Beskæring af engelsksprogede uddannelser kan koste SDU dyrt

Regeringen har pålagt universiteterne at reducere antallet af internationale studerende. Derfor lukker SDU en uddannelse og omlægger undervisningssproget på to andre uddannelser fra engelsk til dansk. På det Samfundsvidenskabelige Fakultet er dekanen bekymret for konsekvenserne af regeringens krav til universiteterne. Arkivfoto.

Beskæring af engelsksprogede uddannelser kan koste SDU dyrt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Syddansk Universitet lukker en uddannelse og omlægger undervisningssproget på to andre til dansk. Det sker, efter regeringen har pålagt universiteterne at reducere antallet af internationale studerende.
  • Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, som bliver hårdest ramt, frygter, at indgrebet kan koste millioner og besværliggøre fremtidig rekruttering.

Syddansk Universitet (SDU) skal skære antallet af internationale studerende med 64 pladser. Konkret betyder det, at en erhvervsøkonomisk uddannelse lukker, mens to andre samfundsvidenskabelige linjer omlægger undervisningssproget fra engelsk til dansk.

Det skyldes, at regeringen har pålagt universiteterne at begrænse antallet af udenlandske studerende.

Oprindeligt lød meldingen, at SDU skulle skære 160 pladser, men gennem forhandlinger med Uddannelses- og Forskningsministeriet fik man nedjusteret dette antal.

- Ministeriet havde taget udgangspunkt i gamle tal, da man pålagde os at skære 160 pladser. Man havde kigget på, hvor mange engelsksprogede dimittender fra 2014, der havde arbejde i Danmark i 2016. Men vi har selv korrigeret vores optag af engelsksprogede studerende siden 2016, og derfor forhandlede vi os frem til, at vi kun skulle reducere med 64 pladser, siger prorektor ved SDU Bjarne Sørensen.

Sværere at skaffe undervisere

Reduceringen skal hovedsageligt ske på Det Samfundsvidenskabelig Fakultet, og her forbereder man sig på, at konsekvenserne kan række videre end bare de 64 pladser.

- Der er flere udfordringer i det her. For det første påvirker det vores optag, i og med vi begrænser muligheden for at optage internationale studerende, hvilket påvirker fakultetets indtjening. Og for det andet kan det påvirke vores rekrutteringsstrategi, fordi vi skal bruge flere dansksprogede undervisere, og det kan påvirke kvaliteten af både uddannelse og forskning, siger dekan Nikolaj Malchow-Møller.

Han påpeger, at en stor del af fakultetets højtspecialiserede medarbejdere er udlændinge. Det skyldes, at når man ansætter nye undervisere, så leder man efter nogle meget snævre fagligheder, og det kan være svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft i Danmark alene.

- Hvis vi skal lokke dygtige engelsksprogede undervisere til fakultetet, så skal der også være mulighed for at bruge deres kompetencer, og med færre engelsksprogede uddannelser så vil det selvfølgelig være sværere at rekruttere udenlandske medarbejdere, siger Nikolaj Malchow-Møller.

Omkostninger i millionklassen

Selvom man kun er blevet pålagt at skære 64 pladser, så bliver det reelle tal dog nærmere 100, mener Nikolaj Malchow-Møller. Og hvis man regner det op i den laveste taxametersats - godt 30.000 kroner - så løber det hurtigt op i flere millioner kroner per årsværk, som Det Samfundsvidenskabelige Fakultet står til at miste.

Hvad indgrebet kommer til at koste i kroner og ører er endnu for tidligt at sige noget om. Det kommer an på, hvad de afledte effekter bliver. Men universitetet er ved at regne på det, fortæller Nikolaj Malchow-Møller.

- Jeg kan ikke sige noget konkret på nuværende tidspunkt, men der er tale om et ikke-ubetydeligt årligt millionbeløb, siger han.

Beskæring af engelsksprogede uddannelser kan koste SDU dyrt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce