De tyske Bundesligaklubber opfordrer nu Uefa til at ramme klubber som Paris St. Germain, der blæser på financial fairplay

FODBOLD: De tyske fodboldklubber er ved at være trætte af at blive udmanøvreret af andre europæiske klubber, der køber stort ind for penge, som de ikke har og dermed overtræder Uefa's regelsæt om "financial fair play".

Diskussionen er eksploderet efter Neymars skifte fra FC Barcelona til Paris St. Germain for 1,6 milliarder kroner.

Financial Fair Play (FFP) går ud på, at man ikke kan bruge flere penge end, man har givet ud de seneste tre år. Sker det alligevel, kan man kunne rage kastanjerne ud af ilden ved, at pengefolk eller sponsorer udligner minusset med op til 225 millioner kroner og ikke en reje mere.

Nu er der sået tvivl om, hvorvidt Paris St. Germain har overholdt de spillerregler, da klubben hentede Kylian Mwappé oven i Neymar. Er FFP overhovedet et brugbart middel til at kontrollere den slags handler?

- Det vil vise sig nu. Uefa må træffe en grundlæggende afgørelse. Er det, som Paris og Qatar gør overhovedet ? Det finder jeg ikke, siger FC Schalke 04's manager Christian Heidel, der tidligere hentede Kasper Hjulmand og Keld Bordinggaard som trænere til Mainz 05, da han var manager der.

- Hvis Uefa finder fejl i procedurerne, må der trækkes point fra eller klubberne må smides ud ud af turneringerne, fordi bøder på 20, 30 eller 40 millioner Euro intet betyder for de klubber, tilføjer Heidel.

Uefa's nye præsident Aleksandar Ceferin har for nylig foreslået et lønloft for professionelle fodboldspillere (Salary Cap) eller luksusskat. Det forslag synes Schalke-manageren ikke om.

- Jeg er grundlæggende imod lønloft, fordi det strider imod de frie markedskræfter. Og markedet regulerer altid sig selv. Der er ikke behov for det så længe, man griber til andre mekanismer som Financial Fair Play. Rent juridisk er de forslag heller ikke holdbare, siger Heidel om forslagene til de regler, der bruges i topsport i Nordamerika. 

Rummenigge imod

Bayern Münchens bestyrelsesformand Karl-Heinz Rummenigge forlanger også hårdere sanktioner fra Uefa mod de klubber, der tilsyneladende omgår FFP ved som Manchester City eller Paris St. Germain bare at betale  bøderne.

- Med sådanne klubejere er penge bare noget relativt. Pengebøder betyder intet for dem. Det gør først ondt på klubberne, hvis du fratrager dem licens eller point, siger Rummenigge.

Han er overbevist om, at den nye Uefa-præsident Aleksandar Ceferin tager affære i sagen.

I tysk fodbold har man den særlige 50+1-regel, der gør det umuligt for fremmede investorer at fratage magten i klubben fra medlemmerne, der altid har den afgørende stemme i klubbernes økonomiske ageren.

- Hvis Uefa griber ind over for de klubber, der omgår reglerne, så vil tysk fodbold fortsat være konkurrencedygtig. Hvis der intet seriøst sker, så må vi alvorligt diskutere, om klubberne fortsat skal have majoriteten aktierne placeret hos medlemmerne, siger Rummenigge.

50+1-reglen er ifølge langt de fleste årsagen til, at Bundesligastadions uge efter uge er fyldte, mens tilskuergennemsnittet i den franske liga senest har ligget omkring 22.000 tilskuere. I Bundesligaen har tolv af de 18 klubber mere 40.000 tilskuere i snit.

  • Rasmussen_Leif_(2015)_008

    Af:

    Jeg er sportsjournalist og souschef på Sport Fyn, der dækker sport på Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, Fyens.dk og Mitfyn.dk. Jeg er fynbo med opvækst i Assens og har tidligere arbejdet for Ekstra Bladet og Fyns Amts Avis, da den sydfynske avis var et selvstændigt medie.