Brystkræft-screening har reddet knap 10 fynske kvinder om året

Susanne Inger Skov takker en mammografiscreening for, at hendes brystkræft blev opdaget i tide. Hun bliver stadig screenet hvert andet år. Foto: Michael Bager

Brystkræft-screening har reddet knap 10 fynske kvinder om året

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er 25 år siden, mammografiscreeninger for brystkræft første gang blev udbudt på Fyn. Over 100.000 kvinder er blevet undersøgt i løbet af perioden, og det vurderes, at screeningerne har været med til at redde 230 fynske kvinders liv.

Susanne Inger Skov fra Thurø fik for 12 år siden en mammografiscreening, der viste, at hun havde brystkræft. Hun blev opereret og er i dag kræftfri.

Hun er dermed en af de 230 kvinder, Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprograms Videnscenter (RKKP) vurderer, screeningerne har været med til at redde, siden den første fynske kvinde fik foretaget en mammografiscreening for 25 år siden. Det svarer til knap 10 fynske kvinder om året.

Ifølge RKKP har 120.000 fynske kvinder i løbet af de 25 år fået foretaget en mammografiscreening en eller flere gange. Af dem har 3200 fået konstateret brystkræft ved en af deres screeninger.

Tidligere overlæge Walter Schwartz, var med til at starte tilbuddet, og han ser også, at screeningerne har haft en effekt på konsekvenserne af sygdommen hen over perioden.

- Tal fra København og Fyns Amt viser, at der er cirka 25 procents reduktion i dødeligheden for hele gruppen af patienter, men 34 procents reduktion i dødeligheden blandt dem, der faktisk deltager i screeningen, siger han.

Samtidig har screeningen betydning for behandlingsmuligheder og fremtidsudsigter. Tidlig diagnosticering kan eksempelvis betyde, at man kan fjerne færre lymfeknuder i armhulen, som sikrer bedre bevægelighed i armen.

Susanne Inger Skov tager fortsat trofast til tjek hvert andet år. Hun kalder mammografiscreeningen for et fantastisk tilbud, der giver tryghed.

- Jeg mener, screeningen har reddet mit liv. Det er jeg sikker på, den har, siger hun.

Brystkræft-screening har reddet knap 10 fynske kvinder om året

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce