Ældre dehydrerer i heden: Væskemangel er årsag til halvdelen af akutte indlæggelser på OUH

I de seneste seks uger har væskemangel og dehydrering stået for halvdelen af alle akutte indlæggelser på OUH. Arkivfoto: Michael Bager

Ældre dehydrerer i heden: Væskemangel er årsag til halvdelen af akutte indlæggelser på OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I løbet af de seneste seks uger har omkring halvdelen af alle medicinske indlæggelser på OUH's akutmodtagelse skyldtes forskellige grader af dehydrering og væskemangel. Det er særligt ældre mennesker, der er i farezonen i sommervarmen.

Det varme og tørre sommervejr fortsætter, og det kan mærkes på Odense Universitetshospitals Fælles Akut Modtagelse (FAM).

I løbet af de seneste seks uger er mellem 10 og 15 patienter dagligt blevet indlagt med en eller anden grad af dehydrering. Dermed kan cirka halvdelen af OUH's omkring 30 daglige, medicinske indlæggelser i disse dage tilskrives væskemangel. Normalt ligger tallet på omkring fem procent.

- Det kan i den grad mærkes. Vi har en stigning hver sommer, men i år strækker det sig over en længere periode, siger ledende overlæge på FAM, Michael Hansen-Nord.

Det er i høj grad ældre mennesker over 70 år, der ender i en hospitalsseng i sommervarmen, fordi kroppens væskebehov på mellem halvanden og to en halv liter vand ikke er opfyldt. Det fører i alvorlige tilfælde til lungeinfektioner, urinvejsinfektioner og/eller blodforgiftning, fortæller Michael Hansen-Nord.

- Så snart man kommer i væskeunderskud, bliver kroppen reaktionsevne dårligere. Man har derfor ikke rigtig mulighed for at kompensere for manglen på salte, mineraler og væsker, siger han.

Derfor ankommer patienterne af og til efter en længere periode, hvor de hverken har spist eller drukket.

- Historierne strækker sig ofte over otte-ti dage, hvor føde- og væskeindtagelsen er blevet mindre, og hvor dehydreringen er kommet snigende. De ramte er derfor ofte trætte, har været faldet og har en eller anden grad af konfusion, når de bliver indlagt, siger Michael Nord-Hansen.

Dehydrering
- Dehydrering indtræder, når kroppen har for lidt vand- Vand udgør 50-65 procent af kroppen hos en voksen person

- Dehydrering er mest almindeligt hos ældre mennesker, syge spædbørn og hos personer med opkastninger, diarré og/eller feber.

- Risikoen for dehydrering øges ved hårdt fysisk arbejde - især i varmt vejr

- Symptomerne på dehydrering er tørst, muskelkramper, kvalme, nedsat bevidsthedsniveau og eventuel besvimelse.

Kilde: Sundhed.dk

Plejecentre opmærksomme

På de fynske plejecentre er der derfor også øget opmærksomhed på risikoen for dehydrering i sommerheden.

Særligt i år, hvor de høje temperaturer og den lave luftfugtighed fortsætter uge efter uge.

- Vi sørger for, at de ældre får lidt ekstra at drikke, vi ruller gardinerne ned i lejlighederne og lufter ud, så de ikke bliver overophedet, siger sygeplejerske på Plejecenter Munke Mose i Odense, Mette Larsen

På OK-Fondens demenscenter Gurli-Vibeke i Odense arbejder man efter Triage-modellen, hvor personalet ud fra fem trin vurderer, hvilke beboere der har et særligt behov for pleje. Også her spiller varmen ind.

- Vi er selvfølgelig meget opmærksomme på, om varmen giver nogle faresignaler, vi skal handle på, siger afdelingsleder Pia Kristensen.

Hun fortæller samtidig, at det ikke kun er væskebalancen, der bliver påvirket af rekordsommeren.

- Vi mærker det særligt i de varme nætter, som påvirker beboernes søvn, siger hun.

Balancegang

På Dalsbo Plejecenter i Rynkeby er fokus på at undgå dehydrering ligeledes øget.

Det er dog vigtigt at finde den rette balance, så man ikke pådutter de ældre at handle på bestemte måder, de ikke bryder sig om.

- Der er stadig nogle, der går i striktrøjer, mens andre vil have så lidt tøj på som muligt. Nogle vil slet ikke have vand, så de får saftevand i stedet, hvilket også er godt, siger social og sundhedsssistent Stine Watson.

- Det handler altså om at finde den gyldne mellemvej, tilføjer hun.

Ældre dehydrerer i heden: Væskemangel er årsag til halvdelen af akutte indlæggelser på OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce