Forskere afslører: Forhøjet risiko for sklerose hvis du er født i eller omkring Nyborg

16.000 danskere er ramt af sklerose. En af dem er Michael Mosegaard Schmoldt fra Fredericia (billedet), som er ramt af progressiv sklerose. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Forskere afslører: Forhøjet risiko for sklerose hvis du er født i eller omkring Nyborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kortlægning af sklerose-patienters fødested viser store forskelle i risikoen for at udvikle sygdommen. Forskere mener, der kan være sammenhæng med livsstil, forurening eller drikkevand.

Personer, der er født eller opvokset i eller omkring Nyborg samt en række byer især i Jylland, har forøget risiko for at udvikle sklerose. Det viser en kortlægning, som forskere fra Statens Institut for Folkesundhed har foretaget.

Forskerne har undersøgt, hvor i landet personer med sklerose er født eller opvokset. Formålet har været at afprøve en teori om, at det især er i barndommen eller ungdommen, man bliver udsat for noget, som kan øge risikoen for at udvikle sklerose.

- Vores kort viser, at der er en markant større risiko for at udvikle sklerose, hvis man er født eller opvokset i visse områder i Danmark. I disse områder er der i gennemsnit 18 procent større risiko for at få sklerose sammenlignet med andre steder i landet.

- Vi kan ikke sige, hvad det skyldes, men vores undersøgelser tyder på, at der kunne være noget i nærmiljøet. Det kunne for eksempel være livsstil, forurening eller drikkevandets kvalitet, siger Kristine Bihrmann, postdoc på Statens Institut for Folkesundhed, til instituttets hjemmeside.

(Artiklen fortsætter under kortene)

Personer født i de røde områder har ifølge kortlægningen forhøjet risiko for at udvikle sklerose. Kort: Statens Institut for Folkesundhed.

Personer, der boede i de røde områder, da de var 15 år, har ifølge kortlægningen forhøjet risiko for at udvikle sklerose. Omvendt har personer, som boede i de grønne områder, en lavere risiko end landsgennemsnittet for at udvikle sklerose. Kort: Statens Institut for Folkesundhed.

16.000 danskere har sklerose. Det er især kvinder, som rammes af sygdommen, og det sker oftest i alderen 20-40 år. Årsagen til sklerose er endnu ikke afklaret, men sygdommen menes at hænge sammen med både arv og miljø.

Den nye kortlægning viser, at der er en forhøjet risiko for at udvikle sklerose, hvis man er født i eller omkring Nyborg, Christiansfeld i Sønderjylland, i Århus og i et bredt bælte syd, vest og nord for byen samt på Thyholm ved den vestlige del af Limfjorden, hvor risikoen ifølge forskernes undersøgelse er størst.

Forskerne har også undersøgt risikoen for at udvikle sklerose baseret på oplysninger om, hvor danskere, der har udviklet sygdommen, boede som 15-årige. Her er der igen en forøget risiko i Århus-området og omkring Brande, Hobro og Esbjerg samt på Midtsjælland.

Omvendt er der markant lavere risiko end landsgennemsnittet, hvis man er født i eller opvokset på den centrale og sydlige del af Lolland. Også danskere, der har startet livet nord for Aalborg eller i København og omegn har ifølge kortlægningen en lavere risiko for at udvikle sklerose.

Forskere afslører: Forhøjet risiko for sklerose hvis du er født i eller omkring Nyborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce