Beskæftigelse er målet: Flygtninge skal være en del af it-verdenen i Odense

Hack Your Future er et forløb for flygtninge, hvor de lærer at kode og webudvikle. Formålet med forløbet er, at de studerende efterfølgende skal komme i beskæftigelse i it-branchen, hvor der er stor mangel på arbejdskraft. Foto: Sugi Thiru

Beskæftigelse er målet: Flygtninge skal være en del af it-verdenen i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Fremover får flygtninge mulighed for at deltage i et kodningskursus, som skal få dem i beskæftigelse i en it-branche, der oplever stor mangel på arbejdskraft.
  • Gode resultater fra tidligere forløb i København og Amsterdam har fået Technology Denmark og Odense Kommune til at indgå i samarbejde med Hack Your Future.

Et nyt tiltag, der skal hjælpe flygtninge i arbejde, har fundet vejen fra Amsterdam til København. Og i den kommende tid bliver det bredt ud til også at være en mulighed for flygtninge i Odense.

Hack Your Future er navnet på det nye tiltag, som er et syv måneder langt uddannelsesforløb, hvor flygtninge skal undervises i kodning med fokus på webudvikling. Det kan gøre dem attraktive til et job i en it-branche, der i høj grad mangler arbejdskraft.

- Vi er ikke tilfredse med, at folk bare skal blive dygtigere til at webudvikle, de skal også gerne i arbejde efterfølgende. Udover at være et uddannelsesforløb, så er vores hovedformål, at de skal komme i beskæftigelse efterfølgende, fortæller Marie Hoff, ansvarlig for Hack Your Future i Odense.

De flygtninge, der bliver koblet til projektet, skal følge undervisningen en gang om ugen samt bruge 25 timer om ugen ved siden af derhjemme. Frivillige webudviklere kommer til at undervise i forskellige kodning- og programmeringskurser. Det er dog ikke kun Hack Your Future, der er interesseret i, at deltagere kommer i job efterfølgende. Technology Denmark, der er kursets samarbejdspartner, ser også en stor fordel i flere uddannede it-specialister.

- Vi har valgt at være en del af det, da vi også selv arbejder for at uddanne flere it-specialister. De har fokus på en meget marginaliseret gruppe - altså at give flygtninge nye muligheder. Og så er det gode ved deres forløb jo, at de er meget hands-on og praktiske, siger Mette Beck-Nielsen, der er administrerende direktør i Technology Denmark.

Bag om Hack Your Future
Hack Your Future er et et uddannelsesforløb, hvis formål er at få flygtninge i beskæftigelse. Under uddannelsesforløbet lærer de studerende at kode, og det kan efterfølgende gøre dem attraktive i en it-verden med stor mangel på arbejdskraft.

Undervisningen startede op i Amsterdam i 2015, hvor frivillige webudviklere underviste de deltagende flygtninge i kodning.

I maj 2017 kom tiltaget til København og i 2019 starter endnu et kursus op i Odense.

Forløbet i København var planlagt til at køre over syv måneder med undervisning hver søndag i fire timer. Derudover forventes det, at deltagerne bruger omkring 25 timer om ugen ved siden af på forberedelse og lektier. Det samme forventes at gøre sig gældende i Odense.

Der er ikke krav om, at man skal have erfaring med webudvikling, for at blive en del af forløbet som flygtning. Ansøgerne skal dog igennem en test, som viser, om de har den rette motivation til at kunne gennemføre forløbet.

Kurset er gratis for alle studerende. I København er forløbet støttet af den A.P. Møllerske Støttefond, Roskilde Festival Forening, Tryg Fonden og Tuborgfondet, mens arrangørerne i Odense håber på at finde økonomisk støtte fra kommunen eller it-virksomheder.

Kilde: www.hackyourfuture.net, Christopher Klüter, stifter af Hack Your Future, København samt Marie Hoff, der er ansvarlig for Hack Your Future, Odense
Marie Hoff er en af de ansvarlige for Hack Your Future i Odense. Det er Marie Hoff, der står for ansvaret af rekruttering af studerende og at sprede viden om Hack Your Future. Foto: Sugi Thiru
Marie Hoff er en af de ansvarlige for Hack Your Future i Odense. Det er Marie Hoff, der står for ansvaret af rekruttering af studerende og at sprede viden om Hack Your Future. Foto: Sugi Thiru

Gode resultater fra tidligere forløb

Udover at være et sted, hvor deltagerne lærer noget og bliver attraktive medarbejdere, er det også vigtigt for arrangørerne, at de studerende oplever et fællesskab, når de deltager i undervisningen. Og netop dette fokus har været med til at skabe gode resultater på tidligere forløb i blandt andet København.

I København er der 28 studerende, der har fundet beskæftigelse efterfølgende. 24 har gennemført hele forløbet, men der er også studerende, som stadig er aktive i forløbet, som har fundet beskæftigelse, inden de har afsluttet forløbet. På nuværende tidspunkt er der 45 aktive studerende på kurserne i København.

Resultaterne fra de tidligere forløb er også en af grundene til, at Technology Denmark har valgt at være en del af projektet.

- Vi kigger i høj grad på, om det er noget, som er med til at generere jobs i fremtiden, og det har det i høj grad tidligere vist, at det gør, derfor har vi valgt at være en del af det, siger Mette Beck-Nielsen og fortsætter:

- Det er et af mange gode, interessante initiativer, der er med til at gøre puljen med it-specialister større. Det er ikke normalsystemet, der genererer det - det er et privat initiativ, som går ind og arbejder med en gruppe, som mange andre ikke har fokus på.

Hack Your Future er startede op i Amsterdam i 2015. I 2017 kom tiltaget til København, og i 2019 starter endnu et kursus op - denne gang i Odense. Foto: Sugi Thiru
Hack Your Future er startede op i Amsterdam i 2015. I 2017 kom tiltaget til København, og i 2019 starter endnu et kursus op - denne gang i Odense. Foto: Sugi Thiru

Kommunen hjælper til

Technology Denmark er ikke den eneste samarbejdspartner, som Hack Your Future har fået. Odense Kommune har også vist interesse for et samarbejde med at finde borgere, der kan følge forløbet.

- To sider i den her sag er ret interessante. Hvis vi finder nogle flygtninge, der vil deltage i det her forløb, er der store chancer for, at vi kan få dem i beskæftigelse efterfølgende. Den anden side er, at erhvervslivet skriger efter kodere, så hvis vi med det her kursus kan få et nyt hold kodere hvert halve år, er der rigtig gode beskæftigelsesmuligheder i Odense, fortæller Gorm Hjelm Andersen, koncernchef i Odense Kommune.

Gorm Hjelm Andersen står klar til at finde deltagere til kurset, så snart alle detaljer fra Hack Your Future er på plads.

Beskæftigelse er målet: Flygtninge skal være en del af it-verdenen i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce