Erhvervsakademierne hårdt ramt: Fald i ansøgninger til fynske uddannelser

Jens Mejer Pedersen havde ikke ventet en stigning, men han er alligevel overrasket over ansøgertallet. Arkivfoto: Michael Bager

Erhvervsakademierne hårdt ramt: Fald i ansøgninger til fynske uddannelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere fynske uddannelsesinstitutioner har oplevet et lille fald som førsteprioritet hos ansøgerne. Især erhvervsakademierne taber popularitet, viser tallene. Det mærkes også på Erhvervsakademiet Lillebælt.

Torsdag udløb fristen for ansøgninger til landets videregående uddannelser for dem, som søger gennem den koordinerede tilmelding (KOT). Og mens de håbefulde ansøgere kan krydse fingre frem til svaret den 28. juli, kan uddannelsesinstitutionerne måle deres popularitet i ansøgertallene.

Tal fra Styrelsen for Forskning og Uddannelse over antallet af søgte førsteprioriteter viser, at især erhvervsakademierne er gået tilbage med et gennemsnitligt fald på 7 procent fra 2017. Erhvervsakademi Midtvest har det største fald af alle institutioner med 22 procent tilbagegang.

Helt så galt er det ikke på Fyn, men på Erhvervsakademiet Lillebælt må rektor Jens Mejer Pedersen alligevel ærgre sig over et fald på 186 førsteprioriteter, det svarer til 11 procent færre end sidste år.

- Det er da mange, og jeg ville gerne have flere. Jeg synes ellers, at vi har gjort det godt på erhvervsakademierne, og vi har haft en stor stigning over de seneste par år. Vi vidste godt, at det ville flade ud, men at vi skulle få så stort et fald, havde jeg ikke set komme, siger han.

Ansøgere til fynske uddannelser
På andre fynske uddannelsesinstitutioner er der også sket et lille fald i førsteprioritets-ansøgninger fra 2017 til 2018.

Professionshøjskolen Lillebælt University College
er gået fra 3.195 i 2017 til 3.145. Det er et fald på omkring to procent. Gennemsnittet for professionshøjskoler er et fald på 3 procent.

Syddansk Universitet fik 6.438 i 2017 og 6.270 i år svarende til et fald på 3 procent. Det samlede antal for universiteter er stort set uændret fra sidste år.

SIMAC i Svendborg fik 143 sidste år og 135 i år, hvilket er et fald på 6 procent. Samlet har de maritime institutioner oplevet en stigning på en procent.

Den Frie Lærerskole er gået fra 111 til 109 førsteprioriteter svarende til et fald på lige under to procent.

Erhvervsakademiet Lillebælts antal er faldet fra 1.749 til 1.563, hvilket svarer til omkring 11 procent. Erhvervsakademiernes førsteprioriteter faldt samlet syv procent.

Det største fald af alle er sket på Erhvervsakademi Midtvest, som fik 22 procent færre førsteprioriteter end sidste år.

Den største stigning er sket på Arkitektskolen Aarhus, hvor man er gået fra 335 til 387 svarende til 16 procent.

Håndværkere har arbejde

Nogen stensikker forklaring har Jens Mejer Pedersen ikke, men han mener, at der er nogle generelle tendenser i samfundet, som kan spille ind. Mange af dem, som allerede har en uddannelse som håndværker, har simpelthen andet at lave lige nu. Og det rammer eksempelvis elinstallatøruddannelsen, mener han.

- Elektrikere og håndværkere har simpelthen rigtig travlt på arbejdsmarkedet lige nu. Der er så gode løn- og arbejdsvilkår, at de måske udskyder deres uddannelse et år eller to. Så er der andre uddannelser, hvor vi har haft svært ved at få gode beskæftigelsestal over nogle år, som for eksempel på multimediedesigneruddannelsen. Der var mange som ikke fik job for nogle år siden, og det kan sætte sig. I dag er det bedre, men sådan noget kan godt hænge ved, siger rektoren.

Vi vidste godt, at det ville flade ud, men at vi skulle få så stort et fald, havde jeg ikke set komme.
Jens Mejer Pedersen, rektor på Erhvervsakademiet Lillebælt

Svært at gennemskue

Selv om Jens Mejer Pedersen er sikker på, at han nok skal få optaget studerende på alle de omkring 1800 pladser, når alle ansøgere har bestemt sig og ombestemt sig, så er der alligevel skjulte effekter af et lavt ansøgertal, som man gerne vil undgå, siger han.

- Man vil gerne have flere, end man kan optage. Det, at man ikke bare lige kan komme ind, kan være med til at mindske et frafald. Hvis man ved, at man er kommet ind et sted, hvor det ikke er så nemt, så falder man måske ikke fra ved første krise. Det er en meget menneskelig måde at tænke på, og det kan gøre, at man opper sig, og det kan vi have gavn af, siger han.

Rektoren tror, at de gode forhold på arbejdsmarkedet for den målgruppe, som allerede har en erhvervsuddannelse, kan betyde, at pilen peger lidt i den forkerte retning for ansøgningstallene de kommende år. Men om noget alligevel kan lokke ansøgere til er svært at sige, mener han.

- Det er vanskeligt at vurdere, hvad unge mennesker bruger som faktuel begrundelse for deres valg, og vi kan ikke kontrollere den viden, som findes om vores uddannelser, og man kan ikke vide, om der er historier, man burde imødegå.

Men I gør vel en indsats?

- Ja vi er da på medierne og på facebook, men om de unge vælger vores uddannelser, fordi de ser annoncer er svært at vurdere.

Kan nedgangen få jer til at ændre noget i strategien?

- Vi snakker jo lidt om det, og vi evaluerer formentlig, når sommeren er ovre, om vi kan gøre noget anderledes eller bedre, og det vil vi altid gøre.

På de såkaldte top-up-uddannelser, som ikke søges gennem KOT, har Erhvervsakademiet Lillebælt oplevet en stor stigning i ansøgertallet, og derfor vil det samlede antal ansøgere ligne sidste års, fortæller Jens Mejer Pedersen.

Erhvervsakademierne hårdt ramt: Fald i ansøgninger til fynske uddannelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce