Bland dig Prisen: Se de indstillede kandidater her

Bland dig Prisen uddeles til Det Fynske Folkemøde den 7. september 2019. Det er muligt at indstille kandidater indtil den 23. august. Foto: Michael Bager

Bland dig Prisen: Se de indstillede kandidater her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Følg løbende med her for at se, hvem der er indstillet, hvem der har indstillet dem, og hvorfor netop de er blevet indstillet til Bland dig Prisen.

Fyens Stiftstidende hylder med Bland dig Prisen den eller dem, der blander sig lokalt og med originalitet tager initiativer, der gavner fællesskabet lokalt eller regionalt. Det er syvende gang, at Bland dig Prisen skal uddeles, og det sker til Det Fynske Folkemøde hos Fyens Stiftstidende på Banegårdspladsen den 7. september.

Sidste år vandt John Kaspersen fra Nørre Aaby for sit store engagement i området, hvor han blandt andet har været med til at sætte aktivitetsdagen Nørre Aaby i bevægelse i gang, som i år blev afholdt for tredje gang. Arrangementet har udviklet sig til en hel byfest, og John Kaspersen brugte de 25.000 kroner, som hører med til prisen, på underholdning på dagen.

Tidligere vindere er Susan Dam Andersen fra Gro Odense Byhave, som ud over stor anerkendelse også blev sporet ind på det rigtige job, og i Veflinge kastede lokale borgere sig ind i kampen for at tage imod de flygtninge fra Syrien, som er blevet sendt til byen, hvilket gjorde, at de blev vindere af Bland dig Prisen 2016.

I 2015 vandt initiativtagerne bag Oprør fra Udkanten, Viggo Mortensen og Finn Slumstrup, for deres store arbejde med at få Ærø på nationens dagsorden. På bare et år voksede bevægelsen til et landsdækkende netværk med flere end 500 medlemmer.

I 2014 var det borgerne i Allested-Vejle, som stod over for at skulle miste deres folkeskole, hvis kommunen gennemførte de varslede spareplaner. Det ville borgerne ikke finde sig i. De nedsatte en borgergruppe på 15 mand, der samlede ind til markedsføring for byen for at skaffe tilflyttere, og det fik dem nomineret til dette års Bland dig Prisen.

Den første vinder af Bland dig Prisen var busbanden fra Morud. Banden kæmpede for, at den lokale offentlige transport blev et endnu bedre tilbud til borgerne i Morud.

Fristen for at indstille sin kandidat udløber den 23. august.

Se herunder, hvem der indtil videre er indstillet til Bland dig Prisen 2019:

Karin Di Martini
Karin Di Martini er indstillet for at sætte fokus på giftdepotet på Lynfrost-grunden i Nyborg. Arkivfoto: Hans Sturesson

Indstillet af blandt andre Judy Egholm som skriver følgende i sin indstilling:

- Karin Di Martini har i flere år gjort opmærksom på giftdepotet på Lynfrost-grunden i Nyborg. Hun har i lang tid været alene om sine antagelser om svær forurening af området og udsivning, som det over årene har medført. Med hendes vedholdende energi har hun bidt sig fast i alle, der vil høre. Endelig er både lokale og nationale politikere begyndt at lytte og se på alle de data, som hun har fundet frem om Lynfrost-grunden. Desværre er der endnu lang vej for at få overbevist politikerne om, at der skal ryddes op efter tidligere tiders hovmod og uvidenhed. Heldigvis har Karin Di Martini stor opbakning blandt de lokale borgere - og hun har formået at skabe stor opmærksomhed på problemet. Derudover samarbejder hun med andre, som kæmper tilsvarende sager i deres områder. Jeg er stolt af, at Nyborg har en person som Karin, der vil kæmpe for fremtidens børn og natur i vores område.

Else Lysebjerg og Hans Lysebjerg
Hans Lysebjerg Hansen og hans søster Else Lysebjerg Hansen var tovholderne bag borgermødet omkring bevarelsen af præstegården i Flødstrup. Det store fremmøde og de mange appeller om at bevare præstegården har haft en betydning for menighedsrådets nyeste kovending om at bevare præstegården i Flødstrup. Arkivfoto: Kasper Riggelsen

Else Lysebjerg og Hans Lysebjerg er indstillet for deres arbejde med at bevare præstegården i Flødstrup med følgende begrundelse:

- De har i høj grad blandet sig i sagen om, hvorvidt der fortsat skal være præstegård i Flødstrup, eller der skal opføres ny præstebolig i Ullerslev. En sag, som just i skrivende stund (22. juni 2019 klokken 10.10) er ved at udvikle sig yderligere, men tilsyneladende med det resultat til følge, Else og Hans har kæmpet for. Det bemærkes i særdeleshed, at det lykkedes for de to at mobilisere væsentligt flere end 100 personer til et borgermøde om sagen i konfirmandstuen i Flødstrup 15. maj 2019.

"Assens Kommune svigt af de ældre"
Sussie Elkjær og hendes 90-årige mor Birthe Rasmussen har lavet en protestgruppe med mere end 1000 medlemmer, efter at Birthe Rasmussen stod frem og kritiserede en række besparelser på ældreområdet i Assens. Arkivfoto: Kim Rune

Facebookgruppen "Assens Kommune svigt af de ældre", startet af Sussie Elkjær. I indstillingen står følgende:

- Assens Kommune har vedtaget store besparelser, som er gået ud over de borgere, der modtager praktisk hjælp og personlig pleje. Gruppen har holdt møder med politikere og medarbejdere i administrationen, og der er holdt borgermøder. Gruppen er medvirkende årsag til, at beslutningen om rengøring hver 5. uge blev tilbageført til hver 3. uge. Gruppen er blevet landskendt, og deres indsats kan få betydning for ældreplejen i hele Danmark. Gruppen arbejder nu blandt andet med at få daghjem for de ældre - som blev fjernet - tilbage igen. Lukning har skabt ensomhed, derfor er det vigtigt, at det fællesskab og samvær, som var i daghjemmet, kommer tilbage igen. For mange var det et højdepunkt i deres liv, som nu er fjernet. Gruppen har i dag cirka 1400 medlemmer, og har stor betydning lokalt men kan også få det for hele landet.

De tre søskende Carl Emil, Marie Louise og Jens Peter Sølund Bager
Frustrationen over dårligt internet førte til, at de tre søskende nu står bag foreningen Langæble Bredbåndsforening. Arkivfoto: Kasper Riggelsen

Indstillet for at sørge for fibernet i landområde, Tårup. I indstillingen står følgende:

- Tre søskende sørger for fibernet til 28 husstande. Langæble Bredbåndsforening. Bag projektet står 17-årige Carl Emil, 15-årige Marie Louise og 12-årige Jens Peter Sølund Bager. Under opholdet 2017-2018 på Eisbjerghus efterskole har Carl Emil nok mærket, hvad hurtig internet gør og tænkt nu skal der gøres noget ved deres dårlige internet hjemme på Langæblevej, og som sagt så gjort.

- Vi henviser til artiklen i Fyens Stiftstidende den 10. juni.

Claus Schmidt
Hver lørdag kommer der omkring 30 børn med forskellige handicaps i Langeskovhallen for at træne håndbold. De er med på holdet "De Glade Unger," som Claus Schmidt har oprettet. Arkivfoto: Louise Koustrup

Indstillet for at starte Lykkeliga, et håndboldbold for handicappede børn, i håndboldklubben BR66. I indstillingen står følgende:

- Jeg vil gerne indstille Claus Schmidt Hansen, som har haft et enormt overskud i håndboldverdenen i BR66. Han har trods arbejde, hus og hjem, kone og fire børn, bestyrelsesmedlem i BR66, træner og aktiv håndboldspiller formået at tage initiativ til at opstarte Lykkeliga i klubben. Det er en kæmpe succes, og det viser overskud.

Lone og Thune Holm
Lone og Thune Holm er indstillet til Bland dig Prisen 2019 blandt andet for deres arbejde med at åbne Cafe Fabers i Ryslinge. Arkivfoto: Louise Holmgaard Nielsen

Lone og Thune Holm er indstillet til Bland dig Prisen 2019 for deres store engagement i Ryslinge og for åbningen af Cafe Faber. Læs indstillingen her:

- Cafe Faber er et hyggelig sted i den ældste del af den gamle Fabers fabrik, her er der renoveret for mange penge, der er plads til op til 60 personer, håber at kunne få det sidste på plads, så der kan rummes 150 personer. Der er åbent fast tre dage om ugen fra 14 til 20, hvor der serveres kaffe, the samt drikkelse. Spiseligt kan der serveres tapas og sandwich fra den lokale bager. Lokalet kan lejes til fester og andre kulturarrangementer, med eller uden betjening.

Lone og Thune har sammen lagt et kæmpe arbejde med at rejse midler fra frivillige, Fonde, L.A.K. og kommunen, sætte i stand og organisere frivillige, da cafeen udelukkende betjenes af frivillige, så Ryslinge kunne få et hyggeligt mødested midt i byen med masser af atmosfære.

De arrangerer koncerter, quizzer, tapas-aftener og meget mere i cafeen, så der er noget for alle. Og det er ofte dem selv, der står bag disken og serverer kaffe, øl og lækre cookies. Altid med overskud og tid til en snak.

Det ligger dem meget på sinde, at Cafe Fabers er for alle. De er meget imødekommende overfor de ønsker og ideer der kommer. Dels fra byens borgere, og dels fra Ryslinge Høj- og Efterskole.

Cafeen er ligeledes tæt på de flygtninge, som bor på en del af det gamle Fabers fabrikker, og dermed giver det en god integration i hele bylivet.

Udover cafeen har Lone og Thune også skabt yderligere liv i de gamle fabrikshaller ved at være med til at arrangere koncerter for byen i Musik i Fabriksladen. Både med Thunes eget band og med andre gode bands.

Så det er i høj grad Lone og Thunes fortjeneste, at Fabers fabrikker, som i gamle dage udgjorde hjertet i Ryslinge, hvor over 500 mennesker havde deres daglige gang. Dette er igen ved at blive et samlingssted for hele byen sammen med alle de øvrige aktiviteter på fabrikken.

Inger-Lise Frost
Inger-Lise Frost er indstillet til Bland dig Prisen 2019 for sit arbejde med at udbedre en jordsti i Nørrebjerg, Odense SØ. Privatfoto

Inger-Lise Frost er indstillet til Bland dig Prisen 2019, da hun har formået at udbedre en jordsti i Nørrebjerg, Odense SØ. I indstillingen står følgende:

- Ovennævnte sti benyttes dagligt som en "smutvej" mellem Tornbjergstien og Nørrebjergvej og anvendes især af mange cyklende, der har deres daglige arbejde i dels industriområdet Tietgenbyen og nærområdet ved Fraugde. Samtidig med anvendes stien også dagligt af børn og unge, der dyrker sport og anden idræt i Fraugde Gymnastik og idrætsforening.

Jordstien er tilsyneladende en officiel sti, da den er indtegnet i diverse bykort, men den har ikke været ordentligt vedligeholdt, og det har været et meget stort ønske fra flere sider, at Odense Kommune ville tage ansvar for, at den blev forbedret.

I årenes løb har andre forgæves forsøgt at overtale kommunen til at få forholdet bragt i orden. Inger-Lise tog derfor initiativet til at indsamle underskrifter fra de myndige personer, der dagligt anvender stien, og det lykkedes hende at indhente 174 underskrifter, men samtidig har hun ikke indhentet oplysninger fra børn og unge, så der er reelt tale om flere daglige brugere.

Inger-Lise tog derfor kontakt til Park og Vej i Odense og fik lovning på, at de ville se nærmere på sagen. Desværre var vejen til det endelige færdige resultat brolagt med mange udfordringer, men i sidste ende efter cirka tre måneders forløb lykkedes det at få stien udbedret.

Bodil Oesther
Bodil Oesther, købmand i Mesinge, er indstillet til Bland dig Prisen for sit engagement i lokalområdet. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Mesinge lokalråd har indstillet deres lokale købmand Bodil Oesther som kandidat til Bland dig Prisen 2019. I indstillingen står følgende:

- Bodil og hendes mand Carsten har i snart 25 år drevet købmandsforretning i Mesinge på Hindsholm. De overtog i sin tid en netop nedlagt brugs - og med engagement og gå-på mod lykkedes det dem at få gang i en ny forretning, så meget at de på et tidspunkt valgte Hindsholm til ved at investere en ny ombygning af den gamle forretning, således at den i dag fremstår som en moderne butik.

Når det er lykkes, skyldes det især Bodils evne til at være en del af miljøet på Hindsholm. Hun har gentagende gange lavet forskellige arrangementer og aktiviteter omkring forretningen, som bakkes op af befolkningen herude. Hun har stillet lokale til rådighed for vores lokale "bibliotek", hvor frivillige modtager og udlåner/videreformidler bøger. Hun er altid klar, når lokale foreninger har brug for støtte i form af sponsorater - eller hendes og forretningen medvirken i lokale arrangementer, som for eksempel det årlige Høstmarked og i det seneste tiltag Holmens Dag. Hun og hendes personale møder altid op og indgår i disse arrangementer.

Købmandforretningen er også en vigtig arbejdsplads for en række personer. Butikken er en mulighed for områdets unge til at få et job som supplement til studier m.m., flere andre har gennem mange år haft et godt og stabilt job - og endelig har Bodil de seneste år tilbudt job til flygtninge, som er kommet til Danmark. I dag er der således ansat to syrere, som blandt andet via Bodils medvirken er blevet godt integreret i det danske samfund.

Bodils allervigtigste fortjeneste - og det der i høj grad kvalificerer hende til Bland dig Prisen er, at hun er her. Hendes vilje til at ville det lokale samfund og hendes måde at involvere sig selv og forretningen, betyder at der fortsat er en lokal dagligvareforrening, som bakkes op af lokalbefolkningen. Udviklingen rundt omkring i landet viser jo desværre, at det ikke er givet, at de små dagligvareforretninger overlever - eller måske kun overlever fordi de lokale overtager ansvaret for forretningen. På Hindsholm eksisterer forretningen i bedste velgående - og Bodil og Carstens måde at drive forretning på gør, at vi lokale handler der - bare lidt mere - og det er til gavn både for købmanden og de levende landsbyer på hele Hindsholm.

Caroline Dietz, Elisabeth Christiansen og Anders Møllegaard Kolind
Elisabeth Christiansen og Caroline Dietz er sammen med Anders Møllegaard Kolind indstillet til Bland dig Prisen 2019 for blandt andet deres arbejde med at opføre en ny hal i Husby. Arkivfoto

Caroline Dietz, Elisabeth Christiansen og Anders Møllegaard Kolind er indstillet af Lilian Kidmose for deres arbejde i yderområdet Husby i Middelfart Kommune. I indstillingen står følgende:

- De gør og har gjort et meget stort arbejde i ”den sydligste spids” af Middelfart Kommune for at styrke fællesskabet og gøre det til et attraktivt sted at bo. De har alle tre arbejdet hårdt på at få samlet penge ind til en hal, der forhåbentlig skal bygges i forbindelse med Husby Forsamlingshus.

Husby Forsamlingshus er ejet af gymnastikforeningen HTUG og borgerforeningen HTB i fællesskab, som er en driftsforening, der står for den daglige drift, HTLF. Husby Forsamlingshus er samlingspunkt for otte små landsbyer: Husby, Sdr. Aaby, Emtekær, Hjorte, Håre, Hygind, Nakke og Tanderup.

I forsamlingshuset foregår der hen over året mange ting ud over fester. Der er sangaftener og banko med fællesspisning, dilettant, foredrag, koncerter, sommerfest og det nyeste tiltag er en familiegruppe for unge børnefamilier, der mødes hver anden uge til aktiviteter og fællesspisning – rigtig godt for nye tilflyttere.

Hallen vil være et vigtigt tiltag for gymnastikforeningen, da de ikke længere kan blive i Tanderup skoles lokaler, og det er på trods af skolelukning for otte år siden lykkedes HTUG at fastholde et stort antal aktiviteter – i år er der 11 hold fra alderen tre til 90 år. Herunder hold for små børn, lidt større børn, tre karatehold, flere kvindehold og et stort mande-hold.
Desuden vil en hal kunne tilbyde andre aktiviteter i dagens løb blandt andet for pensionister og til styrkelse af fællesskabet.

De tre, jeg vil indstille, har hver på deres område arbejdet mange timer ud over deres fuldtidsarbejde for fællesskabet. Elisabeth har søgt rigtig mange fonde, arbejdet som formand for HTUG, er bestyrelsesmedlem i HTLF, træner et gymnastikhold og er selv aktiv gymnast, med i Familiegruppen, og har været med til at stemme dørklokker til indsamling af midler til hallen.

Caroline er formand for HTLF, træner i HTUG, aktiv gymnast, en af initiativtagerne til starten af Familiegruppen og har været med til at ”stemme dørklokker” til indsamling af midler til hallen. I forbindelse med en arbejdsweekend ved forsamlingshuset ledede hun på bedste vis arbejdet med nedrivning af et hus, maling og rengøringsarbejde i forsamlingshuset for 30-40 mennesker - til glæde for alle.

Anders er med i bestyrelsen for HTUG. Han har i de seneste år arbejdet meget målrettet på at rejse penge til hallen og undersøge, hvordan vi får mest for pengene.

Jeg håber, at I med dette kan se, at man her i udkanten af kommunen har ildsjæle, der er med til at gøre det attraktivt at bo på Fyn.

Fiskeskolen Fyn
Tre af de indstillede fra Fiskeskolen Fyn til Bland dig Prisen: Jørgen Alvin Pedersen, Kurt Christensen og Gerhardt Lund Andersen. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Fiskeskolen Fyn er indstillet til årets Bland dig Prisen. De seks indstillede er: Jørgen Alvin Petersen, Kurt Christensen, Gerhardt Andersen, Henning Stig Jacobsen, Jørn B. Holm, Erik Pontoppidan. Læs indstillingen her:

- Fiskeskolen er en afdeling under Odense Sportsfisker Klub (O.S.K.) og startede tilbage i 2013-14, hvor man ville lave en fiskeskole, så unge mennesker kunne lære om fiskeri, og hvordan man bruger grejet, opføre sig i naturen, lave bål, spiser fisk osv. De fandt hurtigt ud af, at der skal meget grej til, når der står en hel skoleklasse, der gerne vil ud og fiske på én gang. Så der er brugt mange planlægningstimer for at skaffe sponsorer, snakke med Odense Kommune, Ung Nord, Nordea Fonden, Fyens Laksefisk og listen vil bare blive ved.

Nu er de fleste ture og arrangementer i dagtimerne, så det er det grå og hvide guld vi er ude og bruge af vores medlemmer, pensionister, efterlønner og folk der lige har en fridag.
De var meget i tvivl, da vi startede, mon dog de unge mennesker gider os, og der tog de fejl! De unge mennesker elsker at være på tur med de gamle fiskeeksperter. Og det er fænomenalt hvad det er blevet til i vores fiskeskole.

De har været på fisketure med: dagplejebørn, børnehaver, skoleklasser (flest 171 børn på en gang), udskoling (som valgfag 10 dage), klubber, integrationshold, flygtninge fra Syrien, "Fiskeskoler for flygtninge" sammen med Danmarks Sportsfisker Forbund, events, "Det Gode Liv" 65+ støttet med 140.000 af Nordea Fonden, "Bliv Naturligvis" hvor de lige har været på Brahetrolleborg i tre-fire dage med fiskeri for børn, avisen, kommunale udvalg, ældre klubber, og listen vil ikke stoppe, bare i 2018 var de ude over 70 dage.

Og vi andre i klubben glæder os til, at vi bliver så gamle, at vi også må komme i fiskeskole og være med.

Anne Fiber
Anne Fiber er indstillet til Bland dig Prisen 2019. Arkivfoto: Lasse Hansen

Anne Fiber er indstillet til Bland dig Prisen 2019 af Henrik Madsen blandt andet for sit store arbejde, da Langeskov skulle have et togstop. Læs hele indstillingen her:

- Anne har en iboende ildsjæl og personificerer begrebet “Bland dig”.

Hun har kæmpet hårdt og har en meget stor ære af det faktum at Langeskov fik togstop. Togstoppet har betydet vækst og stigning i huspriser i Langeskov, ikke mindst fordi Langeskov nu bliver betragtet som en forstad til Odense, med knap 8 minutter til Odense Centrum (med toget)

Hun har desuden i tiden under og efter kampen om togstoppet, involveret sig i Pendlerforeningen Østfyns Pendlerklub, hvor hun har kæmpet for “tog til tiden”, bedre trafikinformation, i blandt mange andre sager.

Hun er medstifter og siddende formand for Langeskov Fiberforening, og har med sin bestyrelse kæmpet hårdt for at få to energiselskaber til at investere i Langeskov. Dette skyldes, at Langeskov idag er dækket over 60 procent med moderne internetfaciliteter. Dette initiativ breder sig nu til omegnen af Langeskov, også med Anne bag roret. Herunder fik foreningen, med Anne bag roret, for nylig den lille landsby Birkende med på fibernet. En betydning man kun kan fantasere om, hvad betyder for en lille landsby.

Hun har desuden meldt sig under fanerne i det politiske liv og blev med et flot stemmetal stemt ind i Kerteminde byråd, for De Konservative, hvor hun idag sidder i Børn-, unge- og uddannelsesudvalget, hvor hun flere gange har forsøgt at få løst svære dilemmaer med alternative forslag. I byrådet har hun blandet sig blandt andet ved at sørge for opbakning til at få kommunens ansattes arbejdsmiljø helt op på den politiske dagsorden.

Derudover er hun mor til to børn, gift med Tommy og er en vaskeægte ildsjæl for lokalsamfundet.

Yvette Juul Christoffersen
Yvette Juul Christoffersen er et kendt ansigt i Skibhuskvarteret, hvor hun har blandet sig i mange år. Hun er nu indstillet for sit store engagement i området. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Yvette Juul Christoffersen bor i Skibhuskvarteret og er indstillet til Bland dig Prisen af Dennis Kongstad for sit store engagement i kvarteret. I indstillingen står følgende:

- Yvette Juul Christoffersen har gennem mange, mange år været en markant skikkelse, der har ydet en indsats for fællesskaber af mange forskellige slags.

Tilbage i 80erne, hvor jeg lærte hende at kende, var hun leder af Beboerværtshuset Café Blomsten i Dronningensgade. Her brugte hun sin energi til at gavne alle medlemmer og ikke medlemmer af cafeen med sin energi, viden og idérigdom, og sørgede for at Cafe Blomsten var en oase og fristed i storbyen. I det nye årtusinde tog hun initiativ til at samle de gamle stamkunder igen til sammenkomster på samme sted.

Gennem hele livet har hun i mange forskellige roller gjort en forskel for høj som lav med sine markante holdninger og utrættelige indsats på både institutionelt, forenings og privat plan.
Gennem årene har hun påvirket som vellidt institutionsleder, fagforeningsaktiv og privat støtte til svage sjæle mange forskellige private aktivgrupper, hvor hun med stor energi har givet af sit overskud og idérigdom.

I de seneste mange år har det ikke mindst været Skibhuskvarteret, der har nydt godt af Yvettes energi. Som frontfigur i Skibhusforum både på gulvniveau og i bestyrelsen, som bestyrelsesformand i Kvickly på Skibhustorvet og ekstrem aktiv praktisk igangsætter og deltager i aktiviteter, som samler kvarteret. Også medlem af Skibhusvejforeningens bestyrelse har hun sat skub i tingene.

Yvette er meget aktiv på de sociale medier, hvor hun giver sine klare holdninger til kende herunder forsøger at sætte skub i sine medborgere.

Mange af de fælles tiltag, der har været i Skibhuskvarteret de senere år, kan tilskrives Yvettes ”blanden sig”. Om det er fundraising, idéudvikling, kritik, personlig hjælp og rådgivning, praktisk afvikler af udskæring af græskar til Halloween med børnene i kvarteret, uddeling af juletræer til Skibhusvej, arrangør af juletræsfest for børn/forældre og bedsteforældre, opstilling af bænke i lokalområdet – så kan man altid regne med Yvette.

Intet er for småt og intet for stort til, at Yvette går ind i det, hvis hun mener, at det tiltrænges – derfor mener jeg, Yvette er en værdig kandidat.

”Lynhurtigt Bredbånd til de Nordfynske Landdistrikter”
Kjeld Hansen er tovholder for projektet "Lynhurtigt Bredbånd til de Nordfynske Landdistrikter" og er blandt de indstillede til Bland dig Prisen 2019. Arkivfoto: Thomas Gregersen

Projektet "”Lynhurtigt Bredbånd til de Nordfynske Landdistrikter” sørgede for, at 2100 ejendomme fik hurtigt bredbånd via fiber. Det har fået Niels Bo Nielsen til at indstille arbejdsgruppen til årets Bland dig Prisen. De indstillede er Kjeld Hansen, Ivan Carlsen, Gitte Hansen, Lena Eriksen, Lars Drescher, Karl Peter Lyhr, Birthe og Max Johansen, Hanne Bille. Læs hele indstillinger her:

- 90 ambassadører gjorde en kæmpe indsats, hvilket betød, at knap 2100 ejendomme i de nordfynske landdistrikter fik lynhurtigt bredbånd via fiber.

Projektet startede i forbindelse med Energistyrelsens Bredbåndspulje, hvor en arbejdsgruppe gennemførte et stort forarbejde med afdækning af ejendomme med dårlige/manglende modtagerforhold. Hele området blev delt op i ni enheder, og efterfølgende blev der sendt ansøgning om tilskud fra Bredbåndspuljen.

På grund af ambassadørernes store indsats lykkedes det at få så mange ejendomme til at slutte op om projektet, at Energi Fyn Fiber lavede aftaler om at installere fiber i hele området uden tilskud fra Bredbåndspuljen. Altså på normale kommercielle vilkår. Bredbåndspuljens første udlodning lød på 80 millioner kroner, hvor 2600 ejendomme fik lynhurtigt bredbånd. På Nordfyn fik næsten 2100 ejendomme lynhurtigt bredbånd. Hvis man laver en matematisk sammenligning, betyder det, at 90 ambassadørers indsats var mere end 60 millioner kroner værd.

Et tydeligt bevis på, hvad det betyder at se muligheder frem for begrænsninger – fulgt op af en fantastisk indsats.

Morud forsamlingshus
Morud Forsamlingshus har været meget tæt på at lukke. Men en gruppe frivillige har meldt sig klar til at drive huset videre. Det har fået dem indstillet til Bland dig Prisen 2019. Arkivfoto: Sugi Thiru

Marie Holmgaard er sammen med en flok på fem blevet indstillet til Bland dig Prisen for deres arbejde med at redde Morud Forsamlingshus. De er indstillet af Anna Pia Holmgaard, som i sin indstilling skriver følgende:

- Morud Forsamlingshus skulle sælges – og så trådte seks stærke kvinder sammen og sagde ’nej, det skal da ej’ – vi GØR noget!

Marie Holmgaard og en flok på fem andre (Marie Holmgaard er bestyrelsesformand) satte sig for at redde det gamle hus og solgte 300 beviser og gjorde huset til et interessent-selskab. Visionen med at skabe et nyt mødested i byen – med køkken, sal og nu et kontorfællesskab er lykkedes. Man kan leje festsalen, man kan byde ind med arbejdskraft, for intet kommer gratis. Hvis man ønsker nyt gulvtæppe, må nogen sponsorere og nogen lægge arbejdskraften. Ditto med vægmaling, gipsplader til loftet, en bar til anretterkøkkenet. Og det forunderlige har været, at det sker faktisk. Folk byder ind med timer, byggematerialer, gode råd og kontakter.

Det gamle midtpunkt i byens sociale og kulturelle liv på Nordfyn er således genskabt på rekordtid og er nu i flot vækst og trivsel. Første foredrag var i øvrigt med en konflikt-forsker og gav eftertanker og brede grin blandt de over 80 fremmødte. Det lægger måske basen for fremtiden? Når vi er enige om målet, så forsvinder uenighederne, for i et frivilligt drevet fællesskab er rummelighed også et must – hvilket har været pointeret og bakket op om fra starten.

Jeg er absolut ikke i tvivl om, at den forrygende start lover utrolig godt. I januar er yoga på programmet, nye fester på vej, nye foredrag og politiske debatter. Kontorfællesskabet er nu også etableret og fuldt booket helt i tråd med moderne arbejdsliv, hvor man vil bo godt, arbejde sammen med andre, men måske ikke behøver at sætte sig i en bil for at få et arbejdsfællesskab.

Hatten af for et fantastisk drive, de fællesskaber, bestyrelsen og Marie som formand har skabt og den fremtid, projektet viser: At de små byer på ingen måde er ved at dø ud og fælles kræfter kan løfte – det meste.

Morud har altid været god til sport omkring Langesøhallen og friluftsbad. Nu har man føjet endnu en gren til, nemlig et moderne forsamlingshus.

Jeg linker til husets egen hjemmeside, der er brugbar, konkret og nem at forholde sig til: Præcis som huset selv og det succesfulde koncept, der i øvrigt langsomt breder sig i andre dele af landet i erkendelse af, at vi er stærke i fællesskaber, der nærer familier, enkeltpersoner og det for Danmarks så berømte foreningsliv.

Jeg håber, I vil tage Morud Forsamlingshus ind i vurderingen af kandidater og håber naturligvis også, at de vinder. Det har de simpelthen fortjent med den kraftpræstation, de har lagt for dagen.

Trine Lykke Hansen
Tina Lykke Hansen er indstillet som kandidat til Bland dig Prisen for at have taget initiativ til at oprette en klub for byens børn i Aasum. Arkivfoto: Kristian Isaksen

Trine Lykke Hansen er indstillet til Bland dig Prisen 2019 af Dorthe Mygind for sit arbejde i Aasum. Læs hele indstillingen her:

- Trine har for et par år siden taget initiativ til at oprette en klub for byens børn i Aasum. Børnene mødes hver onsdag fra klokken 16-17 i Aasum Idrætsforenings klubhus ved sportspladsen. Om sommeren bliver der spillet rundbold, fodbold etc. udenfor, om vinteren hygges der med brætspil indenfor. Pause med saftevand og oreokiks er fast på programmet hver gang.

Trine møder op hver eneste onsdag og er sammen med børnene – andre forældre træder til og fra og hygger med, når det er muligt. Børnene, som bor i Aasum, går på flere forskellige skoler i nærområdet og kendte derfor ikke hinanden førhen. Denne klub har derfor været med til at styrke fællesskabet blandt både børn og forældre i Aasum – nye venskaber og legeaftaler er opstået i lokalområdet. Trine fortjener en pris for dette.

Maria Lund Nielsen
Maria Lund Nielsen er indstillet til Bland dig Prisen 2019 for sit store arbejde i kampen om minimumsnormeringer i daginstitutionerne i Middelfart. Arkivfoto: Laust Jordal

Maria Lund Nielsen er indstillet til Bland dig Prisen af blandt andre Julie Hartvig Engelbrecht Olesen. Hun kæmper for minimumsnormeringer i daginstitutionerne i Middelfart. Læs hans indstilling her:

- Maria gør et utrætteligt stykke arbejde for vores alle sammens børn i forhold til kampen om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Maria har arrangeret demonstration på torvet i Middelfart, hvor hun gjorde et stort stykke arbejde med at få det stablet på benene, delt flyers ud, fundet sponsorer og få det arrangeret.

Hun holder gruppen "minimumsnormeringer i Middelfart" på Facebook opdateret med nye tiltag og hvad der ellers sker politisk.

Maria er i gang med at stable en gratis foredragsaften på benene, hvor hun ligeledes har fået sponsorater i form af frugt og selvfølgelig foredragsholdere mv.

Maria gør en kæmpe indsats for at blive ved med at bevare fokus på det vigtigste vi alle har, nemlig vores børn. Og jeg tror, at det nogen gange kan virke som en utaknemmelig kamp, fordi der ikke rigtig er nogen, der er taknemmelige - børnene er for små til at forstå, hvilken kamp Maria kæmper for dem, og de voksne har nok for travlt til virkelig at indse, hvilket kæmpe stykke arbejde hun gør - men det kan jeg jo så gøre ved at indstille hende til denne pris, og samtidig anerkende hendes enorme engagement i denne kamp.

Frøbjerg Festspil
Frøbjerg Festspil er indstillet til Bland dig Prisen 2019. Billedet er fra deres forestilling "Sommer i Tyrol" i 2017. Arkivfoto: Nina Vibe Petersen

Henning Borgersen har indstillet Frøbjerg Festspil med formand Knud Møller til Bland dig Prisen 2019. Læs indstillingen her:

- Jeg mener, at det er flot, at foreningen Frøbjerg Festspil kan samle over 300 frivillige år efter år. Det er flot i et sådant et landområde

Så mange helt forskellige mennesker får det år efter år til at køre. I foreningen er der foruden forsamlingshus også frøbjergkoret. Som repræsentant for foreningen er formand Knud Møller.

"Tab et ton"
"Tab et Ton" er et fællesskabsprojekt, som alle fra Nordfyns Kommune kan deltage i. Det foregår i Veflinge, og er for alle som vil deltage i idræt, målinger, vil tabe et eller flere kilo, eller øge konditionen. Det foregår under mottoet - styrk din sundhed - dyrk fællesskabet. Initiativet er indstillet til Bland dig Prisen. Arkivfoto: Sugi Thiru

Anne Margrethe Dalskov og Doris Mogensen er indstillet til Bland dig Prisen 2019 af Ruth Christensen fra Veflinge. Læs hele indstillingen her:

- Anne Margrethe Dalskov og Doris Mogensen er et par fantastiske iderige piger.

Grunden til, at de startede projektet ”Tab et ton” skyldes, at indbyggerne i Nordfyns Kommune var, iflg. en undersøgelse, de kraftigste (tykke) i Danmark i 2017.
Det måtte der gøres noget ved, syntes Anne Margrethe ( zoneterapeut) og Doris ( psykoterapeut), så de lagde en plan. Idrætsforeningerne og menighedsrådet i Veflinge blev kontaktet, da det jo er nødvendigt med idræt/sang, når indbyggerne skal tabe et ton på to år.

Dagli' Brugsen kom også på banen, for vægttab kræver også sunde kostvaner. AM og Doris laver opskrifter, der sendes ud til deltagerne. Der er vejning hver tredje måned. Der er oprettet flere motions hold blandt andre Ud i Naturen - gå hold - cykel hold - korsang i kirken med mere. Doris tilbyder samtaler, da det psykiske også betyder meget for et godt helbred.

AM og Doris var inviteret til Folkemødet på Bornholm, hvor de skulle fortælle om projektet. De har også været ude og holde foredrag andre steder i landet. De er blevet "verdens berømte" i Danmark. Det er for alle borgerne i Nordfyns Kommune. I vores egen by, Veflinge, er der blevet meget mere sammenhold. Der er næsten altid folk på gaderne, gående eller cyklende eller med aktiviteter ude i naturen. Der kommer borgere fra andre steder i kommunen. Jeg bliver helt " høj", når jeg ser alle de dejlige mennesker, der deltager. Både børn og voksne.

I går modtog jeg igen en mail om et nyt arrangement. Der skal laves "Mad over bål med hygge". Det forgår i Kirkeskoven den 25. august. Den er også ny med bålhytte, shelter, en sø og en nyplantet skov. Menighedsrådet har givet et stykke jord til byens borgere. Sander og Karin fra DGI hjælper også.

Anne Margrethe og Doris blander sig. De gør en kæmpe forskel for mange.

Søren Fangel
Siden 2007 har Tennis Club odense lavet kurser for seniorer, der har lyst til at spille tennis om formiddagen. Her har Søren Fangel gjort et stort stykke arbejde, og for det er han indstillet til Bland dig Prisen 2019. Arkivfoto: Christian Brandt

Søren Fangel er indstillet til Bland dig Prisen af Birthe Bay Skov, Jytte Nielsen, Merri Nielsen og Christa Reil. Læs hvorfor her:

- I Tennis Club Odense har man siden 2007 hvert forår lavet kurser for seniorer, der har lyst til at spille tennis om formiddagen. Det er blevet en stor succes – en win-win situation. Man får liv på banerne også om formiddagen, og seniorerne kommer af sted til sjov motion og fællesskab. Der er nu omkring 60 seniorer i gruppen 55+.

Og hvad så? - Her kommer Søren Fangel ind i billedet. Han har med ildhu, godt humør og meget arbejde lavet drop-in-tennis mandag, onsdag og fredag for seniorer og andre, der har lyst at være med. Man møder op klokken 9.45, får tildelt en makker, modspillere og en bane, som Søren naturligvis har booket. Der spilles tre gange 40 minutter. Efter 40 minutter spil skiftes der bane og makker. Alle kommer i gang, nogle vinder, andre taber, og alle kæmper det bedste, de har lært. Efter to timers fantastisk træning er der kaffe, hyggeligt samvær og en fællessang.

Søren styrer løjerne og sørger for, at alle kommer til at spille. Han er her og der og alle vegne for at være sikker på, det hele går godt. Og han spiller naturligvis også selv med. Det er fantastisk at være med i fællesskabet, og vi får motion og sved på panden.

Om vinteren spiller vi onsdag og fredag i Marienlysthallerne. Her styrer Søren også slagets gang. Frivilligt, på eget initiativ og til glæde og gavn for både seniorer og TCO. Det holder lægen fra døren. Ikke med det berømte æble per dag men ved motion, hjernegymnastik og humor.

Søren har så rigeligt fortjent Bland dig Prisen.

Sune Vesterlund Larsen
Sune Vesterlund Larsen er indstillet til Bland dig Prisen 2019 for sit arbejde med at relancere Midtfyns Festival. Arkivfoto: Maja Julskjær

Sune Vesterlund Larsen er indstillet til Bland dig Prisen for sit arbejde med at genskabe Midtfyns Festival. Han er indstillet af Sabina Kethelz, formand for Miftfyns Festival, på vegne af hele Midtfyns Festivals bestyrelse og frivillige. Læs hele indstillingen her:

- Sune Vesterlund Larsen indstilles til Bland dig Prisen for at have gjort en imponerende stor indsats for at relancere Midtfyns Festival i 2019 til stor gavn for hele egnen.

Sune har trådt sine barnesko i det midtfynske, og han har hele sit liv vist, at han brænder for at gøre en betydelig forskel for hele Midtfyn. Som engageret lærer og medstifter af Ryslinge Efterskole brænder han for at skabe liv og udvikling på Midtfyn, og på efterskolen brænder han igennem som yderst engageret underviser, hvor han er forbillede ved at lære sine elever værdien i at følge sine drømme.

Således satte han sig i 2018 i spidsen for at genåbne Midtfyns Festival i 2019, han trodsede stor modstand, og fik samlet en meget stor og engageret flok frivillige, der med Sune som inspirator fik stablet festivalen på benene - med stor succes og med økonomisk overskud allerede det første år.

Sune har ved siden af sit fuldtidsarbejde som lærer og konstitueret leder på Ryslinge Efterskole knoklet mere end fuld tid for at arrangere festivalen, og han viser med sit engagement vejen for, hvordan det giver mening og værdi for lokalsamfundet at blande sig.

Med festivalens succes er kimen lagt til, at den i de kommende år kan udvikle sig til at være langt mere end blot en lokal festival, men en festival der tiltrækker opmærksomhed fra hele landet til stor gavn for Midtfyn. Særligt i en tid hvor Faaborg-Midtfyn og “udkanten” i det hele taget har udfordringer med udflytning og presset økonomi, gør Sunes engagement en uvurderlig forskel for hele området. På den måde viser han, at man ved at blande sig som menneske og borger i sit lokalsamfund kan gøre en stor forskel for hele det lokale økosystem.

Aktive Ældre
Aktive Ældre i Aarup er indstillet til Bland dig Prisen 2019. De har blandt andet stået for madlavning og udskænkning af drikkevarer for Ældresagen i forbindelse med fællesspisning i Aaruphallen. Arkivfoto: Lasse Hansen

Aktive Ældre er indstillet til Bland dig Prisen 2019 af Peter Poulsen. Læs hvorfor her:

- En forening med 200 medlemmer fra 60 år og opefter startede i 1992 som en forening for aktive ældre, der ville skabe liv i “den gamle Aarup hal”

De mødes hver mandag klokken 9-12 i gennemsnit 112 hver gang
De hygger, drikker kaffe, spiller kort, badminton, bowl’s og laver gymnastik
De ejer og driver “den gamle Aarup hal”
Driftens økonomi af halen klarer de selv uden nogen form for tilskud
De tjener til driften ved en masse aktiviteter
De har masser af aktiviteter i hallen, banko, messer, idræt, privat fester, kræmmermarkeder, børnebasar, etc
De har et onsdagshold der vedligeholder hallen her mødes 10-15 mennesker og arbejder med vedligehold

“Aktive ældre” er en forening hvor ældre i Aarup mødes og fællesskab opstår, de holder øje, hjælper og passer på hinanden. Det er et stort frivilligt arbejde, der lægges i foreningen. Foreningen drives økonomisk ved egne kraft,

Det er et meget stort aktiv for vores by og opland.

Jeg vil varmt anbefale at Aktive ældre kommer i betragtning.

Lasse Tajmer
Lasse Tajmer er indstillet til Bland dig Prisen for sit store arbejde for Kulturhuset Tobaksgården. Arkivfoto: Martin Kloster

Lederen af Kulturhuset Tobaksgården, Lasse Tajmer, er indstillet til Bland dig Prisen af Assens Lokalråd. Læs deres indstilling her:

- Kulturhuset Tobaksgården holdt fredag den 16. august sit 15 års jubilæum med deltagelse af rigtig mange mennesker fra hele Fyn.
Tobaksfabrikanten Georg Gundersen skal have æren og blomsterne for at være forudseende ved donationen af den gamle tobaksfabrik til kulturhus for Assens by i 2004. Bestyrelsen for Kulturhuset skal have æren og blomsterne for at udvikle huset til det det er i dag.

Alle de frivillige skal have mange blomster for at bakke op, bidrage, levere et solidt arbejde, der ikke kan anerkendes nok.
Medarbejderne – de mangeårige medarbejdere Signe McKinney, Finn pedel, (der begge nu er fratrådt), Claus Ringer og de nytilkomne har været hjertet i Tobaksgården. For meget små ressourcer har de drevet hverdagen i Tobaksgården.

Uden Lasse Tajmer havde der ikke været et Tobaksgården på det niveau, der er. Lasse er Tobaksgårdens ubestridte kulturelle fyrtårn. Lasse har kompetencerne, passionen og netværket der skal til for at gøre Tobaksgården til et helt ekstraordinært sted for Assens og for hele Fyn. 50 procent af gæsterne kommer udenfor Assens Kommune. Primært fra det øvrige Fyn men også fra Trekantområdet.

Kulturhuset er blevet regionalt spillested i 2016. Det bliver man ikke, hvis man er et ordinært kulturhus. Det bliver man, når man opfylder de mange og strenge krav til kvalitet og niveau. Og ved at være gode til at samarbejde med andre dygtige spillesteder. Det er Lasse Tajmer, der håndterer disse opgaver for Tobaksgården.

Der er et forbilledligt samarbejde med erhvervslivet, hvoraf 85 lokale og regionale virksomheder og fonde bidrager med sponsorater. Den lange sponsorliste vidner om en markant og entusiastisk opbakning til stedet.

Den væsentligste forskel på købstaden Assens og andre tilsvarende købstæder på Fyn er Tobaksgården. Det er Tobaksgården, vi nævner først, når vi taler om, hvad der adskiller Assens fra andre købstæder. Den lette adgang til kultur, kunst og biograf er tydelig.

Derfor har Tobaksgården en kæmpe betydning for Assens, Assens Kommune, Fyn og Trekantområdet. Store navne tiltrækkes. Der leveres topkvalitet.

Jan Vindahl Hermann
Jan Vindahl Hermann og Ungdomsafdelingen i Aarup Boldklub er indstillet til årets Bland dig Prisen. I sommers fik klubben besøg af fire OB-spillere som led i samarbejdet med Ønes Hold. På billedet ses Ryan Johnson Laursen sammen med nogle af de lokale børnespillere. Arkivfoto: Martin Kloster

Jan Vindahl Hermann og Ungdomsudvalget i Aarup Boldklub er indstillet til Bland dig Prisen 2019 af Jane Jensen. Læs indstillingen her:

- I en tid hvor aktiviteten i foreningslivet generelt er nedadgående og klubberne kæmper for at få nye medlemmer, formår Jan at skabe et miljø blandt trænere og spillere, der gør, at Aarup Boldklub er en god, ambitiøs og tryg klub at komme i. Jans store passion for fodbold og mennesker skinner igennem alt, hvad han laver. Hans store engagement og professionalisme, på trods af at arbejdet er frivilligt, er helt uovertruffen. Folk som Jan er uundværlige i en sund forening, og Jan må have mere end 24 timer i døgnet med alle de timer, han prioriterer at lægge i klubben. Der er ikke en opgave, som Jan ikke får løst. Det er sikkert ikke altid problemfrit, men han håndterer alt med ordentlighed og en JA-hat, der har kæmpe klaphænder på siden.

Når Jan er på sidelinjen - enten som træner eller tilskuer - tiltrækker han folk som fluer på fluepapir. Han giver sig altid tid til alle, der måtte have noget på hjertet - og selv om alt ikke altid kan lade sig gøre, så giver han altid en god forklaring.

Jan er en stærk profil i Aarup Boldklub og en kæmpe gevinst for fællesskabet.

Folk som Jan hænger bestemt ikke på træerne, og han fortjener stor tak og anerkendelse for det store engagement, han lægger i vores klub.

"Vi vælger hinanden"
"Vi vælger hinanden" er indstillet til Bland dig Prisen for deres arbejde med at få unge til at fravælge stoffer og bandemiljø som fællesskab. Arkivfoto: Daniel Kofoed

Mathias Christensen og Lars Højland fik idéen til "Vi vælger hinanden", som skal klæde unge og deres forældre på til ikke at vælge stofmisbrug og bandemiljø som fællesskab. De er indstillet af Hans Christian Jørgensen. Læs hvorfor her:

- Alle små og store samfund i Danmark kender problemet med unge, der af bander fristes til at bruge stoffer. Sammenlignet med mange andre steder er problemet sikkert mindre her i Brenderup, men problemet er der, og det vil ”Vi vælger hinanden-brenderup.dk” gerne gøre noget ved.

Udgangspunktet for ”Vi vælger hinanden” var en snak mellem to i gruppen, nemlig de to naboer blikkenslager Mathias Christensen og sognepræst Lars Højland, hvor Mathias fortæller, at hans søn var blevet indfanget i noget bandemiljø. Sammen spørger de hinanden, hvad de kan gøre, for at byens andre unge ikke skal komme i samme situation, og inden længe har de fundet tre andre, som også gerne vil blande sig og hjælpe til. De tre andre er Claus Boje, Casper Sabro og Peter Huusom Nielsen, alle lokale Brenderuppere, som gerne vil gøre Brenderup og omegn til et endnu bedre og tryggere sted at bo og vokse op i.

Snart opstod ideen med en panelaften, hvor Mathias kunne fortælle lidt fra historien om sin søn, og derudover skulle politiet, familieafdelingen, SSP og andre ”offentlige hjælpere” også deltage. En ”clean” narkoman skulle også deltage. Panelaftenen blev afholdt den 9. maj 2019, og det blev en rigtig god aften med omkring 250 deltagere. TV2 var også mødt op, så på sin vis var der deltagere fra hele landet. Alle fik noget at tænke over, og der også var tid til at indsamle gode ideer. Alle ønskede at vælge hinanden.

Fælles for de indsamlede ideer var tanken om, at det lokale fællesskab skulle styrkes, for hvis det lokale fællesskab er stærkt nok, er der ingen grund til at søge ind i banderne. Inddragelse, fællesskab og oplysning er vejen frem, hvis stoffer og bander skal bekæmpes.

”Vi vælger hinanden-brenderup.dk” inviterer til to foredrag i september. Den 18/9 kl. 19.30-21.00 vil psykiater Niels-Anton Rasmussen fortælle om stoffer og deres fysiske indvirkning på kroppen, og den 23/9 kl. 19-21 vil Mathias Christensen fortælle den udvidede udgave af kampen med og for sin søn. Begge aftener er oplysningsaftener, som afholdes i konfirmandstuen, men jeg ved fra Peter Huusom Nielsen, at de også planlægger inddragende arrangementer. De har snakket om fælles overnatning i shelters ved Kolding Fjord, fælles udflugt til Æbelø, revy for de unge, fælles projekt om at bygge et udendørs amfiteater, knallertværksted, signalkrebsefisketur, samtaleforum for skilsmissetruede forældre og meget andet.

Jeg synes, at ”Vi vælger hinanden-brenderup.dk” skal have Bland dig Prisen, fordi de arbejder for, at de unge ikke blot er de unge, men er vores unge. Vi har brug for hinanden, og vi har brug for nogen, som vover at blande sig ved at give fællesskabet gode rammer. De 25.000 kroner vil helt sikkert komme hele Brenderup og omegn til gode – og blive til inspiration for andre steder.

Sportsvennerne Særslev
Alex Johansen har i spidsen for Sportsvennerne lært at uddelegere opgaverne til de forskellige tovholdere, og de har til gengæld løftet de store opgaver, så formandens rolle er blevet lettere med årene. Arkivfoto: Thomas Gregersen

Sportsvennerne Særslev er indstillet til Bland dig Prisen 2019 af Karin Bang Erenbjerg. Læs indstillingen her:

- Som borger i det lille samfund i Særslev på Nordfyn vil jeg gerne indstille støtteforeningen Sportsvennerne i Særslev. Hele holdet i foreningens bestyrelse, vennerne, fortjener om nogen, set med mine øjne, dét skulderklap, som denne pris kan være med til at give.

Støtteforeningen Sportsvennerne blev i sin tid dannet for at være en støtte til sportsforeningerne, sådan at den kunne tage sig af at søge sponsorater hos det lokale erhvervsliv. På dén måde ville kun én person komme og bede om støtte til arrangementer, hvor hver forening tidligere ville komme til samme firma med måske en uges mellemrum. Samtidig med at det var smart ikke at ulejlige den samme virksomhed mere end én gang, sparede det jo også den enkelte forening tiden, og de kunne koncentrere sig om sporten.

Sportsvennerne lever op til deres navn – de er venner og står sammen. Foreningen består af en bestyrelse på cirka otte ihærdige mennesker plus det løse. De afholder primært deres møder i Jagtforeningens lokaler i Hemmerslev, som i øvrigt også er blevet sat i stand ved frivilligt arbejde. Disse møder er grundlaget for alle aktiviteter – det være sig blomster- og grøntsagsmarked, herre- eller tøseaften, vildtaften og selvfølgelig Sommerfesten. Og selv om der kan være lige så mange meninger, som der er ”venner” til stede ved møderne, er alle ude efter det samme. En god beslutning til gavn og glæde for alle. Beslutninger som i øvrigt ikke tages ved afstemning, men derimod ved at snakke sig igennem et forslag. Ifølge en pålidelig kilde kender de ikke til afstemning i Sportsvennerne – ikke engang til generalforsamling. De sørger for altid at holde humøret højt og er gode til at give plads til hinanden.

Op igennem årene er det lykkes for Sportsvennerne at øge overskuddet gang på gang ved de forskellige arrangementer. De første år var ikke noget at råbe hurra for; de skulle lige finde deres ståsted og få noget erfaring. Fra en omsætning på omkring kr. 20.000 det første år til en nylig omsætning på omkring +1 million kroner kan vennerne kun være stolte og tilfredse. Og foreningerne har kunne dele et overskud på omkring kr. 200.000. Dette betyder igen, at gymnastikforeningen for eksempel kan tilbyde kontingenter, sådan at alle kan deltage, at boldklubben har udvidet klubhuset, at jagtforeningen har moderniseret deres foreningshus, og skytterne har givet os flere superskytter, som rangerer på OL-plan.
Jeg har boet i Særslev siden 1982 og har derfor en del historik med i bagagen og kan huske, hvordan eksempelvis Sommerfesten eller sportsugen, som den hed tilbage i tiden, langsomt er vokset i både antal af besøgende, variationer af arrangementer og tiltag i form af mere luksus på festpladserne. Alt sammen for at kunne støtte de lokale sportsforeninger økonomisk.

Sommerfesten må og skal fremhæves som Sportsvennernes absolutte højdepunkt på deres årlige program. Fra at sidde omkring 20 mand M/K til fællesspisning lørdag aften i et halvkoldt, utæt telt med hel- eller halvstegt pattegris, har lørdag aften igennem snart mange år haft omkring 250 spisende gæster, som sidder i et dejligt opvarmet telt med trægulv og stole, som ikke er med risiko for at brase sammen under én. Der serveres dejlig mad, som en lokal mesterkok står for. Desuden har det været muligt de sidste to-tre år at kunne spise varm mad alle aftener - selvfølgelig mod et symbolsk lille beløb.

Lige fra onsdag, hvor sommerfesten starter, er der tilbud for store som små - unge og gamle. Tidligere var det gadeturneringer i fodbold, plant et flag, amerikansk lotteri, søm buk, og gæt grisens vægt, som var på programmet. Sportsvennerne har også her lagt hovederne i blød og haft kreative tanker i gang. Èt år solgte de nøgler for en 100-kroneseddel per nøgle, og hvis man var heldig at have købt den eneste rigtige nøgle, vandt man en bil. Man har sågar kunne købe sig til både men også vinde en tur i luftballon. Helikopterture, konekast, stockcar show, tryllekunstnere, bugtalere, tivoli, cykelkonkurrence, Ladywalk, E-sport, Særslev Efterskoles gymnastikopvisning og havetraktortræk er bare nogle af de nye tiltag, som Sportsvennerne har haft på programmet igennem årene.

Det største tiltag er dog traktortrækket om lørdagen, som nu har været på programmet i 10 år. Ingen, som i overhovedet ingen, havde fra start forestillet sig, hvor stort det ville blive. Traktortrækket tiltrækker ikke kun publikum fra hele oplandet men også trækkere fra store dele af landet, og når bare vejret er tørt, har besøgstallet været på omkring 4000. Og det er så her, at Sportsvennerne og Særslev virkelig skal kunne præstere. Lige fra parkering, indgangskontrol, mad- og øltelte, indhegning, speakere, træflis i tilfælde af at banen bliver våd, toiletvogne, ryttergården og præmier. Alt sammen noget nogen SKAL have styr på.

Ingenting kommer som bekendt at sig selv. Hver eneste sjæl i Sportsvennernes bestyrelse er tovholder for et bestemt område, og det er så op til tovholderen at finde og mønstre de frivillige, som hele tiden skal være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Forestil dig et kaos, hvis for eksempel ikke parkeringsvagterne viste vej til parkering. Eller at toiletvognene ikke jævnligt blev rengjort. Eller at sommerfesten ikke havde udviklet sig op igennem årene.

Uden disse fantastiske menneskers ildhu, kreativitet, enorme energi, tålmodighed, formåen og lyst til hele tiden at gå forrest og være et eksempel på, at tiden også kan bruges til andet end at sidde foran Tv-skærmen, ville sportsforeningerne ikke kunne nyde godt af den økonomiske støtte, som er ét af resultaterne af al det frivillige arbejde. Men også Særslev som by og dets beboere nyder godt af al den opmærksomhed, som Sportsvennernes aktiviteter sætter i gang. Særslev er ikke bare en spøgelsesby eller en by i udkanten af Danmark. Nye folk flytter til, fordi de hører om det blomstrende foreningsliv og muligheden for at være en del af noget, som vil det nære.

Det er så vigtigt for alles ”overlevelse” i de små samfund, at nogen går forrest og viser vejen. Jeg kan ikke understrege nok, at disse mennesker virkelig gør en forskel ved at bruge en stor del af deres fritid på frivilligt arbejde - nogle tager endda ferie i forbindelse med Sommerfesten for overhovedet at kunne nå alt indenfor deres område.

Det er i sandhed et kæmpe arrangement i et lille samfund, som stables på benene af ”vennerne”. Tænk på, at også de har et helt almindelig job ved siden af og måske også en familie med børn. De fortjener så meget et skulderklap, og jeg håber, I ser det samme som jeg.

Janne Schjødte Hald
Frisør Janne Schjødte Hald er indstillet til Bland Dig prisen for sit store arrangement i stort og småt i Gislev. Arkivfoto: Michael Bager

Janne Schjødte Hald er indstillet til Bland dig Prisen af Adie Johannesen og Tanja Kromann. I indstillingerne står følgende:

- Jeg vil gerne indstille Frisør Janne Schjødte Hald fra Gislev til Bland dig Prisen. Janne er guld værd for byen og er meget aktiv i alt inden for børn, fester og så videre. Hun smiler altid, så man føler sig velkommen.

Vi er flyttet fra byen for fire år siden men har stadig en tur til Gislev indimellem for at få ordnet mit hår trods den lange tur fra Odense NV. Janne er et skønt menneske, der vil alle det godt.

- Hun er, udover at være aktiv erhvervsdrivende i byen, en foregangskvinde ved arrangementer i byen. Hun er altid klar til at hjælpe, og er sådan et menneske der kan trække andre med sig. Hun kender alle, og er med til at danne netværk og sammenhold i vores dejlige by.

Bland dig Prisen: Se de indstillede kandidater her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce