Danske Patienter om pårørenderåd: - Det er uklart, hvad man vil med det

Det bør være pårørende og patienter, der sidder i et pårørende- og patientråd, mener direktør i Danske Patienter Morten Freil. Med regeringens nye sundshedsreform er der lagt op til, at alle (og enhver) kan vælges ind i rådene. Foto: Scanpix

Danske Patienter om pårørenderåd: - Det er uklart, hvad man vil med det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Paraplyorganisationen Danske Patienter glæder sig over, at regeringen med de nye patient- og pårørenderåd vil inddrage mennesker med reel erfaring i beslutningsprocesserne på området. Men organisationen er skeptisk over for, at enhver kan vælges til rådene. - Vi har brug for patienter og pårørende, ikke bare borgere med interesser inden for sundhedsområdet, siger direktør Morten Freil.

Regeringen og Dansk Folkeparti blev tirsdag enige om en sundhedsreform, der erstatter regionsrådene med 21 nye sundhedsfællesskaber.

Inden for hvert af sundhedsfællesskabernes geografiske område skal der vælges et patient- og pårørenderåd, som skal deltage i arbejdet i sundhedsfællesskaberne. Rådet vil blive hørt i forhold til udvalgte større beslutninger og få mulighed for at tage emner op til drøftelse, fremgår det af aftalen.

Det glæder flere patientorganisationer, heriblandt Danske Patienter.

- Grundlæggende er det positivt, at regeringen har fokus på at inddrage pårørende og patienter. Det er dokumenteret, at når man inddrager denne gruppe med erfaring og ekspertviden inden for sundhedsvæsenet, så træffer man bedre beslutninger, lyder det fra direktør Morten Freil.

Men han undrer sig dog over, at alle kan vælges ind.

- Man har med reformen lagt op til, at også borgere med interesser inden for sundhedsvæsenet kan blive valgt og ikke kun de mennesker, der har reel erfaring. Det er uklart for os, hvad man så vil med det. Er det et borgerråd eller et pårørende- og patientråd? Vi skal have fundet en måde at sikre, at det reelt er patienter og pårørende, der bliver valgt ind i rådene, for det er dem, vi har brug for, siger han.

En tand mere autoritet

Den del bekymrer dog ikke direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

- Så længe man gør det klart, hvorfor man stiller op, og hvilken baggrund man har, så er det helt fint med os. Og vi er glade for, at man nu har formaliseret inddragelsen af patienter og pårørende, siger han.

Organisationen havde dog gerne set, at der ikke kun var tale om en rådgivende instans.

- Det havde givet rådene en tand mere autoristet, hvis de havde en reel indflydelse. Så ville man for alvor tage dem seriøst, siger han.

Det generer til gengæld ikke Danske Patienter - tværtimod.

- Det er politikerne i Danmark - de folkevalgte - som skal træffe beslutninger her i landet. Det er ikke hverken patienter, pårørende eller andre, der skal gøre det, lyder det fra direktør Morten Freil.

Danske Patienter om pårørenderåd: - Det er uklart, hvad man vil med det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce