For syg til almindelig dom: 31-årig mand krænkede og slog sin mor

Den 31-årige havde overtrådt tilholdet mod sin mor ved ti gange at have skaffet sig adgang til hendes hjem. Blandt andet ved at komme ind ad vinduer. Arkivfoto: Michael Bager

For syg til almindelig dom: 31-årig mand krænkede og slog sin mor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 31-årig mand blev løsladt i februar 2018. I april kastede han sig igen ud i kriminalitet. Blandt andet slog og krænkede han sin mor og flygtede fra politiet. Det udløste forleden en dom til anbringelse på en institution.

Det var et anklageskrift med adskillige alvorlige forhold, der dannede grund for en retssag i Odense Byret, der sluttede tirsdag med en dom til anbringelse på en institution for psykisk syge.

I centrum for sagen var en 31-årig mand fra det tidligere Jugoslavien, der var tiltalt for vold, trusler, blufærdighedskrænkelse, for at have udsat andre for fare i trafikken og for at have overtrådt et tilhold. Manden havde flere domme for personfarlig kriminalitet som røveri og vold bag sig.

Den seneste dom var fra 2015 med løsladelse i februar 2018. I måneden efter sin løsladelse kastede han sig ud i en ny forbrydelse, da han krænkede sin mors blufærdighed og slog hende med en knytnæve i hendes hjem i Odense.

Forhold som var medvirkende til, at han af byretten blev vurderet for farlig og syg til normal afsoning. Det fortæller den offentlige anklager på sagen, Charlotte Ragus.

- Det er en af de domme, der forholdsvis sjældent bliver brugt. Det er, når det er noget af det grovere kriminalitet. Der har været mentalundersøgelse og personundersøgelse. Det blev vurderet, at han skulle anbringes - særligt for at undgå ligeartet kriminalitet. Retslægerådet har også været inde over for at se, om de var enige i sanktionen, forklarer anklageren.

Truede overlæge og flygtede fra politiet

Efter at have slået og krænket sin mor blev den 31-årige tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling. Her kastede han sig ud i endnu en forbrydelse. Denne gang gik det ud over en overlæge på afdelingen, der fik trusler rettet mod sin familie.

- Den dømte sagde, at han ville gøre en ende på overlægens familie, siger Charlotte Ragus.

Den 2. maj sidste år fik den 31-årige et tilhold mod sin mor, der blev udløst af den krænkende og voldelige adfærd. Et tilhold, han nåede at overtræde ti gange indtil, han blev varetægtsfængslet den 31. maj 2018.

Det blev han efter, at han havde været på en 34 kilometer lang bilflugt fra politiet på den fynske motorvej.

Flugten startede ved Morud og sluttede ved Nr. Aaby, hvor han blev fanget af politiet. Under flugten fra politiet satte han andre trafikanters liv i fare med en særlig hensynsløs kørsel, beretter anklageren.

- Han tvang en anden bilist til at lægge sig mellem første og anden vognbane, så der kørte tre biler ved siden af hinanden. Han kørte også lige ind foran en anden bilist, så denne måtte klodse bremsen for ikke at køre galt med ham, siger Charlotte Ragus.

Nægter sig skyldig

I forbindelse med varetægtsfængslingen sidste år, blev det besluttet, at den 31-årige var for syg til at sidde i en arrest.

Han havde derfor været varetægtsfængslet på sygehuset i næsten et år, da han først på ugen blev dømt til anbringelse. Han fik også advarsel om udvisning. Den har ikke tidsbegrænsning og vil derfor forfølge ham altid.

Manden udtalte sig på intet tidspunkt under de to retsdage, og han nægtede sig skyldig.

Efter domsafsigelsen udbad han sig 14 dages betænkningstid. Det vil sige, han har 14 dage til at finde ud af, om han vil anke dommen til Østre Landsret.

Fra anklageren var der blevet lagt op til en anbringelsesdom på ubestemt tid.

- Det var min påstand, men det blev foreløbig fem år, siger Charlotte Ragus.

Det betyder, at den 31-åriges anbringelse skal op til vurdering igen om fem år. Det er derfor ikke sikkert, at han er en fri mand fem år ude i fremtiden.

Fyens Stiftstidende skriver normalt navne på dømte personer, hvis de har fået et års ubetinget fængsel eller derover. Det gør sig også gældende for anbringelsesdomme, hvor det svarer til minimum et års ubetinget. Det har vi valgt ikke at gøre i denne sag af hensyn til moren. I sager med seksualforbrydelser - herunder blufærdighedskrænkelse - må den forurettede ifølge retsplejeloven ikke kunne identificeres.

For syg til almindelig dom: 31-årig mand krænkede og slog sin mor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce