Efter problemer med rengøringen: Robotter skal dræbe bakterier for regionens sygehuse

Odense Universitetshospital, OUH. Foto: Michael Bager

Efter problemer med rengøringen: Robotter skal dræbe bakterier for regionens sygehuse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seks nye robotter skal hjælpe Region Syddanmarks sygehuse med at bekæmpe vira og bakterier efter store problemer med rengøringen i de seneste år.

Seks nye robotter skal dræbe bakterier og vira på de syddanske sygehuse.

I regionens budgetaftale for 2019 er der afsat fem millioner til at teste rengøringsrobotter på sygehusene. De første robotter til en værdi af 2,7 millioner kroner er blevet godkendt af sundhedsudvalget og skal senere godkendes i regionsrådet.

Robotløsningerne skal afprøves på forskellige sygehuse, og derefter tager regionen stilling til, om de skal udbredes til hele regionen.

Ifølge sundhedsudvalgsformand i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), forsøger regionen at gå nye veje i bestræbelserne på at styrke rengøringsindsatsen på sygehusene.

De syddanske sygehuse har tidligere haft store problemer med rengøringen. Senest i sommer, hvor tre ud af fem sygehuse dumpede i kontrollen af indsatsen.

Mindske risiko for infektion

Region Syddanmark indkøber i alt fire desinfektionsrobotter. To af disse slår bakterier ihjel ved hjælp af UV-bestråling og skal testes på Odense Universitetshospital samt Sygehus Sønderjylland.

Der er allerede gode erfaringer med brug af UV-bestråling i tilfælde, hvor man har fundet bakterier, men det har endnu ikke været testet, hvordan strålerne fungerer forebyggende, og det vil de to sygehusenheder nu undersøge.

Håbet er, at UV-strålernes evne til at slå bakterierne ihjel vil mindske risikoen for infektioner hos eksempelvis patienter med dårligt immunforsvar.

Derudover indkøbes to desinfektionsrobotter til Sygehus Lillebælt, som skal supplere den nuværende rengøring og desinfektion af overflader for at mindske risikoen for at overføre smitte ved berøring og brug.

Det er i særlig grad MRSA- og Noro-virus samt specielle former for Clostridium difficile, som sygehusene håber, at robotterne kan dæmme op for.

Aflaste de ansatte

Udover desinfektionsrobotternes indsats skal to robotter vaske gulvene i større rum og på de lange gange på Odense Universitetshospital. Robotterne kan aflaste de ansatte i det tidskrævende arbejde, og medarbejderne kan så koncentrere sig om andre rengøringsopgaver.

Poul-Erik Svendsen ser gulvvaskerobotterne som en oplagt hjælp til rengøringspersonalet.

- Det giver god mening at lade robotter tage sig af de opgaver, der trækker tænder ud rent tidsmæssigt, og som er helt enkle. Det giver nemlig frihed til medarbejderne, så de kan koncentrere sig om den øvrige rengøring, siger han i en pressemeddelelse.

Det er i øvrigt besluttet, at et planlægningssystem til rengøringsopgaver skal testes på Odense Universitetshospital.

Efter problemer med rengøringen: Robotter skal dræbe bakterier for regionens sygehuse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce