Forslag: Rygning forbudt i Odenses populære parker

Sundhedsudvalget i Odense Kommune foreslår, at der indføres forbud mod rygning i blandt andet Munke Mose, Eventyrgaven og Kongens Have. Det er der dog delte meninger om. Foto: Colourbox

Forslag: Rygning forbudt i Odenses populære parker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Munke Mose, Kongens Have og Eventyrhaven skal sammen med Odense Stadion, legepladser og andre udendørsarealer i Odense være røgfrie fra 1. november. Sådan lyder et oplæg til kommunens sundhedsudvalg. Kræftens Bekæmpelse bakker op, men politikerne er uenige.

Det skal være slut med at ligge på et tæppe under solen i Munke Mose i Odense med et glas vin i den ene hånd og en cigaret i den anden.

Chefgruppen for Sundhed foreslår nemlig Sundhedsudvalget i Odense Kommune, at Odense - som den første kommune i landet - skal forbyde smøger i udvalgte parker, på legepladser og Odense Stadion. Derudover vil kommunen fremover også sige nej til arrangementer, der får økonomisk støtte fra tobaksindustrien.

Ifølge Kasper Ejlertsen (S), der er formand for Sundhedsudvalget, handler det først og fremmest om at få færre unge til at ryge.

- Vi har en ambition om, at generation 2025 skal være røgfri. Rygning er den altoverskyggende sundhedsfjende nummer ét, og vi ser nogle skræmmende tal i forhold til unge og rygning. Vi ved, at børn og unge lærer af de voksne, og hvis de voksne ryger i fællesskaber, så gør de unge også. Så derfor er det her, vi ønsker at sætte ind, fortæller han.

Kasper Ejlertsen er dog klar over, at forslagene kan virke voldsomme.

- Vi ved godt, at det med rygning deler vandene. Men når man har en ambitiøs målsætning, så må man sætte handling bag ordene. Det kræver nogle gange mod og handlekraft, understreger han.

Odense Kommune får dog ikke mulighed for at håndhæve forbuddet.

- Det er ikke sådan, at vi skal ud og agere rygepoliti. Der kommer nogle skilte med henstillinger til, at man ikke ryger, men vi skal ikke ud og give bøder. Det er ikke den vej, vi ønsker at gå, siger han.

Det er ikke sådan, at vi skal ud og agere rygepoliti. Der kommer nogle skilte med henstillinger til, at man ikke ryger, men vi skal ikke ud og give bøder. Det er ikke den vej, vi ønsker at gå.
Kasper Ejlertsen, formand for Sundhedsudvalget i Odense Kommune

Forbud virker

Forslaget hilses velkommen hos Kræftens Bekæmpelse, der er særligt begejstret for ambitionen om at nedbringe antallet af unge rygere.

- Det er et vigtigt tema, fordi børn og unge er særligt påvirkede af normer og regler. Hvis de færdes i miljøer, hvor der ikke ryges, er det normen. Hvis man indfører røgfri parker, sender man et godt signal til de kommende generationer, mener projektchef Niels Them Kjær.

Historien viser også, at forbud virker, understreger han.

- Da DSB indførte et rygeforbud på perronerne i 2014, kunne man efterfølgende konstatere, at to tredjedele af røgen forsvandt. Hver gang, man sætter fokus på rygning, giver det anledning til, at folk kvitter smøgerne, fortæller han.

Ikke en kommunal opgave

Men et forbud mod at ryge i udvalgte parker er at gå et skridt for langt. Det mener blandt andre Venstres medlem af Sundhedsudvalget, Sanne Skovgaard Andersen.

- Folk skal have lov til at hygge sig med en smøg, hvis det er det, de har lyst til, så længe de smider skodderne i skraldespanden. Folk kan gode tage ansvar for deres egen sundhed, og forebyggelse skal ske ved hjælp af oplysning og bevidstgørelse omkring, hvor skadeligt rygning er, mener hun.

Det konservative byrådsmedlem Søren Windell, der er ældrerådmand, er enig.

- Jeg synes også, det er forkert, at unge mennesker begynder at ryge. Men det her vil have en meget lille effekt i den retning. Det eneste, der virker, er at sætte priserne på cigaretter op. Og det skal styres fra Christiansborg, mener han.

Forbuddet rækker nemlig langt ud over, hvad der er en kommunal opgave, mener Søren Windell.

- Vi skal ikke blande os i, om folk skal kunne tænde en cigaret, når de går tur med deres hund. Det er ikke alle rygere i byen, der har en have, og de skal også kunne være her. Det er for indgribende i forhold til folks personlige frihed, og hvad bliver det næste?

Kan skabe konflikter

Sanne Skovgaard Andersen (V) frygter også, at forbuddet vil skabe unødige konflikter mellem rygere og ikke-rygere.

- Der er jo ingen til at håndhæve, at de ikke må ryge, så vi er bekymrede for, at almindelige mennesker vil rende rundt og agere politifolk. Det er ikke en god måde at lave rygepolitik, mener hun.

Hos Kræftens Bekæmpelse er man ikke overrasket over kritikken.

- Hver gang, man laver nye rygeforbud, giver det et ramaskrig af en anden verden. Der var engang, hvor man troede, at himlen ville falde ned, hvis man forbød rygning på Aalborg Stadion og under bankospil. Men det skete ikke, og begge dele lever fortsat i bedste velgående. Fællesskaberne fortsætter, også uden røg, fortæller han.

Selvom forslaget tirsdag aften blev nedstemt i Sundhedsudvalget, vil det efter alt at dømme blive endeligt vedtaget i byrådet, hvor der er rødt flertal.

Forslag: Rygning forbudt i Odenses populære parker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce