10 helt nye arter: Fynske skoleelever bag sensationelt bakteriefund

Syv skoler på Fyn - i henholdsvis Odense, Middelfart og Svendborg har man været med til at finde nye arter af mælkesyrebakterier. Fundet blev gjort som en del af et forskningsprojekt kaldet "Masseeksperiment 2018 - Jagten på de gode bakterier", hvor 25.000 elever har deltaget. Foto: Sanne Vils Axelsen

10 helt nye arter: Fynske skoleelever bag sensationelt bakteriefund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • På planteprøver indsamlet af 25.000 skoleelever har forskere opdaget 10 hidtil ukendte mælkesyrebakterier. Strib Skole i Middelfart har, som en af kun to skoler, fundet hele to nye bakterier.
  • De nye fund åbner muligheden for at udvikle helt nye naturlige fødevarer og kosttilskud.

25.000 skoleelevers indsamling af planteprøver i naturen over hele Danmark har givet overraskende resultater, der kommer til at vække opsigt i den internationale forskerverden.

Forskerne har efterfølgende isoleret næsten 4.000 bakteriestammer, der efter nærmere analyse viste sig at indeholde over 50 rene, unikke bakteriestammer fra 10 helt nye arter af mælkesyrebakterier.

- Håbet var at finde mindst én ny bakterieart. Fundet af hele ti nye arter er langt over forventning. Resultatet skyldes især de mange skoleelevers systematiske og grundige indsamling af prøver, siger afdelingsleder i den bioteknologiske virksomhed Novozymes, Mads Bjørnvad.

Det naturvidenskabelige grundforskningsprojekt om sunde bakterier ved navn Masseeksperiment 2018 "Jagten på de gode bakterier" er skabt i et samarbejde mellem Industriens Fond, Astra - Danmarks nationale naturfagscenter - og Novozymes. Det sker for at sætte fokus på de naturvidenskabelige fag hos eleverne.

Og det er i høj grad på grund af elevernes engagement og seriøsitet, at man er kommet så flot i mål. Det fortæller Lene Christensen, der er projektleder hos Astra for Masseeksperimentet.

- Med det her får eleverne virkelig fornemmelsen af, at de kan noget. At man ikke behøver være Georg Gearløs for at skabe noget. Resultaterne peger direkte tilbage på eleverne selv, og vi er meget glade både på elevernes, men også på samfundets vegne, siger hun til avisen.

Masseeksperimentet
  • Masseeksperimentet arrangeres af Astra - det nationale naturfagscenter - og er Danmarks største skoleeksperiment.

  • Det naturvidenskabelige grundforskningsprojekt om sunde bakterier ved navn Masseeksperimentet 2018 - Jagten på de gode bakterier" er skabt i et samarbejde mellem Industriens Fond, Astra - Danmarks nationale naturfagscenter og Novozymes for at sætte fokus på de naturvidenskabelige fag hos eleverne.

  • 25.000 elever over hele landet indsamlede bakterier i september 2018.

  • Strib Skole i Middelfart har sammen med Skolen på Herredsåsen i Kalundsborg som de eneste skoler fundet to nye arter.

  • Hvert år udvikles et nyt eksperiment i samarbejde med forskere.

  • Formålet med Masseeksperimentet er at give eleverne en oplevelse med virkelig forskning, afprøve naturvidenskabelig arbejdsmetode og give dem viden om naturfaglige emner.

  • Tidligere har Masseeksperimentet handlet om børns inkontinens og koncentration i skolen.

  • Man kan tilmelde sig Masseeksperimentet 2019 fra den 1. april i år.
Mælkesyrebakterier findes på overfladen af planter omkring os og er særdeles gavnlige og sunde for både mennesker og dyr. Der findes omkring 22.000 beskrevne arter, og de kan bruges til for eksempel sygdomsforebyggelse, bedre fødevarekvalitet og til produktion af naturlig fodersætning til dyr. Foto: Sanne Vils Axelsen
Mælkesyrebakterier findes på overfladen af planter omkring os og er særdeles gavnlige og sunde for både mennesker og dyr. Der findes omkring 22.000 beskrevne arter, og de kan bruges til for eksempel sygdomsforebyggelse, bedre fødevarekvalitet og til produktion af naturlig fodersætning til dyr. Foto: Sanne Vils Axelsen

Det nytter noget

Strib Skole i Middelfart har som den eneste af to skoler i Danmark fundet to nye arter. Den ene har kun den fynske skole identificeret.

Og den nyhed ser lærer Jytte Klinge fra Strib Skole frem til at overbringe eleverne.

- Det vil de blive meget begejstrede for at høre. Det er ikke noget, de har haft en forventning om, så det vil helt sikkert glæde dem, fortæller hun.

Eleverne skulle dels indsamle prøverne, men også dyrke dem, analysere dem og sende dem ind til Novozymes.

- Dét, at de havde et rigtigt kit med reagensglas og pipetter, fik dem til at føle sig som rigtige videnskabsmænd. De fik virkelig følelsen af, at det her var noget vigtigt. At det nytter noget, når man er med og gør sig umage, fortæller Jytte Klinge.

Hele eksperimentet har også løftet folkeskolernes image, mener hun.

- De har ofte en meget negativ vinkel. At der ikke er nogen penge, og at intet kan lade sig gøre. Men det her viser bare, at man sagtens kan lave noget, der betyder noget, med de muligheder, man har, lyder det fra Jytte Klinge.

Bruges til at forebygge sygdomme

35.000 skoleelever og deres lærere havde meldt sig til indsamling af bakterier og den første bearbejdning af prøverne. 25.000 elever gennemførte forsøget i september 2018 og registrerede knap 18.000 prøver. Siden da har over 70 laboranter og forskere på Novozymes deltaget i analyser af prøverne.

Bakterier kan bruges i udviklingen af sunde og naturlige fødevarer og mangfoldigheden af bakterier har stor betydning for den videre forskning.

Mælkesyrebakterier findes på overfladen af planter omkring os og er særdeles gavnlige og sunde for mennesker og dyr. De kan for eksempel bruges til sygdomsforebyggelse, bedre fødevarekvalitet og til produktion af naturlig fodertilsætning til dyr.

I hele Region Syddanmark deltog 6660 elever fra 96 skoler.

Her kan du se et kort over, hvordan fundene af bakterierne fordeler sig i Danmark.

10 helt nye arter: Fynske skoleelever bag sensationelt bakteriefund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce