Forældre efter ministers afvisning af låste døre: - Kom selv og se, hvor skadet vores søn er

Dorte og Steen Høj Jensen er forældre til den hjerneskadede Jonas Høj Jensen, der til daglig bor bag låst dør på bostedet Vestbo lidt udenfor Middelfart. Foto: Peter Leth-Larsen

Forældre efter ministers afvisning af låste døre: - Kom selv og se, hvor skadet vores søn er

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forældrene til den hjerneskadede Jonas Høj Jensen begræder, at børne- og socialminister Mai Mercado (K) ikke vil gøre det muligt at tilbageholde deres udadreagerende søn i hans bolig på Vestbo. De inviterer samtidig ministeren på besøg på Middelfart-bostedet, så hun selv kan opleve sønnens adfærd.

Det er godt en måned siden, at Middelfart Kommune låste dørene op til den hjerneskadede Jonas Høj Jensens bolig på Vestbo, fordi man ikke kunne finde hjemmel i loven til at fortsætte indespærringen.

Det skete på trods af store indsigelser fra den 22-årige mands forældre, der frygter, at sønnens stærkt udadreagerende adfærd kan ende fatalt. Forældrene rettede i samme ombæring henvendelse til børne- og socialminister Mai Mercado (K), der nu har afvist at gå ind i sagen.

- Vi er helt vildt trætte af det her. Alle siger, at de godt kan forstå vores frustration - det siger ministeren også - men man tør ikke lave en undtagelse i loven. Det er som om, at man har brug for at kunne sige: I Danmark låser vi ikke folk inde. Og det er fy-fy, hvis man mener noget andet, siger Dorthe Høj Jensen, moren til den hjerneskadede mand.

Ministeren begrunder sin beslutning med, at reglerne er, som de er, for at beskytte borgerens ret til selvbestemmelse. Og Dorthe Høj Jensen kan godt forstå argumentet:

- Langt hen ad vejen giver jeg ministeren ret i, at man ikke skal frihedsberøve mennesker i 99 procent af alle tilfælde. Der er bare nogle helt særlige situationer, hvor det er nødvendigt. Jeg ved ikke, om der er tale om ti eller 20 eller 50 mennesker, der har bedst af at blive låst inde, men det er i hvert fald tilfældet med Jonas. Så man burde lave en undtagelse i lovgivningen, hvor det er en mulighed, siger hun.

Jonas' adfærd
Den 20. marts 2018 ansøgte Vestbo om forhåndsgodkendelse af tilbageholdelsen af Jonas Høj Jensen i sin bolig.I ansøgningen stod der, at "borgeren evner (...) på ingen måde at klare sig på egen hånd uden for bo- og dagtilbud," og at der er "meget stor risiko for, at han udsætter sit liv for fare, hvis han færdes frit."

Dertil uddybes, at man ikke kan "skærme borgeren med fysisk støtte, og ligeledes er det ikke muligt ad pædagogisk vej at sikre, at han ikke kommer til skade."

Endelig påpeges det, at "borgeren (ofte) får en stærkt udadreagerende adfærd, når han stresses og frustreres af for eksempel manglende forudsigelighed og struktur, som det vil være tilfældet uden for en skærmet og afgrænset ramme. Herved er der også begrundet risiko for personskade i omgivelserne."

Middelfart Kommune har afvist forhåndsgodkendelsen med henvisning til, at der ikke er lovhjemmel til fortsat at tilbageholde Jonas Høj Jensen i sin bolig.

Ustabil periode

Dorthe Høj Jensen fortæller, at Jonas har haft det elendigt psykisk den seneste tid. Det skyldes ikke mindst, at man sat ekstra bemanding på ham og på den måde brudt med de vanlige rammer og skabt uro omkring den hjerneskadede mand. Det har resulteret i ekstrem udadreagerende adfærd.

- Da vi besøgte ham forrige tirsdag, kunne vi nærmest ikke være hos ham. Han råbte og skreg og slog hovedet ind i væggen og bed sig selv i fingrene. Det ene sekund ville han have, vi skulle komme og trøste ham, og det næste sekund slog han ud efter os, fordi han slet ikke kunne holde vores tilstedeværelse ud. Det har været helt skidt, siger Dorthe Høj Jensen.

Hun tilføjer, at Jonas endnu ikke er blevet klar over, at døren ud i det fri er blevet låst op. Men sådan vil det ikke blive ved med at være.

- De vil til at træne ham i at gå ud af dørene, så han bliver opmærksom på, at han kan komme ud. Og det er vi rigtig bange for - særligt taget i betragtning af, at han været meget ustabil på det sidste, siger den bekymrede mor.

Åben invitation

Selvom det endnu ikke har ført til livsfarlige situationer, er forældrene ikke i tvivl om, at det blot er et spørgsmål om tid. Derfor kæmper de med alt, hvad de kan, for at loven bliver lavet om hurtigst muligt.

- Vi vil prøve at holde kontakten til landspolitikerne, for det er der, vores håb ligger, siger Dorthe Høj Jensen og tilføjer, at hun har sendt børne- og socialministeren en invitation til at komme på besøg hos Jonas på Vestbo.

- Vi synes, at hun skal komme ud og se, hvordan han bor, og tale med det personale, der arbejder med ham til daglig. Vi håber, at det vil gøre en forskel for hende at se, hvilke sikkerhedsforanstaltninger man har lavet omkring Jonas, for det er ret voldsomt.

Børne- og socialminister Mai Mercado har ikke ønsket at kommentere invitationen til avisen.

Forældre efter ministers afvisning af låste døre: - Kom selv og se, hvor skadet vores søn er

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce