Én alvorlig fyrværkeriskade og færre skader i alt end sidste år: - Det er absolut positivt

I 2015 var der fyrværkeri på Odense Havn ved fejringen af H.C. Andersens 200 års fødselsdag. Klokken 01 nytårsaften i år, da 2018 var blevet til 2019, blev den Odenseanske himmel stadig lyst op af fyrværkeri og gaderne fyldt med krudtets smæld. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Én alvorlig fyrværkeriskade og færre skader i alt end sidste år: - Det er absolut positivt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 2016 er antallet af fyrværkeriskader på Fyn faldet. Omvendt er brugen af sikkerhedsbriller stagneret.

Lighteren bliver sat til lunten. Gnisternes genkendelige larm og lys lader sig høre og vise. Sekunder senere bades himlen i alverdens glitrende farver. De fleste har prøvet det - at fyre en raket til vejrs og overvære det flotte resultat.

Men ikke for alle ender det sådan. Igen i år har indskydningen af det nye år medført skadede. Der er blevet behandlet 13 fyrværkeriskader på Fyn. Sådan lyder konklusionen fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital, der hvert år opgør antallet af patienter med skader som følge af fyrværkeri.

Det er fire færre end sidste år, hvor Ulykkes Analyse Gruppen kunne berette om 17 fyrværkeriskader på Fyn - ingen alvorlige. Også sidste år var tallet lavere end året før - 2016 - hvor det var på 24. Søren Larsen er specialansvarlig overlæge i håndsektoren på ortopædkirurgisk afdeling og har været med til at gøre status over nytårsnatten. En nat, der har været overvejende rolig for de ansatte på OUH og i resten af Region Syddanmark, fortæller han.

- På Fyn og i hele Region Syddanmark har det været som en festlig weekend. Fyrværkeriskaderne har ikke fyldt så meget. Det er absolut positivt, siger han.

Raketter står bag flest skader
Halvdelen af skaderne på Fyn er forårsaget af raketter, en fjerdedel af batterier og en fjerdel af kanonslag.

Fire ud af seks med øjenskader har ikke benyttet sikkerhedsbriller - ligesom sidste år.

Tallene for fyrværkeriskader på Fyn er opgjort på baggrund af patienter med skader som følge af fyrværkeri på OUH og Svendborg Sygehus i tidsrummet den 31. december til og med den 1. januar klokken 08.

15 ud af 17 af de tilskadekomne i 2017 var mænd.

Halsområdet, hænder og ansigt er ofte de steder, hvor folk kommer til skade.

Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen

Én alvorlig og flest mænd

Selvom det har været en forholdsvis overkommelig nat i hele regionen, og der har været færre skader som følge af fyrværkeri end sidste år, har der dog i år været én enkelt alvorlig fyrværkeriskade - en øjenskade. Sidste år lød konklusionen på ingen alvorlige. Men de fleste er kommet hjem fra sygehuset uden, at opfølgende behandling har været nødvendig, beretter Søren Larsen, der også glæder sig over, at der igen i år ikke har været nogle alvorlige håndskader.

- Det har primært været sårskader og småforbrændinger. Vi har haft nogle øjenskader, hvor patienterne har fået en skade på øjets overflade. Det kan sammenlignes lidt med at få en hudafskrabning, siger overlægen.

Opgørelsen, Søren Larsen har været med til at lave, viser også, at det - ligesom sidste år - er mænd, der udgør den største del af patienterne med fyrværkerirelaterede skader. 10 mænd og tre kvinder. Ud af de i alt 13 tilskadekomne er to under 15 år gammel. Og igen år har halvdelen af patienterne med fyrværkeriskader været tilskuere.

Ofte opstår skaderne, fordi godkendt fyrværkeri har været defekt, folk ikke bruger sikkerhedsbriller eller holder det i hænderne, forklarer Søren Larsen.

- Der har været et par stykker, der har holdt et kanonslag i hånden, der er sprunget. De er dog sluppet med småskader, siger han.

Husk sikkerhedsbriller

Nytåret er lig med fyrværkeri. Men det er også lig med den sædvanlige løftede pegefinger - husk sikkerhedsbrillerne! På Fyn er brugen af sikkerhedsbriller blandt de tilskadekomne stagneret i forhold til sidste år. Halvdelen af nattens og den tidlige morgens patienter har beskyttet sine øjne.

Det er en fremgang i forhold til 2016, hvor kun en fjerdedel brugte sikkerhedsbriller. Men det er ikke helt nok til at gøre Søren Larsen glad.

- Vi har ikke været i stand til at få sænket tallene med den indsats, vi har gjort, siger han.

Ulykkes Analyse Gruppen har i samarbejde med optikerkæder tre steder i landet delt gratis beskyttelsesbriller ud. Noget, han oplever folk har været positive overfor. Dog lyder der også en erkendelse af, at der kan "reflekteres" over indsatsen, som Søren Larsen udtrykker det.

- Hvis det viser sig, at indsatsen ikke har hjulpet på landsplan, skal vi se på, hvad vi så kan gøre, siger overlægen.

I løbet af 1. januar plejer skadestuerne rundt om i landet at få flere patienter med fyrværkeriskader ind. Det forventes der også at gøre på Fyn, lyder meldingen fra Søren Larsen.

- De kommende 14 til 16 timer kommer der patienter med nyopståede skader og skader, der er opstået i nat, siger han.

Én alvorlig fyrværkeriskade og færre skader i alt end sidste år: - Det er absolut positivt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce