Første gang på Fyn: Ny regel giver litauere halvandet års fængsel for tyveri og ulovlig indrejse

Arkivfoto: Michael Bager

Første gang på Fyn: Ny regel giver litauere halvandet års fængsel for tyveri og ulovlig indrejse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Før 1. marts i år havde to litauere sandsynligvis fået omkring otte måneders fængsel for at have rejst ind i landet på trods af indrejseforbud og for tyverier. En ny regel betød, at de blev idømt halvandet års fængsel.

Det kom som noget af en overraskelse for to mænd fra Litauen, da de blev idømt halvandet års ubetinget fængsel i Odense Byret for tyveri og indrejse.

Det beretter anklager i sagen, Klaus Holten Kristensen.

- Det er længe siden, jeg har oplevet, at nogle er blevet så overrasket over, hvad de pludselig stod til, siger han.

De to mænd - Saulius Chacatrian på 22 år og Arnas Macke Vicius på 24 år - blev dømt for fem tyverier af værktøj forskellige steder på Fyn. De blev også straffet for ulovlig indrejse i landet.

I december 2018 var de blevet dømt for tyverier i byretten i Hjørring og til udvisning af landet med seks års indrejseforbud.

Den sidste del havde indtil 1. marts i år kastet en langt mindre straf af sig. Det forklarer anklageren.

- Det havde givet 30 til 60 dage. De to er muligvis de første på landsplan, der får straf efter den regel. Det er med sikkerhed de første på Fyn, siger han.

Med den nye regel starter straffen for brud på et indrejseforbud på et år, hvis det er givet i forbindelse med en dom på minimum tre måneder. Dertil kommer straffen på anden kriminaliteten oveni - i dette tilfælde tyverierne.

- De har fået et år blot for indrejsen og det sidste halve år for tyverierne, siger Klaus Holten Kristensen.

Ankede på stedet

De to mænd blev anholdt 11. april efter at være blevet taget med tyvekosterne i et lejet sommerhus på Fyn. Der havde de været i Danmark i fire dage. De var på tyvetogt i Røjle, Veflinge, Aarup, Vissenbjerg og Gelsted, hvor de blandt andet stjal boremaskiner og vinkelslibere for omkring 100.000 kroner i alt.

Den 12. april var de fremstillet i grundlovsforhør, hvor sigtelserne blev til tiltaler, da der faldt straksdom. De nægtede sig skyldige og ankede sagen på stedet. Det tvivler anklageren dog på, falder ud til deres fordel.

- Jeg kan vanskeligt forestille mig, at man når til et andet resultat. Der er tale om en minimumsstraf. Der kan ikke gives mindre et år (for den ulovlige indrejse, red.), siger Klaus Holten Kristensen.

De blev varetægtsfængslet indtil, straffen skal afsones. Noget, de kærede til landsretten. De blev også idømt udvisning med indrejseforbud i 12 år.

- Jeg sagde, at hvis de gør det igen - bare de sætter fod i Kastrup Lufthavn - snakker vi et år med det samme. Hver gang de i de næste tolv år kommer til Danmark, får de mindst et års fængsel, siger anklageren.

Første gang på Fyn: Ny regel giver litauere halvandet års fængsel for tyveri og ulovlig indrejse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce