VM set fra Fyn: Dragan kan holde med mange lande

Dragan Gluhajic skal se så mange af kampene til VM som overhovedet muligt. Han har store forhåbninger til det kroatiske hold, men hepper også på Danmark og Serbien. Foto: Jonas Ancher Nyeng

VM set fra Fyn: Dragan kan holde med mange lande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dragan Gluhajic holder mest med Kroatien, men også med Serbien og Danmark, når VM i fodbold skydes i gang torsdag. Han betegner sig selv som eks-jugoslaver og flygtede til Danmark i 1992, efter at han nægtede at vælge side i krigen. Samme år vandt Danmark EM i fodbold, da Jugoslavien blev udelukket.

Han er født og opvokset i Bosnien, har studeret i Serbien og stiftede sin familie i Kroatien, før flugten gik til Danmark i 1992.

62-årige Dragan Gluhajic har slået rødder mange steder i sit liv og kan derfor også holde med både Kroatien, Serbien og Danmark, når VM i fodbold går i gang.

- Når folk spørger mig, siger jeg, at jeg kommer fra eks-Jugoslavien. Jeg er ikke kun fra Kroatien, Serbien, Bosnien, Makedonien eller Slovenien. Jeg er et miks. Så jeg er jo i en rigtig god position til VM, hvor jeg selvfølgelig også holder med Danmark, siger Dragan, der tog flugten fra det tidligere Jugoslavien, da krigen brød ud i starten af 90'erne.

- Det var ikke min krig. Jeg havde naboer, skolekammerater og kolleger, som jeg selvfølgelig ikke var interesseret i, at jeg skulle slå ihjel. Jeg har altid haft det fint med alle slags mennesker. Jeg er et uafhængigt menneske. Derfor tog vi en beslutning om at forlade Kroatien i 1991.

I første omgang flygtede Dragan, hans kone og deres på det tidspunkt femårige datter til Slovenien, men krigen fulgte med. Derefter flygtede de til Sarajevo i Bosnien, men krigen fulgte igen med.

- Mine venner har altid lavet lidt sjov med, at man bare kan følge efter mig, hvis man gerne vil følge krigen. Hver gang vi flyttede et nyt sted hen, fulgte krigen med, fortæller Dragan.

VM - set fra Fyn
I serien "VM - set fra Fyn" taler vi med udlændinge, bosiddende på Fyn, som skal opleve VM herfra. De fortæller om deres forhold til fodbold - og danskerne. Og de fortæller, hvordan de skal følge med i VM-turneringen, mere eller mindre fjernt fra deres hjemland.

I dag: Dragan Gluhajic, Kroatien.

I morgen: Gassan Khorani, Rusland.

Dejlige Sydfyn

At valget faldt på Danmark, skyldtes to kvinder fra Farum og Bagsværd, som igennem fire år havde holdt ferie i en af de lejligheder, som Dragans familie ejede i Dubrovnik.

- Vi blev rigtigt gode venner til sidst. Og vi havde allerede talt om, at vi skulle komme på besøg som turister i Danmark. Så vi kørte til Budapest i Ungarn og fløj videre til Danmark, hvor vi boede i de første dage hos kvinden fra Farum.

Siden gik turen videre til Sandholmlejren og et flygtningecenter i Ollerup. Og da familien i 1995 fik asyl i Danmark, valgte den at slå rødder i Svendborg, som minder Dragan om Dubrovnik i Kroatien.

Dragan fik først arbejde hos Kjær Group i Svendborg, hvor han efter syv år blev afskediget. Det tog ham dog ikke mere end tre dage at finde nyt arbejde hos en anden Svendborg-virksomhed - Danoffice IT - hvor han stadig arbejder om it-assistent i dag.

Blå bog
Navn: Dragan GluhajicHjemland: Eks-Jugoslavien

Alder: 62 år

Bopæl: Svendborg

Beskæftigelse: It-assistent

I Danmark siden: 1992

Skal se VM: Hjemme

Krig gav dansk EM-guld

Når Dragan ikke arbejder, går en stor del af hans fritid med at følge med i sportsgrene som basketball, håndbold, vandpolo og så selvfølgelig fodbold.

Sådan var det også, da han først kom til Danmark og samme år kunne se nationen juble over sejren ved EM i Sverige, som Danmark kun kom med til på grund af udelukkelsen af Jugoslavien.

- Vi var selvfølgelig rigtigt såret over det. Danmark lavede den største succes nogensinde, da vi blev fyret. Vi blev straffet og derfor kom Danmark med til slutrunden. Det var en stor tragedie for os, for på det tidspunkt havde Jugoslavien et af de bedste hold i Europa. Jeg taler om spillere som Jugovic, Savicevic, Panchev og Boban. De var ikke spillere. De var kunstnere, ligesom brødrene Laudrup var. Så vi havde haft chancen for at vinde.

Kroatien til VM
Kroatien været med til VM fem gange tidligere.

Bedste resultat: Vandt bronze ved VM i Frankrig i 1998.

Største navn gennem tiderne: Davor Suker.

Største navn ved dette VM: Luca Modric, Real Madrid.

Ekspertvurdering: Kroatien har set stærke ud på det seneste og kommer formentligt til at gå videre fra gruppen sammen med Argentina. I ottendedelsfinalen kan Frankrig eller Danmark vente, men selv mod Frankrig vil Kroatien kunne overraske.

Kan møde Danmark

Denne gang sætter Dragan sin lid til de mange topspillere, der skal få Kroatien videre fra en gruppe, der også tæller Island, Nigeria og Argentina.

- Vi har et rigtigt godt hold med gode midtbanespillere. Vi har Modric og Kovacic fra Real Madrid. Vi har Rakitic fra Barcelona og Mandzukic fra Juventus. På mål har vi Subasic fra Monaco. Så vi har gode spillere og bør komme videre fra gruppen. Mod Argentina er jeg nok ikke så optimistisk, siger Dragan.

Han håber også, at det danske hold går videre fra sin pulje. Hvis begge hold går videre, kan de to lande dog allerede løbe ind i hinanden i ottendedelsfinalen.

- Hvis det sker, kan det godt være, at jeg skal blive hjemme fra arbejde den dag, griner Dragan.

VM set fra Fyn: Dragan kan holde med mange lande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce