Dommen er faldet: Kølstrup-voldsmænd slap markant billigere, end anklagemyndigheden havde ønsket

Avisen skriver kun navne og viser ansigter på de, der er kendt skyldige og har fået mere end et års ubetinget fængsel. De to, der er sløret, er offeret - der også er kendt skyldig i trusler. Og så er det den mulige skudmand, der er blevet frikendt. Tegning: Julie Gry Sviestrup

Dommen er faldet: Kølstrup-voldsmænd slap markant billigere, end anklagemyndigheden havde ønsket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kølstrup-retssagen er slut. Dommene er faldet. Alvorligste straf var tre år og ubetinget udvisning. Det var markant kortere straffe for alle de skyldige end det, der var lagt op til fra anklagemyndighedens side.

Det var med fuldstændig fyldte tilskuerrækker i retssalen, dommer Jens Lind lod dommen over de 12, der blev kendt skyldige i grov vold under Kølstrup-overfaldet, falde.

Anklageren var gået efter fire års fængsel. Fra forsvarsadvokaterne var der lagt op til mellem 10 og 13 måneder.

Halvdelen af mændene fik fra et år og otte måneders fængsel til et år og ti måneders fængsel. For den resterende halvdel af de 12 skyldige var straffen markant højere, fordi de havde fået lagt ekstra oveni som følge af tidligere domme for lignende kriminalitet og på grund af tilknytning til rockerklubben Gremium. De blev idømt fra to år og tre måneder op til tre år.

Fra dommerbordet lød det også, at en af de skyldige - Abdifatah Ahmed Ali Muse - skal udvises ubetinget med indrejseforbud for bestandig og tre års fængsel. Mohamed Faleh Khraja Al-Bodhi blev også dømt til udvisning - dog betinget og med en prøvetid på to år. Hans straf lød på et år og otte måneder. De udbad sig begge betænkningstid.

Straffen for hver af de enkelte fremgår i faktaboksen.

Her er de 12 mænds straffe
Abdifatah Ahmed Ali Muse: Tre års fængsel og ubetinget udvisning med indrejseforbud for bestandig. Han kommer fra Somalia. Han har udbedt sig betænkningstid. Han har siddet varetægtsfængslet siden 13. februar 2018. Tilknytning til rockerklubben Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen.Ali Ihsan Karaca: Han har en tidligere dom, hvor der er reststraf tilbage. Han er derfor blevet idømt en fællesstraf på fængsel i to år og seks måneder. Han har bedt om betænkningstid i forhold til en anke af dommen. Tilknytning til Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen.

Mohamed Faleh Khraja Al-Bodhi: Et år og otte måneder og betinget udvisning med prøvetid på to år. Han kommer fra Irak. Han har udbedt sig betænkningstid.

Andreas Andersen: To år og tre måneders fængsel. Han har siddet varetægtsfængslet siden 13. februar 2018. Han har valgt at modtage dommen på stedet. Tilknytning til Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen. Her tæller også, at overfaldet er vurderet som en følge af konflikt mellem Andreas og offeret.

Simon Lind Christensen - kronvidnet: Et år og ti måneder. Han har udbedt sig betænkningstid. Han har domme for personfarlig kriminalitet bag sig.

Kasper Dietz: En fællesstraf på to år og seks måneder. Han har modtaget dommen. Han har siddet varetægtsfængslet siden den 13. februar 2018. Tilknytning til Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen.

Marc Rosander Hansen: Et år og otte måneder. Han har udbedt sig betænkningstid. Han har en tidligere voldsdom. Han har også haft en form for tilknytning til Gremium.

Mohammad Jamal Abdallah Mohamad: To år og tre måneder. Han har udbedt sig betænkningstid. Tilknytning til Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen.

Hathem Jamal Mzaiin: Et år og ni måneder. Han har udbedt sig betænkningstid.

Sebastian Cody Larsen: Et år og ni måneder. Han har tidligere domme for personfarlig kriminalitet. Dog er de nogle år gamle. Han har udbedt sig betænkningstid.

Youssef Nasir: To år og tre måneder. Han har udbedt sig betænkningstid. Tilknytning til Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen.

Nichlas Veber-Jacobsen: Et år og ti måneder. Han har udbedt sig betænkningstid. Han har også tilknytning til Gremium.
Da Abdifatah Ahmed Ali Muse havde modtaget sin dom, gik der ikke mange minutter før, han havde rejst sig, taget sin jakke på og anmodet om at komme tilbage til arresten, hvor han sidder varetægtsfængslet. Tegning: Julie Gry Sviestrup
Da Abdifatah Ahmed Ali Muse havde modtaget sin dom, gik der ikke mange minutter før, han havde rejst sig, taget sin jakke på og anmodet om at komme tilbage til arresten, hvor han sidder varetægtsfængslet. Tegning: Julie Gry Sviestrup

Kortere straf end lagt op til

Fredagens straffe var markant kortere, end der oprindeligt havde været lagt op til fra anklagemyndighedens side. De 12 blev kendt skyldige i legemsangreb af særlig farlig, rå eller brutal karakter.

De stod også tiltalt for brud på straffelovens bestemmelse om skydevåben og for at anvende et skydevåben på et offentligt tilgængeligt sted. Noget, der ville have givet fra to til otte år med det halve oveni. Men det blev de ikke kendt skyldige i. Dommerne og nævningenes vurdering lød, at der mest sandsynligt var tale om et gasvåben.

Og det var noget, der havde betydning for længden af straffen. Hvis de var blevet kendt skyldige i alle tiltaler, havde de fået en dom, der ville være minimum fire år højere.

Oprindeligt 15 tiltalte
Da tiltalerne blev rejst, var 15 mænd tiltalt for legemsangreb af særlig farlig, rå eller brutal karakter. De var også tiltalt for brud på straffelovens bestemmelse om skydevåben og for at have benyttet våbnet på et offentligt tilgængeligt sted.En er blevet udskilt til en sag for sig selv, da han ikke har været fremmødt til retsmøderne. Én, den mulige skudmand, er blevet kendt uskyldig.

Offeret, der også er kendt skyldig i trusler med en pumpgun mod en anden tiltalt, afsoner i forvejen en dom for våbenbesiddelse af en pumpgun.

25-årig banket og skudt

Sagen, som i alt 15 mænd stod tiltalt for, gik tilbage til søndag aften den 1. oktober 2017 . En 25-årig mand - MJ (tiltalt og offer) - blev overfaldet af en stor gruppe mænd.

MJ blev slået, sparket, banket med golfkøller, baseballbat og skudt i skridtet og på benene.

MJ overlevede og tre dage efter - den 4. oktober - havde MJ truet sagens kronvidne SC med en pumpgun ved Ullerslev Hallerne.

Overfaldet havde rod i narkogæld og forudgående stridigheder mellem nogle af de tiltalte - primært AA - og MJ.

Dommen er faldet: Kølstrup-voldsmænd slap markant billigere, end anklagemyndigheden havde ønsket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce