Beskytter ved lastbilbrande: Millionudbud skal brandsikre Storebæltsbroens kabler

Storebæltsbroens hovedkabler set fra oven på en skyet dag. Det er disse kabler, der nu skal beskyttes mod brand - helt op til 18 meter fra kørebanen. Foto: Morten Rode.

Beskytter ved lastbilbrande: Millionudbud skal brandsikre Storebæltsbroens kabler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter flere lastbilbrande har Sund & Bælt sendt to slags brandbeskyttelse i udbud for knap ti millioner. Hovedkablerne på hængebroen beskyttes, så bæreevnen og i sidste ende trafikken ikke påvirkes.

Sund & Bælt vurderer løbende risikoen for afbrydelser i trafikken på Storebæltsbroen, færdselsåren mellem Øst- og Vestdanmark. De senere år er lastbilbrande blevet en potentiel fare. I sidste uge brød en lastbil i brand på Vestbroen og stoppede al trafik i flere timer.

Derfor vil selskabet nu sikre hovedkablerne på hængebroen mod brandskader og har sendt to typer beskyttelse af kablerne i udbud. Det skriver Byggeriets Dagblad, Licitationen.

- Hvert år foretager vi en risikovurdering af længerevarende afbrydelser af forbindelsen, og hvert sjette år laver vi en gennemgribende revurdering af vores risikobillede. Og der er brande i lastbiler kommet ind i billedet for nylig som noget, vi skal tage mere alvorligt, fordi der har været en del af dem, fortæller Kim Agersø Nielsen, teknisk chef med ansvar for konstruktioner og anlæg hos Sund & Bælt, til Fyens.dk.

Branden i en lastbil på Vestbroen i sidste uge har gjort henledt opmærksomheden på, at kablerne på Østbroen skal brandsikres. Foto: Fyns Politi
Branden i en lastbil på Vestbroen i sidste uge har gjort henledt opmærksomheden på, at kablerne på Østbroen skal brandsikres. Foto: Fyns Politi

Hovedkablerne skal være intakte

Det er både danske og internationale erfaringer, der ligger bag beslutningen om at brandsikre de bærende kabler på Østbroen. Kim Agersø Nielsen henviser til en brand på Lillebæltsbroen om natten den 23. juli 2013. Her forulykkede en lastbil, som brød i brand og lammede trafikken over Lillebælt, fordi man frygtede, at kablerne var blevet beskadiget.

Det viste sig senere, at temperaturen i kablerne havde rundet 400 grader, hvilket påvirkede bæreevnen, men dog ikke alvorligt. Lillebæltsbroens kabler blev i efteråret og vinteren 2017 brandsikret med isoleringsmåtter og stålkapper, og det er samme arbejde, der nu venter på hængebroen på Storebælt.

- Hovedkablerne er essentielle for hængefaget mellem ankerblokkene, så kablerne skal være intakte. Hvis de bliver beskadiget, mister vi bæreevne på broen, og det kunne i værste fald betyde restriktioner for trafikken, siger Kim Agersø Nielsen.

På Storebæltsbroens vestlige del, hvor lastbilbranden i sidste uge fandt sted, er der ingen kabler. Hvis lastbilen var brudt i brand på Østbroen (hængebroen), ville der ikke være sket kablerne noget, vurderer den tekniske chef. Men alligevel vurderes det, at kablerne nu skal sikres.

- Nej, det skal være mere alvorligt end det. Det baserer jeg blandt andet på, at autoværnet, som stod lige op ad lastbilen, ikke blev deformeret. Så varmepåvirkningen har ikke været voldsom.

Beskytter i 18 meters højde

Der er frist i september for opgaven med at sikre de knap 1200 meter kabler på Storebæltsbroen, der skal have to lag brandisoleringsmåtter og en ydre stålkappe.

Brandsikringerne skal beskytte kablerne op til en højde på mellem 17 og 18 meter over kørebanen, og de to udbud er sat til at koste samlet 9,8 millioner.

Et tredje udbud med monteringen af de to slags beskyttelse kommer efter sommerferien, og selve arbejdet med at sætte måtterne og kapperne på begynder enten i efteråret eller foråret 2019.

- Det kommer an på, hvor travlt, vi vurderer, vi har. Men det er også et pengespørgsmål, for det vil uden tvivl være dyrere om vinteren, hvor der er flere vejrligsdage (dage, hvor vejret forhindrer, at arbejdet kan udføres ordentligt, red.), siger Kim Agersø Nielsen.

Beskytter ved lastbilbrande: Millionudbud skal brandsikre Storebæltsbroens kabler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce