Efter Githa-sagen: OUH vil sikre patienter mod kaotiske indlæggelser og gentagne aflysninger

Githa Lehrmann styrtede på cykelm, efter at hun som skuespiller havde medvirket i premiere på farcen Ding-Dong på Odense Teater. Derefter fulgte et kaotisk forløb på sygehus, der fik Githa Lehrmann til at skrive en kronik om sine oplevelser. Foto: Michael Bager

Efter Githa-sagen: OUH vil sikre patienter mod kaotiske indlæggelser og gentagne aflysninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ortopædkirurgisk Afdeling vil lave en ny handlingsplan, der skal sikre patienterne mod gentagne aflysninger af akutte operationer, som Githa Lehrmann oplevede i starten af maj. I et svar til regionsrådsmedlem Villy Søvndal (SF) understreger afdelingen dog, at gentagne aflysninger er sjældne.

I en ny redegørelse beklager Ortopædkirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital igen det forløb på sygehuset, som Githa Lehrmann måtte kæmpe sig igennem, efter at hun i starten af maj brækkede begge arme.

Githa Lehrmann blev indlagt efter et styrt på cykel og fik efterfølgende aflyst sin operation tre gange, så hun endte med at måtte vente i fire dage på at blive opereret. Samtidigt oplevede hun et generelt kaotisk forløb, hvor der var meget lidt tid til patienterne, og hvor der opstod misforståelser mellem OUH's to ortopædkirurgiske afdelinger i Odense og Svendborg.

Både afdelingsledelsen og lægefaglig direktør Kim Brixen har allerede betegnet Githa Lehrmanns indlæggelse som utilfredstillende og det budskab gentages flere gange i redegørelsen for forløbet, som er lavet efter ønske fra regionsrådsmedlem Villy Søvndal (SF).

"Ortopædkirurgisk Afdeling er meget kede af det beskrevne forløb og har efterfølgende arbejdet på at kortlægge årsagerne til, at patientens operation måtte udsættes tre gange med det formål at forebygge gentagelser", skriver afdelingen, der derefter henviser til, at weekenden, hvor Githa Lehrmann blev indlagt, var usædvanligt travl.

Det fremgår blandt andet, at der i den pågældende weekend blev opereret frem til klokken 2.41 om lørdagen og 23.09 om søndagen.

Otte lignende sager

Selvom personalet på sygehusene generelt har travlt, er gentagne aflysninger af akutte operationer dog ikke hverdagskost på Ortopædkirurgisk Afdeling, fremgår det af redegørelsen.

"Det er kun undtagelsesvis, at der opstår situationer, hvor patienter må udsættes op til flere gange. I 2017 blev der opereret 2400 akutte patienter på afdelingen på matriklen i Odense, og heraf blev 8 patienters operation udsat tre eller flere gange", skriver afdelingen, der dog samtidig understreger, at tallet også dækker over operationer, som patienterne selv har aflyst og operationer, der er blevet aflyst på grund af komplikationer fra anden sygdom.

Ledelsen skal på banen

Selvom gentagne aflysninger er sjældne, har afdelingen valgt at bruge Githa Lehrmanns forløb som udgangspunktet for en handlingsplan, der skal gøre risikoen for gentagne aflysninger mindre.

Den helt konkrete handlingsplan vil blive lavet efter et møde i ledergruppen i denne uge. Fokusområderne står dog allerede nu fast.

Ifølge redegørelsen handler det ikke mindst om at involvere ledelsen tidligere, når der opstår ekstraordinær travlhed på afdelingen:

"Ved udfordringer skal ledelsen forsøge at sikre flere akutte ressourcer og mere akut kapacitet eller eventuelt overflytte patienter til andre akutafdelinger i regionen", står der i redegørelsen, hvor der også lægges vægt på, at kommunikationen med patienterne og kommunikationen om patienterne skal forbedres.

Villy Søvndal er tilfreds med redegørelsen, men peger på, at det er en politisk opgave at sikre, at afdelingerne har nok ressourcer.

- I den konkrete sag har de jo knoklet så sveden sprang. Men alligevel har man ikke kunnet undgå en sag, hvor det selvfølgelig ikke er godt nok, at en patient må vente i fire dage på en akut operation. Vi er nødt til at sikre, at der er en bedre økonomi på sygehusene, siger han.

Læs redegørelsen her

Efter Githa-sagen: OUH vil sikre patienter mod kaotiske indlæggelser og gentagne aflysninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce