Endelig beslutning truffet: Kæmpe gasledning til Polen skal krydse Fyn

Det er endnu ikke helt fastlagt, hvor gasledningen skal graves ned, men linjeføringen vil cirka gå som vist på grafikken. Arkivfoto

Endelig beslutning truffet: Kæmpe gasledning til Polen skal krydse Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Planerne om at føre en 900 kilometer lang gasforsyning til Polen gennem dele af Jylland, Fyn og Sjælland bliver til virkelighed. Parterne bag projektet har således endeligt besluttet at gennemføre projektet og modtaget regeringens godkendelse.
  • Det er endnu ikke besluttet, hvor gasledningen præcist skal gå.

Vedtaget: Den såkaldte "Baltic Pipe" - en 900 kilometer lang gasledning, der skal krydse Danmark - bliver en realitet.

Det har parterne bag projektet netop besluttet, fremgår det af en pressemeddelelse.

Det drejer sig om den polske og danske gastransmissionssystemoperatør Gaz-system samt Energinet, der nu begge har truffet endelig beslutning om at investere i og gennemføre projektet. Desuden har regeringerne i Danmark og Polen givet grønt lys, oplyser regeringen fredag.

- Baltic Pipe vil ikke kun reducere forbrugernes gasregninger i Polen og Danmark. Den nye gasforbindelse vil yderligere styrke og integrere det europæiske gasmarked. Desuden kan Baltic Pipe bidrage til at nå de europæiske klimamål, siger Thomas Egebo, administrerende direktør i Energinet i pressemeddelelsen.

- Det er positivt, at det også bliver muligt for Polen at udskifte kul med naturgas og i højere grad kaste sig ud i vedvarende energi, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Ritzau.

Usikker linjeføring

JydskeVestkysten har tidligere beskrevet, hvordan planerne om den kæmpemæssige gasledning, der skal forsyne Polen med naturgas fra Norge, har skabt stor opstandelse blandt landmænd i især Vejen- Varde- og Kolding-området. Landmændende frygter blandt andet, at etableringen af gasledningen vil være til stor skade for de respektive landbrug.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at der endnu ikke er truffet endelig beslutning om, hvor gasledningen præcist skal graves ned. Derfor er det endnu usikkert, hvilke landmænd og lodsejere, der vil blive berørt. Det ligger dog fast, at gasledningen vil krydse i alt 13 danske kommuner.

Her kan du se et foreløbigt kort over gasledningens forløb.

Parterne bag projektet lover i pressemeddelelsen at fortsætte dialogen med lodsejere og myndigheder, så Baltic Pipe kan gennemføres med "så lidt indvirkning på mennesker og miljø som muligt."

Energinet sender også i dag brev til alle lodsejere, som selskabet tidligere har været i kontakt med om Baltic Pipe-projektet. Brevet vil indeholde information om dagens investeringsbeslutning, og om hvornår lodsejerne igen vil blive kontaktet om projektet. Brevet vil ankomme med posten en af de nærmeste dage.

Indhente tilbud

På baggrund af beslutningen om at realisere gasledningen, bliver der ifølge pressemeddelelsen nu sat gang i en proces, hvor der skal indhentes tilbud på rørledninger og andre anlægsdele, ligesom der skal indhentes miljøtilladelser og afholdes borgerhøringer i de lande, som projektet påvirker.

Baltic Pipe kommer i alt til at koste mellem 12 og 16 milliarder kroner. Transporten af gas gennem Baltic Pipe begynder i oktober 2022, og Polen har forpligtet sig til at betale Danmark for at få fragtet naturgassen gennem Danmark.

Endelig beslutning truffet: Kæmpe gasledning til Polen skal krydse Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce