Afviser klage: Styrelse blåstempler Loses enegang op til Bios-konkurs

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) til pressemøde om Bios, som overtog ambulancedriften i 2015. Efter et år begærede regionen Bios konkurs, da selskabet ikke kunne tilbagebetale de 31 millioner kroner, som det ved en fejl havde fået forudbetalt. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Afviser klage: Styrelse blåstempler Loses enegang op til Bios-konkurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ankestyrelsen afviser klage fra Bios og tidligere regionsrådsmedlem, der var stærkt utilfredse med Region Syddanmarks håndtering af forløbet op til Bios' konkurs i sommeren 2016. Styrelsen konkluderer, at regionsrådsformanden var i sin gode ret til at træffe fire afgørende beslutninger op til konkursen uden at involvere regionsrådet.

Ambulancer: Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) var i sin gode ret til på vegne af hele regionsrådet at træffe fire vidtgående beslutninger omkring ambulanceselskabet Bios fra den 12. til den 24. juli i 2016. Herunder at begære Bios, som var i store økonomiske vanskeligheder, konkurs.

Det har Ankestyrelsen konkluderet. Sagen omhandler nogle af de mest intense uger i regionens historie i sommeren for to år siden.

Baggrunden var, at Fyens Stiftstidende i begyndelsen af juli havde fortalt, at Bios ved en fejl havde fået forudbetalt en måneds betaling på 31 millioner kroner for meget i 2015. Bios var ikke i stand til at betale pengene tilbage straks, og den 25. juli begærede regionen Bios konkurs.

To dage efter erklærede Skifteretten det dansk-hollandske selskab konkurs, og regionen overtog ambulancedriften.

Både daværende regionsrådsmedlem Holger Gorm Petersen (Nye Borgerlige) og Bios klagede til Ankestyrelsen over fire formandsbeslutninger truffet af Stephanie Lose i ugerne op til konkursen.

De drejede sig om at opkræve Bios tilbagebetaling med en frist på ti dage, en beslutning om at undlade at ansøge EU-Kommissionen om tilladelse til nødlån til Bios, en beslutning om at afslå en betalingsplan foreslået af Bios samt en beslutning truffet den 24. juli om at indgive konkursbegæring mod Bios den 25. juli.

Politisk mål

Derpå henvendte advokat Torkil Høg, Lett Advokatpartnerselskab, sig på vegne af Bios til Statsforvaltningen. I mellemtiden har Ankestyrelsen overtaget tilsynet med kommuner og regioner.

- Det er min klients opfattelse, at Stephanie Lose i juli 2016 udløste Bios' konkurs som følge af et på det tidspunkt eller tidligere opstået mål hos Stephanie Lose (og muligvis flere af de øvrige politiske ledere i regionen) om at hjemtage ambulancedriften i regionen, lød begrundelsen fra advokaten for at indbringe regionsrådsformanden for Statsforvaltningen.

Stephanie Lose oplyste på et ekstraordinært møde den 26. juli regionsrådet om de fire beslutninger.

Ifølge regionens udtalelse til Ankestyrelsen var det forvaltningens vurdering ved hver enkelt beslutning, at de hastede så meget, at der var behov for en hurtig afgørelse. Forvaltningen vurderede, at konsekvensen ved ikke at træffe en hurtig beslutning i flere af sagerne ville gå ud over dens praktiske mulighed for at fortsætte ambulancedriften.

Styrelsen lægger vægt på, at beslutningerne ifølge regionens forvaltning "ikke tålte udsættelse", og at regionsrådsformanden hurtigst muligt orienterede regionsrådet.

Afviser klage: Styrelse blåstempler Loses enegang op til Bios-konkurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce