Frivillige flygter: Storm af opsigelser hos Beredskab Fyn gør indtryk

En del af de frivilliges kritik er rettet direkte mod ledelsen og beredskabsdirektør Mogens Bjerregaard. Arkivfoto: Kim Rune

Frivillige flygter: Storm af opsigelser hos Beredskab Fyn gør indtryk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Beredskabskommissionen ser man med alvor på, at 15 frivillige har opsagt deres stillinger i Beredskab Fyn på grund af manglende tillid til, at den nuværende ledelsen kan løse en række problemer med indsatsen. Formand Morten Andersen (V) peger dog på, at nye tiltag skal have tid til at virke.

Underbemanding, manglende udstyr, for lidt og dårligt planlagt uddannelse og et dårligt arbejdsmiljø præget af en mangel på anerkendelse fra ledelsen, som får mange blandt de frivillige hos Beredskab Fyn til at føle sig til besvær, selvom de ulønnet yder en stor indsats, når der eksempelvis er stormflod på Fyn.

Kritikken var usædvanligt hård i forbindelse med, at en gruppe på 15 frivillige fra Beredskab Fyn for lidt over en uge siden sendte et åbent brev om deres frustrationer og sagde deres stillinger op.

Det åbne brev var direkte stilet til Beredskabskommissionen, der har det overordnede ansvar for beredskabet. Og herfra understreger formand og borgmester i Nordfyns Kommune, Morten Andersen (V), at han tager kritikken og opsigelserne meget alvorligt.

- Det frivillige beredskab er en vigtig del af et velfungerende Beredskab Fyn, så derfor tager vi det selvfølgeligt seriøst, når der kommer kritik for så stor en gruppe, der samtidigt opsiger deres stillinger. Jeg forventer også, at vi får en orientering fra ledelsen om sagen på det næste møde i Beredskabskommissionen, siger Morten Andersen.

Behov for tid

Kritikken fra de frivillige kommer et år efter, at 37 frivillige underskrev et åbent brev, der påpegede mange af de samme problemer, som nu har fået 15 frivillige til at sige deres stillinger op. Ifølge beredskabsdirektør Mogens Bjerregaard førte kritikken til, at man satte 250.000 kroner af til nyt udstyr til de frivillige, at man ansatte en ny frivilligleder og at der blev formuleret et nyt opgavekatalog, der skulle skabe klarhed over, hvilke opgaver som de frivillige skulle løse.

Og netop de tiltag vil Morten Andersen umiddelbart gerne give mere tid.

- Vi er nødt til at give initiativerne den fornødne tid for at se effekten af de tiltag, der allerede er sat i værk. Det kan være, at det kommer til at fungere, men det kan også godt være, at der skal gøres mere, siger han.

Blandt de frivillige, der har sagt op, mener man modsat, at ledelsen har haft rigeligt tid til at få håndteret problemerne.

Rasmus Pii Lyng peger på, at tilliden til ledelsen er forsvundet.

- Vi føler, at ledelsen forsøge at glatte ud og fremstille det som om, at man allerede har taget hånd om det. Det har man bestemt ikke. Nu har vi i hvert fald råbt op. Så må Beredskabskommissionen stå på mål for det, hvis de ikke gør noget, siger Rasmus Pii Lyng, der sammen med Lucie Stampe Vangsgård har valgt at stå åbent frem med kritikken.

De mener begge, at dialogen mellem de frivillige og ledelsen er brudt fuldstændigt sammen.

- Jeg vil håbe, at Beredskabskommissionen skaffer sig en ordentlig forklaring på situationen. Jeg kan kun formode, at de ikke er bekendt med, hvor alvorligt det står til, siger Lucie Stampe Vangsgård.

Ophæver kontrakter

Ifølge Lucie Stampe Vangsgård og Rasmus Pii Lyng har mange af de frivillige, der nu stopper, været en del af beredskabet i en årrække og har derfor været en del af den faste kerne.

Af samme grund var hun og mange af de andre frustrerede frivillige parate til at blive i beredskabet i de tre måneder, som deres opsigelsesvarsel varede.

Det har ledelsen i Beredskab Fyn dog ikke været interesseret i.

"Grundet den aktuelle situation har Beredskab Fyn valgt at ophæve din kontrakt med øjeblikkelig virkning", har beskeden lydt til de frivillige.

Frivillige flygter: Storm af opsigelser hos Beredskab Fyn gør indtryk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce