en form for præstationskultur - den håber vi selvfølgelig forsvinder, hvis de nationale test bliver afskaffet.

- Der er dog ingen tvivl om, at det selvfølgelig kan være godt at teste ens elever, men det bør være gennem tests, der efterfølgende kan bruges som et pædagogisk værktøj til at udvikle elevernes færdigheder.

Bjarne Graabech Sørensen, prorektor på SDU og Morten Kofod Hansen, formand for Syddanske Studerende
Bjarne Graabech Sørensen, prorektor på SDU. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

- Vi er generelt rigtig glade for den aftale, der er indgået i forhold til de videregående uddannelser, og der er ingen tvivl om, at det giver rigtig mange gode og fleksible muligheder for de studerende, hvis man vælger at afskaffe uddannelsesloftet.

- Vi er dog lidt skuffede over, at der ikke umiddelbart står noget i aftalen om at fastholde en højere takst inden for samfundsvidenskab og humaniora. På nuværende tidspunkt får vi en højere takst på de to områder, men det udløber i år, så det håber vi fortsat på, at de vil kæmpe for i den kommende regering.

Også hos Syddanske Studerende er der stor tilfredshed med de nye aftalepunkter.

- Vi er meget positive over, at man vælger at afskaffe uddannelsesloftet. Det ville være løgn, hvis man sagde, at man ikke havde kunnet mærke, at der var blevet sparet på universiteterne.

- For et land som Danmark giver det ikke mening at spare på uddannelsesområdet, når man samtidig gerne vil levere nogle af de stærkeste hjerner i verden.

Torben Povlsen, formand for landbrugsorganisationen Centrovice
Torben Povlsen, formand i Centrovice. Arkivfoto: Vibeke Volder

- Landbruget har allerede en vision om at være klimaneutrale i 2050, men når det er sagt, er jeg selvfølgelig spændt på, hvordan klimabidrag fra landbruget udmøntes i praksis. Det er et stykke papir med visioner, men på bagsiden må stå en regning, og den har vi ikke set endnu.

- Jeg ser gerne, at man understøtter frontløberne. Man skal støtte dem, der er firstmovers på at gøre erhvervet grønnere. Dem, der laver klima- og miljøforbedringer og dyrevelfærdsforbedringer. De parametre skal vi bakke op om.

- Det værste, der kan ske, er, at man vil køre kroner i kassen via skatter og afgifter. Det vil tage luften ud af den grønne omstilling i dansk landbrug. Hvis man ikke har økonomisk råderum, får landmændene ikke investeret i grøn omstilling, så står de i stampe.

Thomas Graven, medstifter af Odense Forældreorganisation og næstformand i Forældrenes Landsforening
Thomas Graven, medstifter af Odense ForældreOrganisation. Privatfoto

- Det er enormt glædeligt, at lovbundne minimumsnormeringer står nedfældet i et regeringspapir.

- Men der står ikke noget konkret om, hvordan det skal foregå, udover at det skal lovreguleres, og hvis det handler om, at man vil lovfæste det niveau, vi har nu, kan jeg garantere, at vi forældre går på gaden igen. For det, vi har kæmpet for igennem hele foråret, er, at vi følger BUPL's anbefalinger, som er en pædagog til tre vuggestuebørn og en voksen til seks børnehavebørn. Jeg bliver en lille smule forbeholden over, at det ikke er skrevet direkte ind i det her papir.

- Jeg kan stille mig lidt tvivlende over for, om indfasningen behøver at tage så lang tid. Der er lagt op til, at det skal ske frem mod 2025, men jeg har også forståelse for, at det ikke er noget, man gør fra den ene dag til den anden. Der er jo også et rekrutteringsproblem, og pædagogerne skal komme et sted fra.

Knud Aarup, landsformand for Bedre Psykiatri og med i Odense Task Force Velfærd
Knud Aarup, landsformand i Bedre Psykiatri. Foto: Axel Schütt/Scanpix

- Det er rigtig godt, at den nye regering vil arbejde for flere sengepladser i psykiatrien. Og det er rigtig godt, at der er skrevet en 10-års plan ind med fire-fem punkter, som er rigtig positive. Det er første gang, vi har fået en så massiv lovning på, at nu skal der ske et langsigtet træk på psykiatrien. Det kan jeg kun kvittere for.

- Det er klart, at der mangler en masse udfyldninger, og der er selvfølgelig langt fra at invitere til drøftelse til, at man står med noget konkret. Men det vigtigste er, at vi er inviteret til drøftelse. Jeg vil ikke være lyseslukker på nuværende tidspunkt, jeg synes, det lover godt.

Fynboerne reagerer: Det siger de om den nye regerings aftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce