VM begynder i dag: Odense-russer tager til Rusland for at se Danmarks kampe

Gassan Khorani, t.v., og sønnen Ahmed, iført Danmarks VM-trøje, viser i Kongens Have deres billetter til Danmarks VM-kamp mod Australien. Om halsen bærer de VM-ID-kortene, som under VM erstatter den normale visumpligt. Foto: Niels Abildtrup

VM begynder i dag: Odense-russer tager til Rusland for at se Danmarks kampe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gassan Khorani med de palæstinensiske rødder fik russisk statsborgerskab, da han studerede i landet. Nu bor den ingeniøruddannede i Odense. På tirsdag går turen sammen med sønnen til to af Danmarks VM-kampe i Rusland.

En af Odenses diskrete verdensborgere glæder sig - sammen med sønnen Ahmed - til VM i fodbold.

For Gassan Khorani flyver på tirsdag sammen med sønnen til det Rusland, som har betydet så meget for den etniske palæstinenser i et uforudsigeligt liv, der nu har familiær base i det fynske.

- Vi skal over for at se Danmark spille mod Australien i Samara i den anden gruppekamp og mod Frankrig i Moskva i den tredje. Det er første gang, at min søn er i Rusland, og jeg glæder mig til at vise ham nogle af de steder, hvor jeg har boet og været, siger Gassan Khorani, der havde fødselsdag onsdag.

Vejen til Odense har været uforudsigelig som en Christian Eriksen-frispilning.

- Jeg er født i Syrien af palæstinensiske forældre. Min far var flymekaniker, og på grund af de tætte forbindelser mellem Syrien og Rusland havde han været i Rusland for at studere. Der er en kæmpe fly- og rumfartsindustri i Rusland.

Gassan Khorani
Navn: Gassan KhoraniHjemland: Født i Syrien som statsløs palæstinenser, senere statsborger i Rusland og har fået dansk statsborgerskab.

Alder: Fyldte 52 onsdag.

Bopæl: Odense.

Beskæftigelse: Uddannet bygningsingeniør i Rusland. Nu eksportkonsulent i russisk- og arabisktalende lande og taxcachauffør.

I Danmark siden: 2001.

Skal se VM: Hjemme med familien, men rejser sammen med sønnen Ahmed til Rusland for at se Danmarks to sidste gruppekampe.
Gassan Khorani, til venstre, glæder sig til at vise sønnen Ahmed det russiske land. Deres tur inkluderer en 18-times-togtur mellem Samara, hvor Danmark spiller mod Australien, og til hotellet i Moskva. Foto: Niels Abildtrup
Gassan Khorani, til venstre, glæder sig til at vise sønnen Ahmed det russiske land. Deres tur inkluderer en 18-times-togtur mellem Samara, hvor Danmark spiller mod Australien, og til hotellet i Moskva. Foto: Niels Abildtrup

Statsstipendium

- Jeg fik et stipendium af staten til studiet og fik et kollegieværelse i byen Tver, hvor jeg boede i seks år og læste til ingeniør. Og begyndte at arbejde ved siden af. Derfor kunne jeg få russisk statsborgerskab. Men jeg havde venner, som også havde venner i Danmark, siger Gassan Khorani på det gedigne danske.

- I 2001 rejste jeg til Danmark og lærte mine kone at kende gennem mine øvrige forbindelser. Hun har også palæstinensisk baggrund og læste til cand. negot. på SDU. Jeg fik dansk statsborgerskab for ni år siden.

Sønnen Ahmed, 13, følger intenst med i samtalen og bryder ind med kommentarer på lydefrit dansk. Både Ahmed og storesøsteren Jalla, der snart fylder 17, er født i Danmark.

- På nogle områder føler jeg mig mere som dansker end som araber. Det mærker jeg især i skolen, hvor der er nogle, som er arabere på en lidt anden måde.

Ahmeds øjne lyser, når han taler om det kommende russiske rejseeventyr.

- Jeg kan godt li' at høre det russiske sprog. Det lyder flot, og der er så meget spændende kulturelt ved Rusland. Og jeg spiller forskellige spil på nettet med russere.

Rusland til VM
Sovjetunionen var med til VM syv gange til og med 1990. Rusland er nu med for tredje gang.Bedste resultat: Nummer fire ved VM i England i 1966.

Største navn gennem tiderne: Målmand Lev Jashin. Deltog i fire VM-slutrunder fra 1958-1970.

Største navn ved dette VM: Al Miranchuk (angriber, spiller i Lokomotiv Moskva).

Ekspertvurdering: Rusland er som vært automatisk kvalificeret. Holdet er handicappet af to-tre skader til stamspillere. Uruguay bør vinde den indledende gruppe, og Rusland og Egypten kæmper om andenpladsen. I en eventuel ottendedelsfinale står Rusland til at møde enten Portugal eller Spanien, og så bliver det for alvor svært.

Taler fire sprog

Gassan Khorani har flere gange gange, mens han har boet i Danmark, arbejdet freelance for virksomheder i Rusland og nabolande.

- Det har været flere steder i Rusland og i Kasakhstan, Ukraine og Aserbajdsjan. Jeg taler arabisk, russisk, engelsk og dansk, og det giver mig nogle fordele, som virksomhederne kan bruge. Det har været en kamp at få et ingeniørjob i Danmark, så jeg har i stedet valgt at køre taxa, og jeg kender efterhånden hver en krog af Odense, siger Gassan Khorani.

- Jeg sætter stor pris på Danmark, som er et godt og moderne samfund. Jeg plejer at sige, at jeg har palæstinensiske rødder, men er dobbelt påvirket af både Rusland og Danmark og de to landes kulturer. Det, jeg savner mest ved Rusland, er de venner, jeg fik derovre.

Spiller i Marienlyst

Gassan Khorani holder naturligvis med Danmark, når de rødhvide møder Australien og Frankrig, men har stadig et blødt punkt for Rusland.

- Mens jeg boede i Tver, havde russerne et bedre landshold end nu. Og jeg holdt med storklubben Spartak Moskva. Men ishockey er normalt større end fodbold i Rusland, hvor man dog nu gør alt for at gøre reklame for spillet under VM.

For sønnen er der ingen tvivl. Sympatien for de rødhvide er stor. Og Ahmed er en del af DBU, fordi han spiller på Marienlysts U14-hold.

- Men jeg kan ikke forstå, at landstræneren ikke har udtaget Wass, Bendtner og Durmisi. Wass har spillet stærkt for Celta, og Durmisi er da bedre end Jens Stryger, siger Ahmed og viser sammen med faderen de to gange to dyrebare billetter til Danmarks to kampe.

Det russiske eventyr venter forude.

VM begynder i dag: Odense-russer tager til Rusland for at se Danmarks kampe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce