Fremtidsforsker om nutidens børnefamilier: Tid og nærvær betyder mere end penge

Marianne Levinsen er fremtidsforsker og studerer blandt andet børnefamiliernes måde at bo på. Hun kan se, at nutidens børnefamilier prioriterer tid og nærvær med børnene frem for arbejde og penge. Arkivfoto

Fremtidsforsker om nutidens børnefamilier: Tid og nærvær betyder mere end penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremtidsforsker Marianne Levinsen kan se, at nutidens børnefamilier har meget fokus på, hvordan de kan få et liv, der er rart for dem. Derfor er tid og nærvær med familien blevet et større statussymbol end penge og materielle ting.

Aabenraa: Den finansielle krise i slutningen af 00'erne har gjort noget ved den generation, som i dag er børnefamilier.

De prioriterer deres penge og tid meget anderledes end deres forældre, forklarer fremtidsforsker Marianne Levinsen fra Fremforsk, Center for fremtidsforskning.

- De har meget fokus på, hvad der betyder noget for dem. De tænker meget over, hvordan de kan få et liv, der er rart for dem. Det er de meget bevidste om, siger hun.

De fleste børnefamilier bor stadig i det klassiske parcelhus, men der viser sig nogle tendenser, at nutidens børnefamilier også tænker anderledes, når det kommer til, hvordan de skal bo. Som de to børnefamilier i Aabenraa Smith Hein og Hommeltoft, som for to måneder siden flyttede væk fra parcelhuset og ligusterhækken og ind i et bofællesskab på Høje Kolstrup. De droppede de mange kvadratmeter for at få mindre stress, mere overskud og mere tid til familien.

- At flytte ind i et bofællesskab er jo et udtryk for netop at være bevidste om, hvordan man får det her rare liv. Et bofællesskab giver et netværk, hvor der er nogle andre, der kan træde til, hvis man f.eks. ikke lige har bedsteforældrene i nærheden, forklarer hun.

Prestige i tid og nærvær

Generationen af børnefamilier i dag tænker også mere over, hvordan de bruger deres penge, og som 37-årige Mikkel Smith Hein siger, så er flytningen til bofællesskabet også en modreaktion på deres forældres måde at gøre tingene på. Han vil hellere have mere tid sammen med børnene og bruge pengene på noget andet.

- Det er et opgør med deres egen opvækst, hvor de blev passet meget, fordi forældrene havde travlt med at være erhvervsaktive. I dag bliver der valgt nogle andre løsninger end standardløsningerne, og det grundlæggende er altid, at det er grundigt overvejet om, hvorfor de gør det. Den yngre generation tør godt stå ved deres eget valg. De føler ikke en forpligtigelse til at have et parcelhus for at signalere, at det går godt, forklarer Marianne Levinsen.

Til gengæld er der i dag mere et statussymbol i at have tid til nærvær og engagement end til at have en masse materielle ting.

- Værdierne har ændret sig på den måde, at der er ikke så meget ved alle de materielle ting mere. I dag er der mere prestige i at give sig selv væk og gøre det rigtige end at have penge. Rockwoolfonden har lige lavet en undersøgelse, der viser, at vi arbejder mindre og bruger mere tid på vores børn, fordi vi gerne vil være sammen med vores børn. Det viser også, at vores prioriteter har ændret sig, fortæller Marianne Levinsen.

Fremtidsforsker om nutidens børnefamilier: Tid og nærvær betyder mere end penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce