KOMMENTAR

Verdensfodboldforbundet (Fifa) har defintivt besluttet, at man fra og med slutrunden 2026 udvider antallet af deltagerlande til 48 hold, så lande som Burundi og Bahrein kan gøre sig håb om at medvirke.

Fifa skal tjene alle verdens fodboldnationer, og det er med den kendsgerning i kufferten, at den nye Fifa-præsident Gianni Infantino har trumfet den beslutning igennem - men med stemmerne fra samtlige 37 medlemmer af Fifa's Council forstår man. For år tilbage var det paratviden, at et VM i fodbold foregik mellem 16 lande, men nu er udbredelsen af spillet så voldsomt, at man ikke længere kan holde presset fra Asien og Afrika tilbage.

I virkelighedens verden kan ingen være præsident for Fifa uden de såkaldte tredjelandes mange stemmer.

Men det er og bliver set med europæiske øjne endnu en udvanding af slutrunden at gå fra 32 til 48 hold, så 47 lande skal sorteres fra, før verdensmesteren er fundet. Det er eksklusviteten, der går fløjten, men til gengæld skulle udvidelsen betyde en merindtægt til Fifa på syv milliarder kroner og penge lyver aldrig, de lugter kun lidt. Nogen vil sikkert sige direkte fedt, lidt hen af eau de Cologne, som C. V. Jørgensen sang.

Fifa har regnet sig frem til, at man stadig kun skal forbruge 32 dage til VM nøjagtig som med 32 hold. De 48 hold deles ud i 16 puljer med tre hold og her bliver opgaven at få de to bedste hold videre fra puljen, så man først bruger 48 kampe på at sortere 16 lande fra og herefter går direkte til knock-out-turnering.

Nu venter slagsmålet så om, hvor mange lande, der skal komme ekstra fra hver verdensdel. Multiplicerer man sådan cirka med en halv gang i forhold til, at deltagerantallet er en halv gang større, så vil der være mindst fem nye pladser til Europa, og så er det en chance for Danmark. Indtil dato har Europa haft 13 pladser af de 32, men udvidelsen vil give politisk råderum til at fodre de fire øvrige forbund i Asien, Mellemamerika, Sydamerika og Afrika.

Men niveauet ser ud til at blive udvandet, og det vil gøre ondt, selv om fodbolden kan udvikle sig vildt i mange lande på ni år.

 

  • Rasmussen_Leif_(2015)_008

    Af:

    Jeg er sportsjournalist og souschef på Sport Fyn, der dækker sport på Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, Fyens.dk og Mitfyn.dk. Jeg er fynbo med opvækst i Assens og har tidligere arbejdet for Ekstra Bladet og Fyns Amts Avis, da den sydfynske avis var et selvstændigt medie.