Dan Jørgensen i ny USA-video: Interviewes af Bernie Sanders om Danmark


Dan Jørgensen i ny USA-video: Interviewes af Bernie Sanders om Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det fynske folketingsmedlem Dan Jørgensen (S) blander sig igen i amerikansk politik. Hans første video med modsvar til påstande om Danmark på amerikanske Fox News har fået næsten 40 millioner visninger, og nu optræder han i en ny video, hvor den demokratiske senator og tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders griller ham om gratis uddannelse og sundhedsydelser.

Danmark bliver med det fynske folketingsmedlem Dan Jørgensen (S) som ansigt igen fremhævet i amerikansk politik. Denne gang i en video, som den amerikanske senator Bernie Sanders, der op til det seneste amerikanske valg kæmpede for at blive Demokraternes præsidentkandidat, har optaget og lagt op på sin Twitter-profil.

Det skete torsdag i forbindelse med Dan Jørgensens besøg i Washington DC, hvor den danske politiker forinden havde været til møde i NATO's parlamentariske forsamling med parlamentarikere fra 23 forskellige lande for at diskutere sikkerhedspolitik.

Dan Jørgensen har tidligere gjort sig bemærket i USA med en video, han lavede som modsvar til en række højst tvivlsomme påstande af værten Trish Reagan på den amerikanske tv-kanal Fox News. Her sammenlignede hun blandt andet Danmark med Venezuela. Dan Jørgensens video har siden været vist næsten 40 millioner gange.

Det var netop på grund af den video, som også Bernie Sanders har delt, at en aftale mellem de to kom i stand på amerikanerens kontor i det amerikanske senat.

- Jeg blev spurgt, om jeg var interesseret i at medvirke i en form for kampagnevideo. Det ville jeg meget gerne. Det er jo en kæmpe ære. Bare at komme til at møde ham var spændende og sjovt. Og jeg er som dansker stolt af, at han er interesseret i vores land og vil bruge det som et godt eksempel. Det kan vi da være glade for, siger Dan Jørgensen over telefonen fra USA.

- Jeg forsøgte at få ham til at præsentere mig som "Dan Jørgensen fra Fyn", men han kunne ikke udtale det, så det gik ikke. Jeg har det endda på video, at han sidder og forsøger at sige det, fortæller han grinende.

Gjort en forskel

I videoen, som du kan finde herover, interviewer Bernie Sanders Dan Jørgensen om danske forhold og leger i flere omgange djævlens advokat på vegne af skeptiske amerikanere. Videoen er tænkt som et element i den amerikanske debat for eller imod en velfærdsstat med blandt andet gratis uddannelse og adgang til sundhedsvæsnet, som Bernie Sanders er fortaler for.

- Den video, jeg lavede tidligere, tilbageviste jo de negative påstande, der var om Danmark, og det har da helt sikkert gjort en forskel i debatten, at så mange i USA har set og delt den. Det sagde Sanders også, og han håber nu, at den her video kan været med til at gøre noget af det samme, siger Dan Jørgensen.

Han var nervøs hele vejen op til mødet, som han frygtede ikke ville blive til noget. Bernie Sanders blæste rundt med en skare af hjælpere omkring sig. Egentlig havde han kun 10 minutter med danskeren, men de endte alligevel med at tale i sammenlagt næsten en time. Selve interviewet varede 25-30 minutter.

Ud over at tale om den danske velfærdsmodel, spurgte han også ind til dansk politik og Socialdemokratiets muligheder for at vinde det kommende valg. Selv om også mange danskere kommer til at se videoen, mener Dan Jørgensen ikke, det er den indenrigspolitiske effekt, der er vigtig:

- Først og fremmest er jeg vildt stolt af at bidrage lidt til debatten i USA. Det er idealistisk set en god ting. Hvis det så også kan være med til at minde os om i Danmark, at vi skal passe godt på det, vi har, og at det ikke kommer af sig selv, så er jeg da glad for det også.

Stå sammen

Han fik pæne reaktioner - også fra politiske modstandere, heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) - efter den første video, han selv lavede.

- Der var mange fra Christiansborg, der delte videoen og nogle er kommet hen til mig og har sagt, at det var godt gået. Jeg synes egentlig, at når der er nogen, der angriber Danmark, så er vi meget gode til at stå sammen, fortæller han.

Torsdag aften kom der så igen positive kommentarer, der tikkede ind, efter hans møde med Bernie Sanders.

Bernie Sanders gav efter mødet udtryk for, at Dan Jørgensen er velkommen en anden gang, og døren til hans kontor står åbent. Bernie Sanders nævnes som en mulig præsidentkandidat ved næste amerikanske valg i 2020.

Herunder kan du se den video, Dan Jørgensen selv lavede som modsvar til Fox News.

Dan Jørgensen i ny USA-video: Interviewes af Bernie Sanders om Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce