Ekspert i it-sikkerhed ser gode muligheder i 5G, men: - Vi ved ikke, hvad det kan have af konsekvenser

Lars Christian Lilleholt (V), Energi-, forsynings- og klimaminister præsenterede mandag regeringens vision og handleplan for udbredelsen og udrulningen af 5G-nettet. Et netværk, der har masser af muligheder, men også mulige risikoer. Foto: Sugi Thiru

Ekspert i it-sikkerhed ser gode muligheder i 5G, men: - Vi ved ikke, hvad det kan have af konsekvenser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke uden bekymringer for sikkerheden hos en ekspert i it-sikkerhed, at 5G-netværket er kommet et skridt nærmere med regeringens handleplan. Han ser dog også muligheder i det hurtigere telenetværk.

- Det er en revolution. 5G vil muliggøre, at alt kan køre over netværket. Køleskabe, selvkørende biler og meget andet. Digitalisering er en god ting for os alle. Det giver mulighed for blandt andet at lette arbejdsgange. Det hjælper os langt.

Sådan beskriver John Foley, der har stiftet Copits - en privat, uafhængig rådgivnings- og it-sikkerhedsvirksomhed - mulighederne i et hurtigere telenetværk i forbindelse med regeringens 5G-handleplan. Han er uddannet militærteknisk- og sikkerhedsofficer med it- og cybersikkerhed som speciale og har over 30 års erfaring med it-sikkerhedsarbejde.

Derfor vækker netværket, der vil kunne erstatte wi-fi på grund af hurtigere hastighed og bedre stabilitet, begejstring hos John Foley. Der er dog ikke kun glæde at spore.

- Fra en teknisk synsvinkel kan jeg ikke få armene ned. Men det er store mængder af information, der kan flyde med 5G. Hvis nogle får adgang til det, har de adgang til verdens data. Det vil derfor også være muligt at overtage systemer, siger han.

Hvad er 5G, og hvorfor er sikkerheden en bekymring?
5G er fremtidens internet, vi får fra mobilmasterne - potentielt op til 1000 gange hurtigere end 4G. Det vil kunne erstatte wifi-netværk.Ifølge eksperter vil det blive et særdeles kritisk stykke infrastruktur, fordi blandt andet sundhedssystemer vil køre over det.

De første 5G-antenner skal være i brug i løbet af i år. I samarbejde med OUH tester blandt andre fynske Mir og Lorenz Technology fra april i år til november 2020 forskellige teknologier på 5G-netværk.

TDC vil samarbejde med kinesiske Huawei om opbygningen. Ifølge kinesisk efterretningslov skal alle selskaber samarbejde med de kinesiske efterretningstjenester, hvis de bliver bedt om det. Derfor har flere vestlige lande sikret, at Huawei ikke kan udrulle 5G-nettet af frygt for spionage og overvågning.

Kilde: Regeringens handleplan for 5G.

- Jo mere data jo mere sårbarhed

Det er en betænkelighed, der også tidligere er blevet rejst af eksperter. Og det bunder i, at blandt andre TDC vil samarbejde med kinesiske Huawei om opbygningen af TDC's 5g-netværk.

Noget, der vækker bekymring, fordi en kinesisk efterretningslovgivning fra 2017 kræver, at alle kinesiske selskaber skal samarbejde med de kinesiske efterretningstjenester, hvis de bliver bedt om det. Derfor har flere vestlige lande også allerede sikret, at Huawei ikke kan udrulle 5G-nettet i landene - Australien, USA.

Blandt andet derfor påpeger John Foley behovet for, at sikkerheden bag fremtidens netværk er tænkt ind.

- Det er nødvendigt at se på sikkerheden bag. Har vi tilstrækkelig sikkerhed? Nej, det har vi ikke. Vi ved ikke, hvad det kan have af konsekvenser. Derfor ved vi heller ikke, om vi har den fornødne sikkerhed på plads. Jo mere data jo mere sårbarhed, siger han.

Ekspert i it-sikkerhed ser gode muligheder i 5G, men: - Vi ved ikke, hvad det kan have af konsekvenser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce