Fødselsdagsgaven til 90-årig: Du får rengøring hver femte uge

90-årige Birthe Rasmussen fik i flere måneder kun gjort rent hver femte uge, efter at Assens Kommune havde skåret ned på ældreplejen. Nu er de del af besparelsen trukket tilbage, mens andre nedskæringer består. Foto: Kim Rune

Fødselsdagsgaven til 90-årig: Du får rengøring hver femte uge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er noget helt galt, når en kommune bliver så presset på økonomien, at man begrænser rengøringen hos svage ældre til hver femte uge. Det mener 90-årige Birthe Rasmussen og hendes datter Sussie Elkjær, der har protesteret over de voldsomme million-besparelser i ældreplejen, som i februar gjorde Assens Kommune berygtet i hele Danmark - og som senere blev trukket tilbage.

En 90-års fødselsdag er normalt en anledning til at fejre, hylde og værdsætte et erfarent menneske, der alt andet lige nærmer sig livets sidste del. Helt sådan forløb dagen dog ikke for Birthe Rasmussen fra Vissenbjerg, da hun fyldte 90 år i efteråret.

På sin fødselsdag modtog hun ikke kun gaver og lykønskninger, men også et brev fra Assens Kommune, hvori der stod, at kommunen på grund af besparelser var nødt til at droppe at vaske gulv hos Birthe og en lang række andre ældre borgere og desuden ville reducere rengøringen fra hver tredje til hver femte uge.

- Jeg har været husmor og ville så gerne kunne klare rengøringen selv, men det kan jeg desværre ikke mere. De hjemmehjælpere, der kommer her, er jo vældig søde. Dem vil jeg bestemt ikke klage over. Jeg synes bare, at det bliver for meget, når de begynder at skære så meget ned, siger Birthe Rasmussen, der kæmper med synet og må bruge rollator for at komme rundt i sit hjem.

Der er sket en markant stigning i, hvor mange svage ældre der ikke får hjælp til sådan noget som rengøring. I dag er det cirka hver anden svage ældre, der ikke får hjælp fra hverken hjemmehjælp eller familie og bekendte, hvor det var hver tredje for 10 år siden.
Tine Rostgaard, professor
Kom til valgmøde om velfærdspolitikken
Den nære velfærd er temaet, når en række folketingskandidater kommer til valgmøde i regi af Café Stiften på torsdag den 23. maj mellem klokken 18.30 og 20.30.Arrangementet foregår hos Fyens Stiftstidende på Banegårdspladsen i Odense, hvor du blandt andet kan møde Lars Chr. Lilleholt (V), Trine Bramsen (S), Alex Ahrendtsen (DF), Karsten Hønge (SF), Carsten Bach (LA), Victoria Velásquez (EL) og Rolf David Gøtze (Partiet Klaus Riskær Petersen).
Mens besparelserne på rengøringen er trukket tilbage, har Assens Kommune blandt andet valgt at holde fast i en lukning af dagcentrene, hvor Birthe Rasmussen tidligere kom og havde en vigtig del af sit sociale liv. Foto: Kim Rune
Mens besparelserne på rengøringen er trukket tilbage, har Assens Kommune blandt andet valgt at holde fast i en lukning af dagcentrene, hvor Birthe Rasmussen tidligere kom og havde en vigtig del af sit sociale liv. Foto: Kim Rune

Pårørende råber op

Vi møder Birthe Rasmussen og datteren Sussie Elkjær hjemme i ældreboligen på Nørrevænget i Vissenbjerg, der efterhånden har haft besøg af adskillige journalister og sågar Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Det er ikke kun lokale medier som Fyens Stiftstidende og TV2/Fyn, der har fortalt om besparelserne i Assens Kommune. Under navnet Assens-sagen har nedskæringerne på ældreområdet også vakt opsigt blandt landsdækkende medier og folketingets medlemmer, og så sent som søndag aften blev besparelserne på ældreplejen i Assens Kommune nævnt i debatten mellem de to - realistiske - statsministerkandidater, da Mette Frederiksen i sin duel med Lars Løkke Rasmussen fremhævede sagen som et udtryk for en uværdig behandling af ældre borgere.

At sagen er nået så langt omkring, skyldes nok også den protestgruppe, som Sussie Elkjær valgte at tage initiativ til kort efter, at hendes mor havde fået brevet om nedskæringerne fra kommunen.

I løbet af kort tid fik den mere end 1000 medlemmer, og gruppen har i dag lige knap 1400 medlemmer.

- Jeg blev meget overrasket over, at det gik så stærkt, men det må jo være fordi, at der er mange, der er frustrerede over ældreplejen. Og hvis ikke der er nogen, der åbner munden, så sker der jo ikke noget. Vi er nu syv i arbejdsgruppen, hvor vi blandt andet har en jurist, en socialrådgiver og en tidligere byrådspolitiker med, så vi kan også hjælpe ældre på en helt konkret måde, siger Sussie Elkjær.

Rengøring tilbage

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har også erklæret sig forarget over sagen, da han i slutningen af februar blev konfronteret med den i Folketingets spørgetime.

Assens-borgmester og statsministerens partifælle, Søren Steen Andersen, har dog igennem forløbet understreget, at besparelserne er vedtaget af nød på grund af den demografiske udfordring og i forlængelse af et merforbrug på ældreområdet på hele 68 millioner kroner i 2018. Efter den store opmærksomhed og en pludseligt opstået tvivl om lovligheden af rengøring hver femte uge, blev en del af besparelserne dog trukket tilbage igen tidligere på året.

- Det er vi selvfølgelig glade for, men vi frygter, at det bliver værre og værre, hvis der ikke bliver gjort noget drastisk fra Folketinget, siger Sussie Elkjær.

Løfter fra begge fløje

Venstre og Socialdemokratiet har begge lovet at lade udgifterne stige i takt med den demografiske udvikling, så der i de kommende år vil være flere milliarder kroner til ældreplejen i Danmark.

I hjemmet på Nørrevænget er der ingen tvivl om, hvilket løfte man tror mest på.

- Jeg har aldrig troet på ham Løkke. Det kan jeg godt sige dig. Han lover altid en masse ting, men det bliver jo aldrig til noget, siger Birthe Rasmussen, der formentlig hører til blandt de danskere, der følger allermest med i valgkampen:

- Du kan tro, jeg følger med. Og selvfølgelig skal jeg op og stemme.

Fødselsdagsgaven til 90-årig: Du får rengøring hver femte uge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce